På så sätt kan du lösa alla Windows-fel

Visserligen har Microsoft lagt ner ett stabilt operativsystem med Windows 10. Det betyder inte att operativsystemet får problem då och då på grund av felaktig hårdvara, föråldrade drivrutiner, korrupta systemfiler eller vad som helst. Vi kommer att arbeta med de mest ihållande problemen eller typiska Windows-felmeddelanden och naturligtvis också tillhandahålla lösningar!

1 Pip- och LED-koder

Min dator gör ingenting mer än att blinka några lysdioder och piper. Och nu då?

Som varannan dag slår du på datorn, men den här gången förgäves. Du får inte mer än några ljudsignaler eller några LED-flimmer från ditt system. En liten tröst: Windows i sig kan inte vara fel, för det har inte ens haft chansen att starta. Du måste leta efter problemet tidigare i startprocessen: pip- och LED-koder kommer vanligtvis från det så kallade POST (power-on self-test), en del av ditt system bios. För att ta reda på exakt vad som händer är det bäst att leta upp detta i manualen på ditt moderkort eller system, eller konsultera webbplatsen för tillverkaren av din dator eller din bio. Tryck på Windows-tangenten + R och ange msinfo32ut för mer information om dina bios. Du kommer antagligen att hitta innebörden av pip- eller LED-koder i manualen eller online. Du kan google för pipkoder eller LED-koder , i kombination med datorns märke eller modell. Denna webbplats är också användbar. I praktiken visar det sig ofta vara minnesproblem och det kan redan hjälpa att ta ut det och byta ut rammodulerna ordentligt.

2 Lågt CMOS-batteri

Vad ska jag göra om min dator bara visar felet Lågt CMOS-batteri?

För ett felmeddelande som lågt CMOS-batteri eller CMOS-data / tid inte inställd måste vi frikänna Windows. Detta har allt att göra med minneskretsen som, tack vare ett batteri, lagrar startdata för ditt system bios. Som ett resultat är vissa inställningar inte längre korrekta, vilket gör att datorn vägrar att starta. Eller din dator fortsätter att starta, men din systemtid visar ständigt fel. Det senare kan också få konsekvenser när du surfar: du kan se meddelanden som säkerhetscertifikat har upphört eller inte giltigt . Detta beror på att din webbläsare förlitar sig på din - felaktiga - systemtid för att bedöma giltigheten av ssl-certifikatet.

Lösningen är nästan alltid att byta ut cmos-batteriet. I de flesta fall är det ett knappcellsbatteri av typen CR2032. Läs först manualen för ditt system: den kommer att berätta var du hittar batteriet och hur du byter det exakt. Ta först bort strömkabeln från din dator.

3 Felaktigt startmedium

Min dator indikerar att inget operativsystem hittas. Vad gick fel här?

Efter att bios har gjort sitt jobb är det huvudstartposten, startkoden för ditt operativsystem. Men något kan också gå fel under denna fas. Om ett meddelande visas om att vissa data saknas i startmediet, kontrollera först bios-inställningarna och var särskilt uppmärksam på startsekvensen. Det kan referera till ett defekt startmedium istället för din systemdisk.

Om den inställningen verkar vara korrekt men problemet kvarstår, ofta med meddelanden som Operativsystem saknas , Fel vid inläsning av operativsystem, Inget operativsystem hittades, BOOTMGR saknas eller Ett fel inträffade när du försökte läsa startkonfigurationsdata (eller i en holländsk version), då kan startposten på din disk skadas, till exempel efter en felaktig installation eller (om) partitionering. Se ytterligare fråga 4 för detta.

4 Inget operativsystem

Vad ska jag göra om datorns huvudstartpost är skadad?

Du kan vanligtvis återställa en skadad startpost med Windows Recovery Environment (WinRE). Starta din dator med Windows 10 installations-DVD eller installationspinne (se hur du skapar en installationspinne här). Välj språk och tangentbordslayout och välj sedan din dator reparation . Den försöker återställa det skadade startbara mediet. Om detta inte fungerar kan du fortfarande prova det manuellt, om du inte har stor chans att det kommer att lyckas. Men det fungerar så här: välj Felsök / Avancerade alternativ , varefter du öppnar kommandotolken och kör kommandot bcdboot x: \ windows / l nl-nl (eller nl-beför Nederländsk-Belgien). Ersätt x: med rätt enhetsbokstav i din Windows-partition. Det är inte nödvändigt c:, även om det kan vara fallet med en normal omstart. Med ett trick kan du fortfarande hitta rätt bokstav: kör kommandot anteckningsblock på kommandoraden och välj Arkiv / Öppna , varefter du kontrollerar vilken enhet som innehåller mappen \ Windows (med de vanliga Windows-filerna). Det är körbrevet du behöver. Någon tid efter att ha kört det här kommandot kommer förhoppningsvis ett meddelande som: 'Startfiler som har skapats fram' dyker upp, varefter du kan starta Windows normalt igen.

5 Dynamic-link-bibliotek

Jag får meddelandet att en dll-fil saknas. Kan jag bara ladda ner en fil med samma namn?

Ett dll- eller dynamiskt länkbibliotek är en delad fil som olika program kan ringa för att utföra en specifik åtgärd. DLL-filer är normalt inbyggda i Windows, så inte alla program måste tillhandahålla sin egen metod för att köra något på systemet. Får du ett meddelande som: "Programmet kan inte startas eftersom [...] .dll saknas på din dator"? Då är tendensen kanske stor att omedelbart googla efter den saknade dll-filen och lägga den på ditt system i mappen \ Windows \ System32.

Men hur säker är du på att det är en uppdaterad version och att den till exempel inte innehåller skadlig kod? Försök att lösa ett sådant problem först. Installera först den klagande applikationen igen, detta kan lösa ditt problem direkt. Eller gå tillbaka till en systemåterställningspunkt från en tid då applikationen fortfarande fungerade smidigt: tryck på Windows + R och kör rstrui .

Om det fortfarande inte fungerar, kontrollera om drivrutinerna som troligen har något att göra med applikationen, t.ex. skärmadaptern, skrivaren eller nätverkskortet, är uppdaterade (se även fråga 11). Kontroll av systemfiler kan också vara användbart (se fråga 6).

6 Konstiga upphängningar

Min Explorer stängs ibland plötsligt av och ibland slutar Windows till och med att fungera helt. Måste jag installera om Windows nu?

Ett eller flera program slutar plötsligt och utan mycket förklaring, eller värre: Windows ger plötsligt upp vid olika tidpunkter. Det finns en god chans att du måste hantera en skadad systemfil. I det här fallet använder du den inbyggda systemfilkontrollen för att hitta den skyldige. Öppna först kommandotolken som administratör. Kör nu dism .exe / online / cleanup-image / restorehealth . Det kan ta lång tid, upp till tjugo minuter. Detta kommando använder Windows Update-funktionen för att åtgärda fel som har identifierats. Om det inte fungerar eftersom själva Windows Update-klienten redan är skadad måste du använda en fungerande Windows-installation som reparationskälla. Detta kan göras genom att ange följande parametrar efter nämnda kommando:/ source: c: \ recovery source \ Windows / limitaccess , ersätter c: \ recovery source \ Windows med platsen för din reparationskälla, till exempel ett Windows DVD / USB-minne. Kör sedan kommandot sfc / scannow , som skannar alla skyddade systemfiler och ersätter skadade med en cachefil.

7 Station oåtkomlig

Min externa hårddisk visas inte längre i Explorer, är enheten trasig?

Visas en av dina (externa) enheter inte längre i Utforskaren, så att du inte längre kan komma åt data? Då betyder det inte nödvändigtvis att skivan är trasig. Kontrollera först om skivan fortfarande (fysiskt) känns igen i Windows Diskhantering / För att göra detta, tryck på Windows + R och kör diskmgmt.msc . Kontrollera här om du hittar enheten och om den har en enhetsbokstav tilldelad. Om du ser det i översikten men utan enhetsbokstav, högerklicka på enheten och välj Ändra enhetsbokstäver och sökvägar , tryck på Lägg till , välj en lämplig bokstav och bekräfta med OK .

Om din disk har en ikon med en pil på en röd bakgrund, inklusive indikationen Okänd och inte initierad , har filhanteringen på din disk uppenbarligen blivit förvirrad så att den verkar som om den inte längre är partitionerad och formaterad. Försök sedan ansluta enheten till en annan port, eller - ännu bättre - anslut den till en annan dator i hopp om att du kan komma åt dina filer på det sättet och partitionera sedan om det behövs.

8 Blå skärm vid krasch

Hjälp, min dator ger en så underlig blå skärm och stängs sedan av!

Det har alltid varit ett av de mest fruktade felmeddelandena: en så kallad BSOD, blå skärm av döden. Detta kommer att innehålla ett lakoniskt meddelande som: 'Det finns ett problem med den här datorn och den måste startas om', tillsammans med en kryptisk stoppkod som 'driver_irql_not_less_or_equal' eller 'page_fault_in_nonpaged_area'. Om du stöter på en sådan "blå skärm" en gång behöver det inte vara en katastrof: ofta är en omstart tillräcklig och du förblir fri från den katastrofen.

Om BSOD uppträder regelbundet kräver detta ytterligare undersökning. Problemet är att det finns en hel serie stoppkoder och att de kan ha olika orsaker, kolla in kodlistan på denna Microsoft-sida. Om en sådan BSOD uppstår, försök att skriva ner koden för den. Gå sedan hit och följ Microsofts supportsteg. Den försöker hitta en orsak och föreslå en lösning genom riktade frågor.

Mycket ofta orsakas en sådan blå skärm av defekt eller otillräckligt minne eller av en korrupt eller defekt drivrutin (se även fråga 11). Eller kanske har du nyligen lagt till eller bytt hårdvara och något går fel. I det senare fallet, försök att använda datorn utan den hårdvaran om möjligt. Om du inte vet vad som kan gå fel, försök att söka på internet efter den angivna stoppkoden. Chansen är stor att du hittar den skyldige på detta sätt. Dessutom bör Windows "minidumpa" minnet när en BSOD uppstår. Se till att Windows är korrekt inställt: du hittar de nödvändiga instruktionerna här. Om en BSOD inträffar efter detta kan du ladda ner och starta gratisverktyget BlueScreenView efter omstart.Den läser minidumpen så att du får lite mer information om felet. Du kommer troligtvis fortfarande att behöva hjälp från Google för att ta reda på exakt vad du kan göra, använd felkodskoden i din sökning.

9 Plötsliga kraschar

Min dator fryser och slutar svara, en omstart är allt som verkar hjälpa. Vad kan jag göra åt detta?

Windows (eller något annat program som kraschar) är inte så galant här: ditt system fryser eller startar om, utan att ge dig någon information om vad som exakt gick fel. Svårt, eftersom de möjliga orsakerna är många. Att ta ut minnesmodulerna och sätta tillbaka dem kan lösa problemet, men det kan lika gärna bero på dammackumulering i systemskåpet eller fläktarna. En överklockad CPU eller GPU kan också orsaka ett instabilt system. Om det är samma program varje gång tar du bort det från ditt system och installerar sedan om det.

Om allt detta inte hjälper, kontrollera att minnet fungerar korrekt. Detta är möjligt med det inbyggda Memory Control-programmet. Gå till Kontrollpanelen och välj System och säkerhet / Administrativa verktyg / Windows-minneskontroll / Starta om nu och leta efter problem (rekommenderas) .

10 Åtkomst nekad

Jag försöker öppna en mapp, men Windows säger till mig att jag har otillräckliga behörigheter. Även om jag har loggat in som administratör. Hur kommer jag dit?

Högerklicka på mappen i Utforskaren och välj Egenskaper . Öppna fliken Säkerhet och tryck på Avancerat . Överst kan du läsa vem som äger den här mappen. Chansen är stor att du läser här Kan inte visa nuvarande ägare . Klicka på Ändra och ange namnen på objekten på ditt eget konto eller en grupp som administratörer . Tryck på Kontrollera namn för att verifiera att Windows känner igen namnet. Bekräfta med OK och öppna fönstret med avancerade säkerhetsinställningar igen. Sätt en bock bredvidByt ut ägaren till underliggande behållare och objekt och bekräfta igen med OK .

Du kan också ta ägande som administratör från kommandotolken. Detta görs med följande två kommandon:

takeown / f "path_to_folder" / r / dy

icacls "path_to_folder" / bidragsadministratörer: F / T

Ersätt självklart "path_to_folder" med hela sökvägen till den vresiga mappen.

11 Okänd enhet

Jag installerade om Windows, men nu slutar mitt trådlösa nätverkskort plötsligt att fungera. Det fungerade fortfarande innan ominstallationen. Hur får jag det att fungera igen?

Du har installerat Windows ordentligt, men viss hårdvara eller funktioner verkar inte fungera (optimalt). När du går till Enhetshanteraren (trycker på Windows-tangenten + R och kör devmgmt.msc ) kommer du att märka "enhetstyp" Okänd enhet . Detta innebär omedelbart att Windows inte kunde installera lämplig drivrutin. I det här fallet högerklickar du på enheten och väljer Egenskaper . Öppna fliken Detaljer och välj Maskinvaru-ID från rullgardinsmenyn. En eller flera textsträngar kommer nu att visas där du vanligtvis känner igen leverantörs-ID ( VEN eller VID ), liksom enhets-id ( DEV eller DID), klasskoden ( CC ) och revisionen ( REV ).

Google inledningsvis för det bästa - mest detaljerade - id: chansen är att du kommer att skickas till en webbplats med lämplig drivrutin. Om sökningen inte ger användbara resultat, prova det med ett kortare, något mindre detaljerat ID. För övrigt finns det också ett gratis verktyg som gör det lättare att söka efter hårdvaru-ID: n: Okänd enhetsidentifierare. Detta ger dig inte bara maskinvaru-ID: n, utan berättar också vem producenten är och möjligen till och med vilken enhet det är. Via menyn Drivrutiner / Hitta drivrutin vidarebefordrar programmet omedelbart en lämplig sökning till Google.

12 Uppdateringsfel

Windows ger ibland felmeddelanden, och nyligen såg jag felkoden 0x80070057. Inga fler uppdateringar installeras heller. Vad ska man göra?

Fel 0x80070057 har dykt upp sedan Windows XP och många användare har redan sett detta felmeddelande. Detta indikerar vanligtvis ett problem med Windows-uppdateringstjänsten och åtföljs ofta av meddelanden som "Parametern är felaktig" eller "Okänt fel". Du kan prova genom att köra den inbyggda systemfilsgranskaren ( sfc / scannow : se fråga 6). Om det inte hjälper trycker du på Windows-tangenten + R och kör% systemroot% och byter namn på undermappen SoftwareDistribution till något som SoftwareDistribution OLD . Starta om din dator och se om problemet har lösts.

Fortfarande inte? Ta sedan registerredigeraren: tryck på Windows-tangenten + R och kör regedit . Öppna HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ WindowsUpdate \ UX-nyckeln. Dubbelklicka på IsConvergedUpdateStackEnabled och ställ in värdet till 0 . Gör detsamma för UxOption- parametern i HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ WindowsUpdate \ UX \ Settings. Stäng registorredigeraren och starta om datorn. Det borde.

13 Används

Varför kan jag inte ta bort en mapp i min dokumentmapp?

Det kan hända att ett visst program inte längre kan öppnas eller att en fil inte kan raderas. Det kan också hända att ett program klagar över att ett visst program fortfarande körs när du faktiskt har stängt det. Kontrollera först via Aktivitetshanteraren om den (nämnda) applikationen verkligen inte längre är aktiv: tryck Ctrl + Skift + Esc och klicka på Mer information om det behövs . Visa listan: om processen eller applikationen fortfarande är aktiv högerklickar du på den och väljer Avsluta .

Om det inte fungerar startar du om datorn och ser om problemet nu har lösts. Om det behövs startar du Windows i så kallat säkert läge. Du kan läsa mer om detta här. När allt kommer omkring kan det inte uteslutas att applikationen eller processen startas automatiskt under (normal) start av Windows.

Om en fil inte kan tas bort, prova gratisverktyget LockHunter. Ladda ner verktyget och kör det som administratör. Se den grymma filen här: LockHunter berättar vilken process som ligger i dess grepp. Högerklicka på processen och välj Lås upp vald process eller Avsluta vald process .

14 Dokument i kön

Vad kan jag göra om min skrivare inte längre vill skriva ut mina dokument?

Kontrollera först om allt är i ordning med hårdvara: är kablarna anslutna, är skrivaren på, finns det papper och bläck i skrivaren? Om allt är OK öppnar du Windows- inställningar och väljer Enheter / skrivare och skannrar . Välj din skrivare, välj Öppna kö och ta bort alla dokument.

Om det inte går att få utskrifterna att rulla ut med ett nytt utskriftsjobb måste du återställa utskriftskylaren. Tryck på Windows-tangenten + R och kör services.msc. Bläddra till Print Spooler och klicka på Stop längst upp till vänster . Navigera till C: \ Windows \ system32 \ spool \ skrivare med Utforskaren och ta bort alla filer från den här mappen. Gå tillbaka till snapin-modulen Services och klicka på Print Spooler i lanseringstjänsten . Starta om din dator: problemet ska nu lösas.

15 Pinne oanvändbar?

Hur får jag ett USB-minne som vägrar att fungera?

USB-minnen och SD-kort är mycket användbara, men tyvärr också ganska benägna för fel. Det har redan hänt för många att ett kort eller en pinne inte längre är tillgänglig och att Windows anger att det måste omformateras. Eller ännu mer: att Windows fortfarande vägrar att formatera om det. Dåliga nyheter: du har sannolikt tappat dina data.

För att kunna använda pinnen igen kan du vanligtvis komma igång med några komplexa kommandon från kommandorads kommandodiskpart (mer information hittar du här). Men det kan vara mycket enklare och mer effektivt: med det kostnadsfria verktyget SD Card Formatter. Detta program är tillgängligt för Windows och macOS. Låt inte namnet på verktyget lura dig: det fungerar lika bra för USB-minnen. Funktionen är väldigt enkel: sätt i kortet eller sätt in det i din dator, starta verktyget som administratör och välj rätt medium. Lämna (åtminstone initialt) snabbformat valt, ange ett namn och tryck på Format- knappen. Bekräfta att alla data på media kan raderas. Om det inte fungerar med den snabba metoden, använd det utökade men långsammare sättet.