Klipp av din kabel: live utan tv

Kan du klara dig utan tv-abonnemang? Streamingtjänster erbjuder förmodligen redan tillräckligt med kul, men du kan inte komma undan att du vill titta på ett TV-program då och då. Vill du säga upp ditt jet-tv-abonnemang för att sänka kostnaderna?

Vi spenderar mindre och mindre tid på traditionell live-tv. Speciellt bland ungdomar syns en tydlig minskning. De tittar på filmer, serier och TV-program oftare vid en tidpunkt som de själv väljer och utan att bli störda av störande annonser. Den genomsnittliga tittartiden som holländare spenderar på sändningar via TV-kanaler minskar därför stadigt. Läs också: 18 tips för din Chromecast.

Kanske är det också värt att avyttra tv-prenumerationen. Vilka tekniska konsekvenser har detta och i vilken utsträckning kan (gratis) alternativ fylla detta gap?

Kostnadsminskning

Om du inte tittar mycket på tv kan du överväga att avbryta tv-prenumerationen. På det sättet har du mer tid för andra saker och det ger naturligtvis en trevlig månatlig kostnadsbesparing. Den billigaste prenumerationen hos kabelleverantören Ziggo kostar till exempel 19,95 euro per månad. För de pengarna har du ungefär femtio kanaler, varav fem är i HD-kvalitet. När det gäller ett större utbud av kanaler ber Ziggo extra pengar för tv-anslutningen, så att många kan spara mer pengar (eftersom de för närvarande inte har det billigaste abonnemanget). Med leverantörer som KPN, Tele2 och Online.nl är TV-prenumerationen alltid i kombination med en internetanslutning. Genom att avbryta tv-delen med din leverantör sparar du pengar.

Avbryt kabel-tv

Det är oklokt att avbryta ditt tv-abonnemang slumpmässigt. Innan du skickar avbokningsbrevet bör du först bekanta dig med konsekvenserna. De flesta kabelleverantörer tillhandahåller inte internetanslutning utan att köpa analog TV. När du till exempel köper TV och internet från Ziggo måste du säga upp hela prenumerationen. I så fall tvingas du byta till en ADSL / VDSL eller fiberoptisk leverantör. Fiberoptik garanterar en mycket hög internethastighet, men inte alla hushåll är anslutna till det fiberoptiska nätverket.

Det enda kvarvarande alternativet är adsl / vdsl, vilket möjliggör en maximal nedladdningshastighet på 100 Mbit / s. Det är mycket lägre än Ziggos utlovade nedladdningshastighet. Denna kabelleverantör garanterar en nedladdningshastighet på 1000Mbit / s, förutsatt att du köper det dyraste paketet inklusive analog tv. Om du planerar att ge upp kabeltelevisionen, bör du först överväga om du är villig att ersätta den snabba kabelanslutningen till Internet med ADSL / VDSL eller eventuellt fiber. I synnerhet är ADSL / VDSL-prenumerationer mycket överkomliga, så att du kan spara betydande kostnader vid byte. Mer om skillnaden mellan fiber, ADSL / VDSL och kabel finns här. Du kan se vilka internetprenumerationer som finns tillgängliga på din adress via olika jämförelsesidor.

Obligatoriskt köp av analog tv

Många föredrar en snabb internetanslutning via kabel, men samtidigt är det obligatoriska köpet av analog TV dåligt blod. Ziggo och medarbetare förmedlar dessa kostnader till sina kunder, medan du kanske inte väntar på det alls. Varför är köp av analog tv obligatoriskt för varje prenumeration? Anledningen till detta är enkel. Internet och TV körs över samma kabel med kabelanslutningen. När en kabelleverantör beslutar att sluta sända en analog signal gäller detta omedelbart alla kunder. Det finns fortfarande många som tittar på analog tv, särskilt i sovrummet. Av den anledningen är kabelleverantörer mycket försiktiga med att skrota den analoga signalen, även om de långsamt minskar antalet kanaler.Så om du tar ut internet via en kabelleverantör kommer du fortfarande att få analog tv "i gåva". Endast det regionala kabelföretaget Caiway erbjuder inte längre analog TV.

Avbryt en Adsl / Vdsl-prenumeration

Om du tar emot både TV och internet via koppartråd (ADSL / VDSL) kan du enkelt avbryta tv-prenumerationen hos din leverantör. I så fall förblir internetanslutningen aktiv, utan att det är nödvändigt att byta till en annan leverantör. Om du har tecknat ett abonnemang med en kontraktsperiod på ett eller två år kan du fortfarande behöva betala för de återstående månaderna av hela paketet. Du kan hitta återstående avtalsperiod genom att logga in på sidan för ditt personliga konto hos din leverantör.

Avbryt internetprenumeration

Skulle det kanske vara en idé att avstå från din internetanslutning utöver din tv-prenumeration? Om du till exempel säger upp ett kabelabonnemang kan du naturligtvis prova det. Om du vill titta på en TV-show finns det många Wi-Fi-hotspots tillgängliga i varje stad. Det låter bättre än det egentligen är. I praktiken är det naturligtvis obekvämt att inte ha din egen internetanslutning hemma och hastigheten på WiFi-hotspots är ofta låg. För att inte tala om den dåliga säkerheten för allmänna förbindelser.

Alternativt kan du dela en internetanslutning med grannarna. Du godkänner ett fast månadsbelopp och i gengäld får du WiFi-nyckeln från grannarna. Kontrollera i förväg om täckningen i ditt hem är tillräcklig. Du kan också välja att bara använda din mobilprenumeration för att titta på tv. Speciellt med en 4G-signal är hastigheten tillräckligt hög för att strömma videor. Via internetdelningsfunktionen i iOS eller Android kan du enkelt överföra den mobila internetanslutningen till en dator eller bärbar dator. En nackdel är att du alltid måste hantera datagränser. Om du regelbundet tittar på tv är en mobil internetprenumeration en dyr affär.

Liveströmmar

Att säga upp ett tv-abonnemang har en betydande nackdel. Bristen på kommersiell live-tv är svår att övervinna. Att titta efter är inget problem, men att titta på en direktsändning av Voetbal Inside, The Voice of Holland eller GTST blir problematisk. En alternativ metod är att fånga strömmarna via (olagliga) plug-ins i medieprogrammet Kodi. Mottagandet är ibland lite instabilt, men med lite konst och flygarbete kan du få igång det. De offentliga kanalerna finansieras delvis med skattepengar och kan därför följas via gratis liveströmmar på internet. På denna webbplats kan du enkelt växla mellan NPO 1, 2 och 3. Ytterligare kanaler som NPO Nieuws, Cultura och Politiek finns också. Du kan också öppna liveströmmar från NPO-appen på din surfplatta eller smartphone.Dessutom erbjuder de flesta regionala TV-stationer en livestream, som RTV Noord-Holland, AT5, RTV Rijnmond och L1.

DVB-T-mottagare

De som har tillräckligt med offentliga kanaler kan överväga att köpa en DVB-T-tuner. Många moderna tv-apparater har en DVB-T-tuner inbyggd, så att du bara behöver ansluta en antenn. Den här modulen plockar upp de så kallade luftkanalerna från etern. Till skillnad från kommersiella kanaler är dessa kanaler inte krypterade och kan därför tas emot av alla utan smartkort. Om din TV eller dator är ansluten till en DVB-T-modul kan du titta gratis NPO 1, 2 och 3. Du har också tillgång till en regional kanal och belgiska programföretag. DVB-T-mottagaren använder samma nätverk som Digitenne för detta. Kvaliteten på digital-TV från luften är inte lika bra som du kan vara van vid kabel- eller internet-TV.

Missade tjänster

Efter att du har sagt upp ditt tv-abonnemang kommer de missade tjänsterna naturligtvis att vara din bästa vän från och med nu. Du kan granska nästan allt så att du inte behöver missa någonting. NPO Gemist, RTL XL och KIJK finns på flera plattformar så att du kan beundra TV-program på olika enheter. Bildkvaliteten på NPO Gemist är tyvärr något mindre jämfört med sina kommersiella konkurrenter. Särskilt äldre sändningar är en besvikelse. Förra sommaren ökade den tjänsten upplösningen till 576p, så senaste avsnitt är av rimlig kvalitet. Sedan 2014 har RTL XL erbjudit sändningar i HD-kvalitet så att du kan njuta av skarpa videobilder. En nackdel är att du inte kan spela upp videor utan ett konto. Det finns också nödvändig reklam. För ett belopp på 3,99 euro per månad är du fri från alla reklamfilmer och du kan titta på TV-program framöver. KIJK innehåller program från SBS6, Veronica och Net5, där det också finns annonser. Att skapa ett konto är dock inte ett krav.

Ladda ner TV-program

Om du inte gillar TV-program kan du alltid ladda ner dem. Detta kräver fler åtgärder. Du kan till exempel använda programmet GemistDownloader. Dessutom finns många TV-program tillgängliga på kontroversiella nedladdningsnätverk som usenet och bittorrent, även om nedladdning från dessa källor är olagligt.

NL ser

NLziet är ett gemensamt initiativ från NPO, RTL och SBS. Denna medföljande missade tjänst kostar 7,95 EUR per månad. Varför betala när TV-företagen också erbjuder gratis missade tjänster? NLziet erbjuder några fördelar. Till exempel är bildkvaliteten på NPO-kanalerna mycket bättre och du kan titta på avsnitt längre. Dessutom finns det ingen reklam någonstans. Denna gemensamma missade tjänst är tillgänglig för Android, iOS, Google Chromecast, webben och vissa smarta TV-apparater.

Slutsats

Vågar du permanent "klippa" TV-kabeln och spara pengar på det sättet? Förmodligen, eftersom de diskuterade (gratis) alternativen säkerställer att du inte behöver missa ett enda TV-program. Endast kommersiell live-tv är ett problem, även om du kan hitta dessa sändningar på RTL XL eller KIJK ganska snart efter sändningen. Om du föredrar att titta på live-kanaler som RTL4, SBS6 eller Veronica, kan du överväga ett prisvärt online-tv-abonnemang. Tänk också på via vilken internetanslutning du vill strömma TV-program och göra en avvägning mellan kabel (inklusive obligatoriskt köp av analog TV), ADSL / VDSL och eventuellt fiber.