På detta sätt använder du din smartphone som fjärrkontroll

Det är faktiskt fantastiskt hur lite designen på fjärrkontrollen har förändrats. Det har också varit en trådlös enhet under lång tid. Som ett resultat går han ibland vilse. Och medan en universell fjärrkontroll vanligtvis hjälper till att styra de flesta tv-apparater finns det en mycket enklare lösning.

Den lösningen finns i en enhet som för många människor redan har ersatt hemtelefonen och kameran: din smartphone. Vissa smartphones är utrustade med infraröd, så du kan använda dem som en universell fjärrkontroll. Det finns olika appar att ladda ner för detta, där du specifikt kan välja ditt TV-märke och skriva för att omedelbart börja zappa.

Infraröd finns fortfarande på smartphones. Det har varit ute ett tag, eftersom Bluetooth kan ta över mycket från den mycket långsammare infraröda. Infraröd kan också användas som fjärrkontroll, för dataöverföring kan du verkligen fokusera bättre på Bluetooth och WiFi.

På detta sätt använder du telefonen som fjärrkontroll

Kontrollera först om din telefon har infraröd. Detta kan ses av en blank svart plastbit på ovansidan av enheten. Det är ofta väldigt litet. Om du inte hittar det, kolla online på tillverkarens webbplats för att se om infraröd är en av specifikationerna för din telefon. Olika Huawei- och Xiaomi-telefoner har bland annat infraröd.

Du kan sedan se om du har en app på din telefon som låter dig använda infraröd för att styra din TV. Peel är en vanlig, som också kan laddas ner från Google Play Store. Ett annat bra alternativ i App Store är AnyMote, eller om du vill hålla det lite enklare, ASmart Remote. Där du kan studera många smarta enheter i ditt hem med AnyMote är ASmart mer organiserat. Du väljer specifikt din TV och sedan kan du zappa omedelbart.

Infraröd på smarttelefonen: framtiden?

Om vi ​​har infraröd inbyggt i alla smartphones, behöver tv-apparater inte längre levereras med en fjärrkontroll? Antagligen inte. Det finns en anledning till att även de dyraste smarta TV-apparaterna fortfarande har en plastfjärrkontroll med gummiliknande knappar. Detta beror förmodligen på att pekskärmar inte nödvändigtvis lägger mycket värde på en fjärrkontroll och är mindre motståndskraftiga mot slag än plast med knappar. Dessutom måste pekskärmar ofta tändas för att manövrera dem, vilket inte är så subtilt som den gamla gamla fjärrkontrollen med sina knappar som du kan hitta med beröring.

Experter har också en annan uppfattning om hur vi kommer att kontrollera vår TV i framtiden. Vi verkar troligtvis göra det med vår röst. De flesta tv-apparater har redan möjlighet att göra det, men du kan också använda ditt Google-hem för att till exempel zappa. Speciellt nu när det är på holländska borde det vara lättare för "datorn" att förstå vad du säger det. Men: är det trevligt om någon börjar prata med TV: n under en spännande film? Eftersom många smarta TV-apparater är anslutna till internet kan de också styras utan infraröd med smartphone- och surfplatteappar.

För tillfället kommer vi troligen fortfarande att få fjärrkontroller med knappar med våra tv-apparater. Visst eftersom du kan göra med en TV i många år är fjärrkontrollen fortfarande långt ifrån hushåll. Och om du tappar den lilla lådan, förhoppningsvis kan du använda din smartphone för att fortfarande ha kontroll över vad du tittar på på din TV.

Fjärrkontrollens historia

På 1950-talet introducerades fjärrkontrollen, som vi känner den, så trådlös. Eugene F. McDonald var en amerikaner som inte uppskattade att titta på reklam, så han ville ha en "zapper" för det. Han ville också kunna stänga av ljudet. Hans designers på Zenith började arbeta och Flashmatic föddes. Att det såg mer ut som en futuristisk pistol från Jetsons än en fjärrkontroll som den gör nu, det spelar ingen roll: det var åtminstone trådlöst. Flashmatic arbetade fortfarande med lampor, men det visade sig vara svårt att kombinera med solljus. Några alternativ i form av ljudvågor och aluminium introducerades, men infraröd introducerades så småningom på 1970-talet.