Ta över datorn på distans med AnyDesk

Att ta över en dator på distans låter som något som hackare gör mest, men det finns många legitima skäl till varför du kanske vill. Till exempel om du vill hjälpa någon med PC-problem men inte är i närheten av varandra. Vi förklarar hur man gör detta med AnyDesk.

AnyDesk är ett användbart program för att snabbt hjälpa människor ur den digitala elden. Denna nederländska programvara gör det möjligt att utföra åtgärder på en annan dator. Detta kallas också "övertagande", men har ingenting att göra med digitala inbrott eller hackare. Du styr musen på den andra personens skärm via din egen dator och han kan se vad du gör. Du (förhoppningsvis) löser problemet från ditt eget hem.

Överväg att installera en ny drivrutin för ansluten maskinvara eller ladda ner en ny Windows-uppdatering. Du kan också komma igång i inställningarna för operativsystemet. När det gäller ett programvaruproblem är avståndet nästan aldrig ett hinder för att hitta en lämplig lösning.

Ladda ner och installera AnyDesk

För företag kostar det att använda AnyDesk, men privatpersoner kan installera programvaran gratis. Programmet är tillgängligt för olika operativsystem som Windows 10, macOS, Android och iOS. I denna workshop kommer vi att arbeta med Windows-versionen.

Surfa till anydesk.com och klicka på Gratis nedladdning . Ett introduktionsfönster på engelska visas på webbsidan. Du kan klicka bort det.

När du dubbelklickar på den nedladdade exe-filen öppnas AnyDesk direkt. I princip är en installation inte nödvändig, men som digital räddare är det fortfarande smart att använda en installerad version. Du kommer då att få nya uppdateringar av programmet. För att göra detta klickar du på Installera AnyDesk på den här datorn längst ned till vänster , varefter ett installationsfönster visas. Följ stegen och avsluta med Acceptera och installera .

Frågas du om du vill lägga till en skrivardrivrutin under installationsproceduren? Det här avsnittet är bara användbart när du vill skriva ut på distans. Du kan använda den för att ansluta till din hemdator från till exempel din arbetsadress eller när du är i tåget och utföra ett utskriftsjobb. På det sättet är en stapel ark redo för dig när du kommer hem.

Gör en anslutning

Efter installationen visar AnyDesk ett välkomstfönster. Via Och börja! återgå till skärmen du först såg. Med komponenten Fjärrskrivbord kan du enkelt ansluta till en annan dator eller bärbar dator. Hänvisa din vän, familjemedlem eller bekanta till AnyDesk-webbplatsen och fråga om de vill ladda ner programmet. Då är allt som din kontakt behöver göra att öppna AnyDesk.exe- filen.

Avsnittet Denna arbetsplats innehåller en nio-siffrig kod. Du behöver detta som en digital vårdgivare, så be din kontaktperson att skicka den här koden till dig. Skriv nummerserien i fältet under Fjärrskrivbord och klicka på Anslut .

Personen i andra änden av raden kommer nu att få en anslutningsförfrågan. Efter att ha beviljat denna begäran visas skrivbordet för din vän, familjemedlem eller bekanta.

Manövreringen av fjärrskrivbordet är mycket enkel. Så snart du håller markören över AnyDesk-fönstret är du aktiv på kontaktens system. Du kan till exempel ringa upp Windows-inställningarna eller öppna ett visst program via startmenyn. Du tar över musen från klienten. Förresten kan de också använda sitt eget system med musen. I så fall kan två markörer ses samtidigt.

Förutom musen fungerar tangentbordet också på distans. Så du kan enkelt surfa till en viss webbplats eller skriva ett kommando i kommandotolken. För större användarvänlighet kan du maximera AnyDesk-fönstret för att se fjärrskrivbordet i stort format.

Justera bildkvaliteten

Med standardinställningarna är bildkvaliteten på fjärrskrivbordet redan ganska anständig. Ikoner, menyknappar och texter är till exempel helt läsbara. Lyckligtvis går den höga bildkvaliteten inte på bekostnad av hastighet, eftersom systemet reagerar snabbt på kommandon från musen och tangentbordet. Vill du ha en ännu skarpare bild? Inga problem, men tänk på eventuella förseningar.

Klicka på Visningsinställningar (ikon med en bildskärm) längst upp i verktygsfältet och välj Matcha original . Upplever du en långsam anslutning med standardinställningarna? I så fall kompensera för bildkvaliteten och markera alternativet För snabb respons .

Normalt visar AnyDesk en nedskalad representation av originalet, där skrivbordet automatiskt skalas till programmets fönsterstorlek. Alternativt kan du anta formatet på fjärrskrivbordet via originalstorlek . Detta har vanligtvis en gynnsam effekt på bildkvaliteten.

Endast en del av skrivbordet visas på skärmen? Använd alternativet Justera upplösning för att ställa in en lägre upplösning på din kontakts dator. Slutligen, besluta om du vill visa den externa muspekaren eller inte.

Chatta med varandra

Eftersom du arbetar på någon annans dator via en direktanslutning är det trevligt att diskutera vissa frågor. Diskutera till exempel om du vill ändra en viss inställning eller installera ett specifikt program. Du behöver inte ha en telefon till hands, för AnyDesk har en praktisk chattfunktion.

Klicka på Chatt ( ikon för pratbubblor) i verktygsfältet och skriv en text längst ner. Personen i andra änden av raden tar emot meddelandet i det öppna anslutningsfönstret. Personen kan direkt skicka ett svar här. Så snart du själv får ett chattmeddelande kommer du att märka detta genom den röda markeringen av pratbubblan.

Dela filer

AnyDesk är idealisk för att fjärransluta filer mellan olika datorer. Direktanslutningen är perfekt för att dela stora filer.

Klicka på Filer i verktygsfältet (ikon med en pil). Ett nytt fönster öppnas med mappstrukturer för båda datorerna. Till vänster finns det aktuella systemets webbläsare, medan till höger finns fjärrdatorns mappar.

På den aktuella maskinen, bläddra till platsen med filer eller en mapp som du vill överföra. Det är viktigt att du väljer rätt data. Gäller det flera filer eller mappar? Håll ned Ctrl-tangenten och klicka på önskade objekt för att markera dem. För att välja hela mappinnehållet, använd genvägen Ctrl + A. Du bläddrar sedan i den högra rutan till målplatsen för den andra datorn eller bärbara datorn. Du överför sedan data via uppladdning .

Du kan också gå motsatt väg och kopiera data från fjärrdatorn till den aktuella maskinen. Använd i så fall nedladdningsknappen . Till höger kan du följa utvecklingen av filöverföringen. Klicka på Monitor 1 i verktygsfältet för att återgå till huvudfönstret.

Stoppa sessionen

Till en viss grad kan du göra vad du vill på den andras dator. Ändå vilar den ultimata kraften hos ägaren till datorn eller den bärbara datorn. Detta gör att personen kan avsluta hjälpsessionen när som helst. Dessutom listas ett antal rättigheter i anslutningsfönstret. Klienten bestämmer själv vilka rättigheter han eller hon tilldelar dig. Tänk till exempel på att tilldela mus och tangentbord och tillåta filöverföring.

Slutligen innehåller programmet också en funktion för att vända borden. För att göra detta klickar du på Åtgärder ( blixtikon) i verktygsfältet och väljer Omvänd åtkomstriktning . Praktiskt när du behöver hjälp själv!