De 10 bästa alternativen till PowerPoint

Du har antagligen varit tvungen att titta på dem: PowerPoint-presentationer består av oändliga mängder tråkiga bilder. Det är en uppgift att hålla din uppmärksamhet där. Kan det inte vara roligare? ja! Vi presenterar dig för tio uppfriskande alternativ till PowerPoint som gör din audiovisuella berättelse mycket mer glittrande.

Tips 01: Prezi

Inte särskilt förtjust i konceptet med den traditionella bilden? Med Prezi arbetar du inte med en serie bilder, utan med en stor tankekarta där du zoomar in på de olika delarna. Alla intressepunkter, bilder, PDF-filer och videor finns på en arbetsyta. Läs också: Skapa professionella PowerPoint-presentationer i 14 steg.

Du bestämmer ordningen på vad tittaren ser och du flyter, zoomar och roterar till varje del. Var noga med att inte göra Prezi-animationen för vild - naturligtvis vill du inte att publiken ska visa tecken på sjösjukdom. Prezi gör det enkelt att se kopplingarna mellan de olika delarna och visar hur varje del passar in i den större bilden. Det finns en gratis plan som tyvärr bara ger dig 100 MB lagringsutrymme. I den fria versionen måste du också ha en internetanslutning; fördelen är att du kan visa presentationen med vilken enhet som helst. Dessutom finns det olika betalda versioner där du kan arbeta offline och det finns också ett utbildningserbjudande för studenter och lärare som får 4 GB lagringsutrymme gratis.

Mindre är mer

Några tips för att göra din presentation roligare:

- De flesta använder en vit, grå eller mörkblå bakgrund. Om organisationen du arbetar för har en företagsidentitet, välj en färg som återspeglas i den här stilen. Lägg text på den med vita eller svarta bokstäver.

- Nästan alla PowerPoint-mallar placerar titeln högst upp i ett block med ett block nedan för fotot eller ramarna. Du kan avvika från det. Placera till exempel texten i det nedre vänstra hörnet.

- Långa meningar hör inte till bilden. När allt kommer omkring behöver en bra högtalare inte undertexter.

- Var försiktig med listor och listor. En bild med punktpunkter här och där är möjlig, men använd dessa bilder sparsamt.

Haiku Deck har sin egen bildbank där du kan få bilder.

Tips 02: Haiku Deck

Ett av de vanligaste misstagen i en presentation är att det finns alldeles för mycket text på en bild. Du kan göra det misstaget omöjligt med Haiku Deck. Vissa kallar också det här verktyget Instagram för bilder. Och av goda skäl: Haiku Deck betonar den visuella kraften i bilder. Du kan använda bilder som du redan har på din dator, men du kan också bläddra igenom den gigantiska bildbanken som Haiku Deck använder. Teman, föreslagna färgscheman och teckensnitt ser väldigt fräscha ut. Du kan dock inte välja dina egna teckensnitt, eftersom de är inbakade i teman. Även här sparar du presentationen i molnet. Förresten, i proversionen kan du exportera resultatet som en PowerPoint-fil. Haiku Deck erbjuder också både ett gratis konto och premiumversioner och har en fantastisk app för iOS.

Tips 03: Google Presentationer

Ett PowerPoint-alternativ som inte kommer med en prislapp är Google Slides. När det gäller arbetsmiljö har Microsoft kopierat bra. Slides byggdes från början för att låta människor arbeta tillsammans på samma presentation. Det spelar ingen roll om du använder Google Slides via macOS, Windows 10, Windows 7 eller iOS eller Android: det ser likadant ut på en plattform och oavsett vilken version av ditt operativsystem. Ett annat plus av Slides är dess enkelhet. Att lägga till tabeller, bilder, video, former och övergångar är barns lek. I en tid då applikationer blir allt mer mångsidiga men samtidigt mer komplicerade är Slides uppfriskande användarvänligt. När du installerar Google Slides-appen från Chrome Web Store och gör rätt inställningar i Google Drive,det är möjligt att redigera och visa presentationer av Google Slides offline. Dessutom finns det en Google Slides-app för Android och iOS för att visa showen på din surfplatta.

I SlideDog skapar du en 'spellista' med alla delar du vill visa

Tips 04: SlideDog

SlideDog är också speciellt. Vill du skapa en kombination av PowerPoint-bilder, webbsidor, videoklipp, Prezi-filer och (några) PDF-dokument? SlideDog får allt att se snyggt ut genom att klicka på en knapp. Du placerar alla olika element i en slags spellista där du själv anger ordningen på alla delar. Det gör SlideDog också mycket lämpligt för att samla presentationer från olika talare vid en konferens. Med det här verktyget skapar du till och med presentationer där innehållet automatiskt ändras vid specifika tidpunkter och som du automatiskt börjar om i slutet.

Detta kommer till exempel på utställningar och mässor. Trevligt är också Live Stream-presentationer där du låter publiken följa presentationen via en länk på sin egen bärbara dator eller surfplatta. SlideDog fungerar bara på Windows och har en gratis version och en mobilutgåva. För de avancerade funktionerna betalar du $ 14,99 per månad eller $ 99 per år (ca 13,50 respektive 89 euro).

Praktiska tips

- Börja inte med den vanliga titeln, plats och datum utan börja med en sprängning. Sammanfatta kärnbudskapet med ett citat, en aktuell affär eller, ännu bättre, berätta en anekdot för att få publiken att tänka.

- PowerPoint används av oerfarna presentatörer som ett fuskark, med allt de vill säga på skärmen. Se till att din publik lyssnar på dig och inte behöver läsa med. En berättelse av en bra berättare som stöds av starka foton dröjer längre än en bild med tio listor.

- Testa filmer flera gånger. Om något går fel någonstans i en presentation laddas det in video. Till exempel har du gett presentationen en uppdatering, men videorna finns inte längre i rätt mapp. En repetition innan du faktiskt börjar är därför alltid smart.

- Använd presentatörsvy. I det här alternativet kan du redan se nästa bild, så att du kan skapa smidiga övergångar i din berättelse.

- Försök att ha kul i din presentation själv. Ingenting är mer smittsamt än en presentatör som synligt tycker om sin egen "prestation".

Tips 05: Keynote

De första versionerna av Apples Keynote skapade ingen wow-känsla, men från och med Keynote 6.6 har alla irritationspunkter tagits bort. Till exempel är verktygsfältet anpassningsbara. Presentationsläget, i vilket talaren följer bildernas framsteg och hans föreställningar, kan också anpassas till användarens behov. Mer erfarna Mac-användare kan förse sina bilder med smarta funktioner med AppleScript. På det sättet visas fina tillbehör som den aktuella tidsvisningen eller bilder laddas automatiskt.

Vi såg även exempel på manus för att styra Philips Hue-lampor från presentationen! Keynote fungerar bara på macOS och iOS, och naturligtvis kan du lagra filerna på iCloud Drive, Apples online-molntjänst. Magic Move-övergången är imponerande. Med den här funktionen kan du smidigt byta plats eller ändra deras utseende text och bilder som visas på samma bilder. Detta trick liknar mest morph-effekten. Något annorlunda än de hackiga flygande bokstäverna. Dessutom har användaren magnetiska guider som gör presentationen snygg.