På så sätt lyssnar du på radio på din dator

Vi är alla vana vid Spotify & co, men det finns naturligtvis fortfarande en sådan sak som live-radio. Och för det behöver du inte längre en fysisk ruta: streaming är en lek.

Radio finns fortfarande och denna form av media kommer utan tvekan att överleva under de kommande decennierna. Anledningen är enkel. Spotify och andra streamingtjänster för musik är underbara. Men ibland saknar du också den "mänskliga faktorn" i detta. Dessutom har de flesta radiostationer också gått bort från oändligt svettande DJ-skivor, de har blivit mycket mer radioprogram nuförtiden. Och sedan finns det nyhetskanaler och pratradio. Kanske konkurrenter av poddsändningar, men om det finns stora nyheter i vårt lilla land fungerar Radio 1 eller BNR ofta mycket bättre. De flesta radiostationer kan nu höras som en ström i utmärkt digital kvalitet. Detta kan göras direkt från webbläsaren. Besök till exempel Allradio och lyssna på din favoritstation efter ett musklick.Den gamla Nederländska FM är också en bra utgångspunkt.

programvara

Den stora fördelen med att lyssna på en radioström via webbläsaren är att tricket fungerar överallt. Även på jobbet, till exempel där du vanligtvis inte kan och inte får installera programvara och liknande på ditt arbetssystem. Nackdelen är att ett webbläsarfönster alltid måste vara öppet. Om du av misstag stänger fönstret eller om webbläsaren kraschar är strömmen också borta. Dessutom kräver en löpande webbläsare mer resurser än till exempel en enkel radiospelare. Den senare kategorin av program finns i appbutikerna för de olika vanliga operativsystemen. MyTuner Radio Pro är till exempel ett utmärkt val för macOS, Windows, iOS och Android. Du kan lyssna på radioströmmar från hela världen, men också podcasts. Det finns både en gratis och betald version av den här appen.

Ställ in

En mycket välkänd spelare inom streaming av radio är TuneIn. Du hittar inte bara denna programvara för alla kända mobila operativsystem utan också i olika musikspelare för vardagsrummet. Rekommenderas definitivt för din smartphone eller surfplatta. Du kan välja mellan en annonssponserad gratisversion och en betald proversion. Det fina med den senare varianten är att du också kan spela in radioströmmar med den. Tyvärr är inspelningarna krypterade och bara tillgängliga i appen. De är inte ens exporterbara. Å andra sidan: om du verkligen har gjort en unik inspelning, står inget i vägen för att ansluta din smartphone eller surfplatta till linjeingången på ditt ljudkort via en ljudkabel och därmed göra en okrypterad inspelning.

NAS

Vissa NAS-enheter - som de från Synology - har en musikspelare-app. Den innehåller också en "mottagare" för radioströmmar. Du kan lyssna på strömmarna med den medföljande mobilappen på din lika mobila enhet eller via vilken webbläsare som helst. Det blir ännu roligare om du ansluter en USB-digital-analog-omvandlare till NAS. Du kan sedan ansluta NAS till din förstärkare eller en uppsättning aktiva högtalare via DAC. Och låt det spela självständigt. Extra fördel med den lösningen: du är inte bara bunden till radioströmmar, men du kan också spela hela din musiksamling som finns på din NAS på detta sätt.