Undvik begränsningar med root-åtkomst i Android

Android-smartphones är (i mindre utsträckning än deras Apple-konkurrent) ombord, så du har begränsad tillgång till alla typer av systemfunktioner. Genom att få systemåtkomst till din enhet (rooting) är det möjligt att fly från denna rakjacka, varefter du kan köra alla typer av intressanta program och till och med installera alternativ firmware.

Säkerhetsrisker

Innan du entusiastiskt börjar rota din Android-smartphone bör du vara medveten om att applikationer med root-åtkomst inte längre stryps, så att de kan skada din telefon mer. Detta kommer inte att hända med välskriven programvara, men en slarvig programmerare kan göra ett misstag i sin applikation. Eftersom en rotad applikation också har tillgång till data från andra applikationer kan du plötsligt förlora data på grund av detta fel. Och då talar vi inte ens om applikationer som medvetet utför skadliga saker. Så ge bara root-rättigheter till applikationer som du litar på! Detta gäller ännu mer för alternativ firmware: installera bara en anpassad ROM från en pålitlig källa!

I den här artikeln kommer vi att diskutera hur man rotar en Android-telefon. Vi kommer att diskutera proceduren, vi kommer att berätta några användbara appar som du kan använda efter rooting och slutligen installerar vi alternativ firmware på vår smartphone.

1 Vad är rooting?

I Android är många saker skyddade från användaren som standard av säkerhetsskäl. Du har bara begränsade rättigheter och kan inte till exempel överklocka din smartphone, ta skärmdumpar, ändra viktiga systemprogram och så vidare. För att komma åt alla dessa funktioner måste du använda så kallad root -få rättigheter. 'Root' är under Android (precis som under Linux) användarkontot som kan göra allt. Som standard ger Android dig inte möjlighet att använda root-kontot. För att få det här alternativet måste du först rota din telefon, ungefär som att jailbreaka en iPhone. Om du följer instruktionerna korrekt är det inte ofarligt att rota din telefon och det tar inte lång tid heller, till skillnad från att installera alternativ firmware (se steg 13) vilket är mycket mer riskabelt. Resten av din Android-installation förblir intakt efter rooting. Eftersom rooting ger dig många fler alternativ på din smartphone på ett enkelt sätt, rekommenderas det verkligen för avancerade användare.Många Android-applikationer från Android Market upptäcker om din enhet är rotad och erbjuder fler alternativ om den är. Vissa specialapplikationer kräver till och med att din enhet är rotad eftersom de inte kan erbjuda sin funktion utan rootåtkomst. Observera att inte alla rotverktyg har förmågan att återgå till den ursprungliga situationen innan de rotar.

Med en rotad telefon kan du till och med ange Linux-kommandon i terminalen.