Kalibrera en skärm i Windows

Du behöver nästan aldrig göra någonting åt inställningarna på din skärm. Men över tiden kan det vara så att färgerna ser lite annorlunda ut, att bilden verkar för ljus eller för mörk. Du kan enkelt göra något åt ​​det i Windows.

]

Hårdvarukalibrering

Kalibrering av en skärm kan göras på flera sätt. För det första finns det hårdvarumetoden via själva skärmen. Via inställningarna på skärmen (via tangenterna på hårdvaran) kan du ofta ändra färger, justera ljusstyrka och så vidare. Men det är svårt om du inte vet exakt vilken rätt inställning är.

Du kan också köpa en enhet, kallad kolorimeter, som du håller framför skärmen. En sådan enhet kostar dock en rejäl dollar (mer än 100 euro) och är lite överdriven för de få gånger du måste kalibrera. Lyckligtvis kan Windows göra det också.

En kolorimeter är en dyr metod för att kalibrera en skärm.

Kalibrera genom programvara

Innan du kalibrerar, se till att skärmen har slagits på i minst en halvtimme och har fått möjlighet att "värma upp". Klicka på Start och skriv Kalibrera och klicka sedan på Kalibrera skärmfärg när det här alternativet visas.

Tryck på Nästa och se vilken bild som visar rätt gammavärde. Nu när du klickar på Nästa igen måste du skjuta skjutreglaget så att bilden liknar bilden som visar rätt gammavärde. Tryck på Nästa igen och se vilken bild som har ljusstyrkan rätt inställd. När du klickar på Nästa igen kan du använda skjutreglaget för att ställa in ljusstyrkan. Gör detta igen så att resultatet liknar den bild du just såg. På det här sättet klickar du igenom resten av guiden, där du alltid får exempel på önskat resultat och du måste försöka närma dig det så nära som möjligt. När du har slutfört guiden är din skärm kalibrerad.

Lyckligtvis kan Windows göra det själv.