Det här är de 10 bästa högtalarset för din dator

Även om det finns många andra alternativ för att lyssna på musik idag, finns det mycket att säga för en uppsättning anständiga högtalare med datorn. När allt kommer omkring är de inbyggda högtalarna på bärbara datorer sällan så mycket och om en bildskärm redan har inbyggda är de i bästa fall bra för vissa systembrus. Vilka högtalarsatser behöver du för musikuppspelning med datorn?

Många människor lyssnar numera på musik via en Bluetooth- eller WiFi-streaminghögtalare snarare än via en PC. Du kan till och med ansluta ett Google Chromecast Audio eller en mer lyxig streamer från ett känt hi-fi-märke till den klassiska förstärkaren. Ändå är det värt att placera åtminstone några bra högtalare nära den bärbara datorn eller datorn. Kanske vill du inte låta varje YouTube-video blända genom huset via WiFi-högtalare med flera rum, om inte bara för att du 2016 hellre inte vill meddela att du blev sparkad i en rickroll. Mer sannolikt är din dator placerad på en annan plats i huset än ditt ljudsystem. Stereo PC-högtalare har i alla fall fördelen att de ger en bättre stereobild än de vanliga mono-streaming-motsvarigheterna, medan de är betydligt billigare. Det låter vettigt,trots allt finns det ingen ytterligare elektronik eller batteri tillgängligt.Läs också: De 12 bästa Bluetooth-högtalarna för tillfället.

Ändå ser vi att kvaliteten på PC-högtalaruppsättningarna som vi lyssnade på för detta test är övervägande betydligt mindre bra än jämförbara priser för fem eller tio år sedan. Det kan tyckas konstigt, men det är inte: uppsättningarna kostar i absoluta tal ungefär samma som de var då, vilket innebär att de har blivit relativt billigare. Dessutom har råvaror, transporter och till och med arbetskraft blivit dyrare de senaste åren. Det faktum att tillverkarna försöker hålla priserna låga kommer att göra med det faktum att konsumenterna på PC-marknaden helt enkelt förväntar sig prisfall och mer värde för samma pengar.

Konkurrensen baseras främst på pris och antalet varumärken som fortfarande konkurrerar är begränsat. Till exempel har Philips nyligen enligt uppgift också lämnat denna marknad. Fokus på pris har inneburit att det finns en hel del produkter av tvivelaktig kvalitet på marknaden, varav flera hittar vi i detta test. Lyckligtvis finns det fortfarande bra PC-högtalare till salu, men ta hänsyn till en kompromiss eller bara investera lite mer. När allt kommer omkring köper du inte högtalare för att ersätta dem efter två år.

Hercules XPS 2.1 BassBoost

Med ett pris på cirka femtio euro är dessa Hercules-högtalare bland de billigaste i testet. Du kan se det: satellithögtalarna är gjorda av blank, tunn plast och väger nästan ingenting. Subwoofern är i alla fall lite mer solid. Den högra högtalaren är ansluten till subwoofern, den vänstra måste du stansa in separat. Ljudkabeln för denna apparat är också ansluten till subwoofern. Placeringsalternativen är därför begränsade. En av satelliterna har en extraingång och ett hörlursuttag, samt volym- och basreglage.

Ljudåtergivningen faller kort över hela linjen, bara klassiska bitar är fortfarande något acceptabla. Med nästan allt vi lyssnar på försvinner balansen, speciellt för att satelliternas kvalitet ligger efter den annars inte bra subwoofern. Det överbelastas så snart det krävs riktigt låg produktion. Satelliterna kommer också att vibrera, vilket verkligen inte är acceptabelt.

Hercules XPS 2.1 BassBoost

pris

Hemsida

4 Poäng 40
 • Fördelar
 • Aux-ingång
 • Negativa
 • Billig plast
 • Fasta kablar
 • Vibrera

Lita på Byron

Du stöter på Trust set mycket i butiken. Verkar som en hel del, två tvåvägssatelliter med rimlig känsla och en imponerande subwoofer med en påstådd effekt på 120 watt. Övning är annorlunda. Diskanten på satelliterna verkar vara inget annat än ett mönster stansat i plasten, det finns bara en drivrutin i den. Byron är funktionellt identisk med den billigare, även tillgängliga Tytan av märket. Även här hittar vi en extraingång och hörlurar på den trådbundna fjärrkontrollen. Ljudet är under genomsnittet. Vokal låter tråkigt, nästan som om du hör dem under vattnet. Det finns praktiskt taget ingen definition, så enskilda instrument kan inte placeras och basen är okontrollerad. Subwoofern stöter på högre volymer i basen. Vi skulle inte vara glada för halva priset,men till det begärda priset på nittio euro kan vi bara rekommendera Byron.

Lita på Byron

pris

Hemsida

2 Poäng 20
 • Fördelar
 • Aux-ingång
 • Negativa
 • Falsk diskant
 • Dålig ljudkvalitet
 • Knullar

Alternativ: studioskärmar

Som skrivet är kvaliteten på många av de testade modellerna en besvikelse. Detta beror på att tillverkarna främst försöker uppnå en relativt låg prispunkt. Om du verkligen letar efter något av högre kvalitet för att lyssna på musik på datorn måste du spendera lite mer. Det är då värt att lyssna på så kallade studiomonitorer. Dessa är faktiskt högtalare speciellt utformade för ett neutralt ljud för användning i inspelningsstudior, men det här namnet används i praktiken för alla typer av aktiva bokhyllahögtalare. Ett prisvärt och lättillgängligt exempel är Hercules XPS 2.0 60 och 80 DJ. Visst är 80 DJ ett bra köp för cirka 125 euro. Vem har mer att spendera,kan välja mer lyxiga modeller som kostar drygt 400 euro, till exempel AudioEngine A5 + eller Edifier S1000DB, med en ljudkvalitet som långt överstiger uppsättningarna i detta test.