Du borde veta detta om USB-anslutningar

USB, eller Universal Serial Bus, har utvecklats för att göra den komplexa anslutningsvärlden till din dator mycket enklare. De lyckades aldrig riktigt med det här uppdraget, eftersom USB i sig nu också finns i många former och storlekar, och ibland är även kablar som verkar identiska olika inuti. Hur vet du vilka USB-anslutningar du behöver? Vi hjälper dig!

Tips 01: Pluggar och protokoll

Idén bakom USB var väldigt bra och är faktiskt fortfarande. Men verkligheten är att med så många olika tillverkare som tillverkar hårdvara och lika många olika intressen är det faktiskt inte möjligt att göra något som passar när som helst, var som helst. Skillnaden mellan USB-kablar är inte bara i kontakterna utan också i protokollet bakom dem. Till exempel kan du ha två till synes identiska kablar som också passar perfekt på samma port, men där en kabel är en USB1-kabel och den andra en USB3-kabel, med en signifikant skillnad i hastighet. Endast detta exempel visar vilken typ av labyrint USB-världen har blivit.

Tips 02: abc

Vi börjar med grunderna, nämligen den fysiska kontakten som är ansluten till USB-kabeln. Idag skiljer vi ungefär tre olika typer av pluggar ut i form. Börjar med usb-a. Alla känner till den här typen av kabel, för det här är den del som du lägger fram eller bak på din dator. Kontakten du hittar i andra änden av kabeln är förmodligen en USB-B-kabel om det är en kabel för en skrivare, eller en mikro- eller mini-USB-kabel om det är en kabel för andra kringutrustning. Fin detalj: den främsta anledningen till att USB-B existerar är att undvika att ha massiva kablar i huset med två USB-A-kontakter, eftersom detta kan användas för att ansluta två datorer. Och det är inte utan risk. Slutligen finns det också USB-C, detta är en relativt ny typ av kontakt,och ännu ett (misslyckat) försök att göra usb universal. Pluggen är mycket mindre än den för USB-a och utformad på ett sådant sätt att det inte finns någon topp eller botten, så att du inte kan sätta i kontakten fel.

Vi skiljer ungefär tre typer av pluggar i form av form: usb-a, usb-b och usb-c

Tips 03: 123

Förutom pluggarnas form har USB också att göra med protokoll eller den använda tekniken. Ta till exempel två bilar. De kan se ut exakt likadana, men om den ena har en mer kraftfull motor än den andra kommer deras prestanda att vara väsentligt annorlunda. Så här fungerar det också med USB. 1996 lanserades USB 1.0 som kunde överföra data med en hastighet på 1,5 Mbit / s. Efterföljaren USB 1.1 1998 gjorde det redan med 12 Mbit / s. USB 2.0 följde 2000, med en maximal hastighet på 480 Mbit / s, följt av USB 3.0 2008, med en maximal hastighet på 4,8 Gbit / s. Usb 3.1 släpptes 2013 och ökade den maximala hastigheten till 10 Gbit / s. Det senaste protokollet är från 2017 med en maximal hastighet på 16 Gbit / s. Klart, fint och klart, eller hur? I teorin ja,var det inte för det faktum att förutom USB 3.1 använder alla dessa protokoll i princip samma USB-A-kontakt, med högst en annan färg för att göra skillnad. Och eftersom principen om den svagaste länken gäller här (en usb3.0-kontakt ansluten till en usb1.0-port är begränsad till hastigheten på den 1.0-porten) har potentialen för usb varit oanvänd under åren. .

Förutom hastigheten har de olika versionerna av USB också skillnad i kraftöverföring. Till exempel kan USB 1.1 leverera 2,5 V spänning, med en ström på upp till 0,5 A och en effekt på 1,25 W. När det gäller förstärkare är USB 2.0 densamma som USB 1.1, men stöder 5 V och en effekt på 2. 5 W. Med undantag för usb-pd (se tips 8) förblir spänningen för alla efterföljande usb-protokoll densamma vid 5 V, med skillnaden att usb 3.0 och 3.1 stöder 0,9 A och 4,5 W och usb-c 3 A och 15 W. Massor av siffror, men det som är särskilt viktigt att komma ihåg från den här berättelsen är att ampere bestämmer hur snabbt en smartphone kan laddas. Och för välbehövligt sammanhang: watt = förstärkare x volt. Så om du känner till en laddares watt och spänning kan du beräkna ampere.

Tips 04: Micro och mini

Nu när du vet att det finns usb 1.0, 2.0, 3.0 och 3.1, och a, b och c, låt oss göra det ännu mer komplicerat. Du har också kort sett micro och mini i kombination med usb-a och usb-b i tip 2. Micro USB är den minsta kontakten i serien. Du kan känna igen detta med den lilla, platta kontakten som ser ut som en mycket liten HDMI-kabel. I de flesta fall är en mikro-USB-kontakt USB-B. USB-a är inte särskilt vanligt i mikroform. Mini USB är också en liten kontakt, men tjockare och smalare än mikro-USB. Och mini-usb har faktiskt alltid formen av usb-a. Och det gör det ibland onödigt komplicerat: mikro-usb och mini-usb är två separata kategorier med underavdelningen a och b. För att ge dig huvudvärk.

Tips 05: Thunderbolt

Thunderbolt är en typ av kabel som härstammar från ett samarbete mellan Apple och Intel. Thunderbolt designades en gång för att torka USB från kortet som en universell anslutning. Det fungerade inte, men åskan är fyra gånger så snabb som USB 3.0, vilket möjliggör en dataöverföring på 40 Gbit / s. Det faktum att vi tar en resa till Thunderbolt beror på att Thunderbolt 3 använder USB-C-kontakten. Det verkar som en fantastisk utveckling, vore det inte för det faktum att inte alla USB-C-portar stöder Thunderbolt 3. Detta måste anges särskilt med en blixtikon. Det är viktigt att notera att detta gäller Thunderbolt-protokollet och inte Thunderbolt-kontakten. En Thunderbolt 1- eller -2-kontakt passar helt enkelt inte i en USB-C-port.

Tips 06: Adapterkabel / dockor

Det är en trevlig tanke att oavsett vilken anslutning du har till din dator eller kringutrustning finns det alltid en adapterkabel tillgänglig så att du kan ansluta enheterna till varandra. Det enda är att du måste ta hänsyn till begränsningarna i protokollen som tekniken fungerar med. Som anges tidigare: om du använder en adapterkabel för att ansluta en USB-C-enhet till en USB-A-port, kommer hastigheten inte att överstiga hastigheten för USB-A-porten. Denna situation gäller även bryggor. Du kan ansluta en docka till din dator så att du kan ansluta USB-C-kontakter till en bärbar dator som naturligtvis bara stöder USB-A, men du kommer aldrig att uppnå USB-C-hastigheten. Dessutom, med tillkomsten av USB-C, har en annan komplexitet införts. För även om du ansluter en USB-C-kabel till en USB-C-anslutning,du garanterar inte att du kommer att kunna använda alla alternativ som erbjuds av enheten eller anslutningen. Olika lägen spelar också en roll inom olika typer och protokoll. Det är sorgligt hur komplicerat allt har blivit.

Tips 07: Alt-läge

För att fortsätta på de olika lägena för usb-c är Alt Mode en av dem. Det består av HDMI Alt-läge och DP Alt-läge. Kort sagt: HDMI Alt-läge används för att skicka HDMI-signaler över USB-C-kontakten utan att det behövs en omvandlare för att konvertera signalen. DP Alt-läge, eller DisplayPort Alt-läge, gör det möjligt att ansluta displayportutrustning via USB.

Vad det i grund och botten betyder är att datortillverkare inte längre behöver utrusta sina stationära och bärbara datorer med specifika hdmi- och dp-portar, men att allt bara går via USB och läget säkerställer att signalen levereras korrekt. Men, och du kan känna att det kommer, stöder inte alla USB-C-portar Alt-läge. En bärbar eller stationär dator med en USB-C-port som stöder Thunderbolt stöder också Alt-läge. Detsamma gäller usb-c 3.1 generation 2 (ja, det finns också en andra generation), men om du vill veta om Alt Mode stöds, titta bara på USB-portens specifikationer.

Tips 08: Strömförsörjning

Vi ser fler och fler bärbara datorer som inte verkar ha en specifik laddningsanslutning, men som helt enkelt kan laddas via USB-C-porten. Verkar, för i verkligheten kan du inte bara ladda en bärbar dator via någon USB-C-port. För detta är det viktigt att USB-C-porten (och enheten du använder för att ladda den bärbara datorn) stöder PD, vilket står för Power Delivery. En vanlig USB-C-port kommer att hantera maximalt 3 ampere med maximalt 5 volt, men med strömförsörjning är USB-porten och enheten som är ansluten till den (laddaren) överens om hur mycket ström som får passera genom kabeln. En USB-C-port med strömförsörjning kan bearbeta upp till 5 ampere med maximalt 20 volt. Med Power Delivery kan du ladda en enhet mycket snabbare. Även om det också finns en betydande risk,du kan läsa mer om i nästa tips.

I verkligheten kan du inte bara ladda en bärbar dator via någon USB-C-port

Tips 09: Motstånd

Du vet att när du använder adapterkablar är den svagaste länken ledande. Tillkomsten av USB-C har dock säkerställt att användningen av fel adapterkabel kan skada både datorn och kringutrustningen som är ansluten till den. En adapterkabel av hög kvalitet från USB-C till USB-A har ett litet motstånd ombord (vanligtvis 56K ohm) så att kringutrustningen (i kombination med någon annan hårdvara) aldrig behöver mer ström än en port kan leverera. Men om du har köpt en billig kabel som inte använder motstånd kan det hända att en smartphone som du ansluter till den bärbara datorn via USB-C till USB-A kräver 3 ampere, medan den bärbara datorn bara kan leverera 2 ampere, så att du kan skada din hårdvara på ett oåterkalleligt sätt.Internet är nu fullt av berättelser om människor som har lidit tusentals euro i skador på detta sätt.

Tips 10: USB-IF-certifiering

Hur vet du om du har en säker kabel med motstånd? Att inte beställa från billiga kinesiska webbplatser är en bra start för oss, men det finns exempel på sådana händelser som har hänt med kablar från tillverkare som du förväntar dig att vara okej. Skillnaden är dock att om du köper en kabel från ett ansedd varumärke och det skadar din hårdvara kan du åtminstone gå någonstans med ditt krav. Lyckligtvis har det funnits ett kvalitetsmärke under en tid som indikerar om en kabel uppfyller rätt specifikationer. När du köper en adapterkabel, kontrollera att den uppfyller specifikationerna för säker användning genom att leta efter USB IF-logotypen. IF står för Implementers Forum,som är en ideell organisation som har åtagit sig att främja och stödja usb. Förutom att en kabel med USB IF-logotypen ska vara säker, kräver denna certifiering också att varje kabel anger exakt vilka möjligheter som finns och vilka protokoll som stöds. På lång sikt bör detta åtminstone ta bort en del av komplexiteten kring USB.

Köptips

Normalt nämner vi alltid några exempel på produkter som är värda att överväga, men att köpa tips inom USB-kablar är naturligtvis lite annorlunda. Vi har därför markerat tre typer av praktiska kablar.

Typ: Samsung USB A till USB C-kabel

Pris : 16,99 €

I den här artikeln har vi redan kort diskuterat risken för att ansluta fel USB-C-adapterkabel. Så spara inte på en sådan kabel och köp en från ett känt varumärke, som den här från Samsung.

Typ: Apple Thunderbolt 3-kabel 0,8 m

Pris : € 45, -

Fyrtiofem euro för en kabel? Det är naturligtvis en Apple-produkt. Det finns också kopior av andra märken, men de är inte ens så mycket billigare. Om du vill få högsta hastighet från din bärbara dator och lagringsenhet (och de stöder båda Thunderbolt), rekommenderar vi att du investerar i den här kabeln.

Typ: Hyper USB-C-adapter med Thunderbolt 3

Pris : 91,99 €

Du kan investera i adapterkablar för din MacBook, men vi rekommenderar dig att gå till en docka i ett sådant fall. Olika dockor finns tillgängliga, var och en med sin egen uppsättning portar, till exempel denna dockningsstation med HDMI, USB-C och USB 3. Dockar finns också för andra modeller av bärbara datorer.