De bästa gratis videoredigeringsverktygen

Har du gjort några videoklipp med din digitalkamera eller din smartphone / surfplatta? Då kan du enkelt redigera dem för att visa dem för världen (eller en utvald grupp) på ett roligt sätt. Extrahera vissa klipp, ge dina videoklipp ett textmeddelande eller undertexter eller använd filter eller effekter. Vi berättar vilka gratisverktyg du behöver för videoredigering.

Tips 01: Videoredigerare

Det finns naturligtvis många redaktörer som du kan komponera dina egna videor baserat på befintliga klipp och foton, inklusive animerade övergångar och effekter. Välkända kommersiella verktyg inkluderar Apple Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro, Pinnacle Studio, Corel VideoStudio och Magix Movie Edit Pro. Sådana paket är ofta mycket dyra. Lyckligtvis finns det också videoredigerare som inte behöver kosta dig någonting, till exempel Shotcut, OpenShot, Lightworks och DaVinci Resolve. Om du letar efter lösningar med en mindre brant inlärningskurva kan du vända dig till bland andra VSDC Free Video Editor eller VideoPad Video Editor. Fram till nyligen fanns det också Windows Movie Maker, men tyvärr drog Microsoft kontakten från det här verktyget. Du kan fortfarande hitta programmet online här och där, men observera:det finns också webbplatser som kommer att försöka få bort dig för den här programvaran. Om du absolut vill installera den på din dator, kontrollera nedladdningen först för potentiell skadlig kod (till exempel med www.virustotal.com).

I den här artikeln ignorerar vi oavsett dessa allrounders och fokuserar på användarvänliga program som fokuserar på några specifika funktioner.

Tips 02: Fotofilm

Om du har en serie bilder som du inte bara vill presentera i form av ett vanligt bildspel kan du använda appen Foton, tillgänglig gratis från Microsoft Store. Med detta program kan du sätta ihop en fotofilm med musik med några få musklick. Starta appen, tryck på knappen Skapa och klicka på Automatisk video med musik . Klicka på Mappar om du vill lägga till ytterligare fotomappar i din samling. Klicka sedan på Samling och välj alla önskade foton - det är också möjligt att inkludera videoklipp i ditt val. När du är klar med detta trycker du på Skapa i det övre högra hörnet . Ge ditt videoklipp ett namn och bekräfta med OK. Appen kommer att fungera och din film är klar lite senare. Om du inte hittar resultatet så framgångsrikt, tryck på den blå knappen ovanför Remix en eller flera gånger . När du är nöjd klickar du på Exportera eller dela och väljer ett av de tre tillgängliga kvalitetsalternativen. Resultatet är i alla fall en mp4-fil.

Om du inte tycker att resultatet är så framgångsrikt kan du snabbt få en ny remix

Tips 03: Fotoeffekter

Vill du ha lite mer kontroll över din fotofilm, till exempel över stilen eller sekvensen för dina bilder? Som kan. När du klickar på Redigera video visas 'storyboard' för din video längst ner. Du kan flytta objekt hit helt enkelt genom att dra dem med musen. Högst upp på denna storyboard hittar du flera alternativ, inklusive filter , text , rörelse och 3D-effekter .

Med filteralternativet kan du använda en effekt på ett valt foto eller videoklipp, t.ex. sepiafärger, ett klassiskt utseende eller svartvitt. Bekräfta med Klar att tillämpa en effekt. Logiskt kan du lägga till en titel i ditt val med Text . Du kan välja mellan nio stilar och sex layouter, till exempel Stor titel , Topp och Höger . Med Motion- alternativet lägger du till en Ken Burns-liknande effekt: du tittar på ditt foto genom en rörlig eller zoomande kameralins, vilket föreslår en rörelseeffekt. 3D-effekterger dig tillgång till många gimmicks, där du ofta kan ställa in både storlek och rotationsvinkel. Detta gäller effekter som en dusch av gnistor, rosenblad, en laserstråle, rök och så vidare.

För att ställa in ljudnivån för ett klipp individuellt, högerklicka på det och välj Volym .

Tips 04: Klipp

Med Photos-appen kan du också klippa videoklipp för att ta bort överflödiga videoklipp, men det fungerar inte perfekt. Det fria öppen källkodsprogrammet Vidcutter är speciellt avsett för bättre skärarbete. Verktyget gör det också mycket enkelt att slå samman de klippta fragmenten till en ny video.

När du har installerat och kört verktyget hämtar Open Media den video du vill ha. Om du inte kan se videon i förhandsgranskningsfönstret klickar du på kugghjulsikonen längst ner till höger, öppnar avsnittet Video och tar bort bocken från maskinvaruavkodning . Förresten hittar du också avsnittet Allmänt här: när du aktiverar Aktivera SmartCut här kommer VidCutter att klippa din video till närmaste nyckelbild (VidCutter fungerar lite långsammare i det här läget).

Att klippa ut ett klipp är inte svårare än att klicka på knappen Start Clip i början av klippet och på knappen End clip i slutet. Klippet visas nu i den högra panelen. Du kan lägga till andra fragment på samma sätt. De tillagda fragmenten kan flyttas med en enkel dra-gest. För att placera dessa klipp i en separat video, klicka på Spara media och ge den nya mp4-videon ett lämpligt namn och plats.

Tips 05: Vänd och rotera

Det händer att en video är upp och ner eller i sidled. Detta händer främst när kameran vrids under filmningen. Eller att den speglas (till exempel för att den filmades med en telefons främre kamera). Med verktyget Free Video Flip and Rotate kan du snabbt ordna det. När du har startat verktyget får du först en videofil, som också kan göras helt enkelt genom att dra din video till programfönstret. Du får ett förhandsgranskningsfönster och du kan också spela upp videon här. Längst ner på skärmen ser du knapparna för att rotera videon (90 grader åt vänster eller höger eller lika med 180 grader) och för att spegla (vertikalt, horisontellt eller båda). Förresten, varje åtgärd kan också utföras med en genväg. Du kan omedelbart se resultatet i den högra panelen. Innan du trycker på spara-knappen för att spara den,välj först önskat videoformat: avi, gif, mkv eller mp4. Tyvärr är det bara möjligt att spara originalformatet i Premium-versionen.

Tips 06: Miniatyrer

Du har ett antal videor och du vill ha några skärmdumpar av varje video, till exempel så att du snabbt kan se vad som händer i videon. I stället för att ta dessa skärmdumpar en efter en med något skärmdumpverktyg kan du göra det här jobbet automatiskt! Du kan med AMT Auto Movie Thumbnailer. Den analyserar alla videor från en viss mapp och skapar automatiskt en sida med miniatyrbilder av nyckelramarna från dessa videor. Dessa miniatyrer sparas i en separat bildfil för varje video.

I princip behöver du inte göra mer än att trycka på Input- knappen och ange önskad mapp (er) med dina videor. Lämna krysset bredvid Rekursiv sökning om du också vill inkludera undermappar. Tryck sedan på Starta bearbetningsknappen : resultatet kan ta ett tag, men det producerar redan en fin serie miniatyrer i en jpg-fil för varje video.