De bästa inställningarna för din skärm i Windows 10

Är du inte helt nöjd med inställningarna på din skärm? Lyckligtvis kan du göra några ändringar i Windows 10, vilket gör texter eller ikoner lättare att se, till exempel. Så fungerar det.

Vill du lära dig mer om Windows 10? Börja nu med kursen: Windows 10 Administration (bok & online-kurs) .

Steg 1: Upplösning

Grunden för en optimal skärminställning är att välja rätt upplösning. Varje skärm har bara en optimal upplösningsinställning. Om du inte ställer in upplösningen korrekt kan skärmen visa bilderna suddiga. Gå till Start / Inställningar / System / Display / Avancerade visningsinställningar . Vid upplösning ser du de aktuella inställningarna. Inställningen som passar din skärm har tillägget Rekommenderas . Kontrollera detta och justera det vid behov.

Läs också: Hur man visar större text i Windows 10.

Steg 2: 'DPI-skalning'

DPI-skalning är en mindre känd inställning. En fel inställning ger konstiga effekter. Till exempel verkar dina ikoner för stora eller är oläsliga små. Gå till Kontrollpanelen / Utseende och anpassning / Display och klicka på Ange anpassad skalningsnivå . Den bästa inställningen är 100%, men om du har dålig syn kan du skala upp till 125%, 150%, 200% eller högre. Allt i Windows blir större med denna justering (eller mindre om du byter tillbaka till 100%).

Fel inställning för 'dpi-skalning' kan orsaka att ikoner visas alldeles för små (eller för stora).

Steg 3: Färger och text

Med speciell hårdvara kan du kalibrera din skärm optimalt, men det här blir för mycket bra för de flesta. Windows har också sina egna kalibreringsalternativ. Gå till Start / Inställningar / System / Display / Avancerade visningsinställningar / Kalibrera skärmfärger . En guide guider dig steg för steg till de mest idealiska inställningarna för din bildskärm. Du kan alltid köra guiden igen om det senare visar sig att du inte gillar slutresultatet. Slutligen finns det optimering av textens läsbarhet. Du kan justera detta i de avancerade skärminställningarna . Klicka på ClearType Textoch gå igenom guiden. Windows visar alltid en bit text och låter dig välja vilken du tycker är bäst läsbar. På det här sättet blir texten mycket lättare att läsa och du kan dra nytta av den varje dag när du surfar på internet och skickar e-post.

Gå igenom guiderna för att optimera färger och textvisning.

Om din bildskärm fortfarande inte visar bilden ordentligt kan det hända att datorskärmen fortfarande fungerar. Tänk på suddiga bilder, färger som inte är klara och andra sådana problem. Lyckligtvis kan dessa ofta lösas på ett ögonblick. Du kan läsa mer om detta i den här artikeln.