Om du vill utforma en logotyp, önskelista eller meny, men ett program som GIMP eller Photoshop är för komplicerat och Paint har för få alternativ är DrawPad en utmärkt kompromiss. Detta kostnadsfria ritprogram har ett brett utbud av ritalternativ, fungerar med lager och levereras med enkla verktyg för att redigera bilder.
Tips 01: Gratis eller billigt
DrawPad är en användarvänlig medelklass bland grafikprogrammen. Uppenbarligen kan den inte konkurrera med de tunga kanonerna som Photoshop eller Illustrator, men hemanvändaren kommer att uppnå fantastiska resultat utan alltför mycket besvär. Det finns en version av detta ritpaket för Windows och macOS. DrawPad Graphic Editor är gratis för icke-kommersiella applikationer. För en professionell licens betalar du ett engångsbelopp på 22,12 euro eller 1,72 euro per månad. Ändå, här och där försöker programmet skjuta dig i riktning mot proversionen. Till exempel, i den fria versionen får du bara ladda ner tre bilder från clipart-biblioteket och du kan bara börja från tre mallar. Vi kan leva med dessa begränsningar och hålla det gratis.

Tips 02: Öppningsfönster
På introduktionsskärmen visar programmet sex stora knappar. Med Nytt projekt hamnar du i programmets normala arbetsmiljö. Med Advanced Project måste du redan känna till rätt dimensioner för designen. Det finns också en knapp för att öppna sparade projekt. Dessutom finns en hjälpfunktion och en knapp som tar dig till de officiella handledningsvideorna. Den sjätte knappen öppnar vägen till mallarna.

Tips 03: Mallar
Det enklaste sättet att komma igång är genom mallguiden . Här börjar du med några grundläggande modeller: banners, visitkort, gratulationskort, flygblad, brevpapper, logotyper och så vidare. När du väljer en modell får du några mallar för att begränsa valet. Du kommer sedan in i ett fönster där du kan justera elementen i mallen. Du väljer nya färger, olika texter, du väljer ett typsnitt som du gillar tills mallen är helt efter eget tycke. När du är klar visas mallens anpassade design i det grundläggande arbetsområdet DrawPad. Varje element i designen är här på ett nytt lager.

Tips 04: Nytt eller avancerat
För att börja från en tom arbetsyta, använd knappen Nytt projekt eller Avancerat projekt . Den enda skillnaden mellan de två är att Advanced Project kräver att du anger dimensionerna för det nya projektet i början. Du anger höjd och bredd i pixlar, centimeter eller millimeter och under det bestämmer du en upplösning i pixlar per tum. Du väljer en bakgrundsfärg eller väljer en transparent bakgrund. Det senare är intressant för illustrationer som du vill använda senare på dokument eller bilder som redan har sin egen bakgrund.

Upplösning
Upplösningen du anger i fönstret Skapa ny bild är extremt viktig. När allt kommer omkring består en digital bild av färgade pixlar som vi kallar pixlar. Ju närmare dessa pixlar är varandra, desto skarpare kommer bilden att se ut. Vi kallar denna punktdensitetsupplösning. Om du vill ha en perfekt utskrift på papper kan du ställa in upplösningen på 250 eller bättre 300 dpi (punkter per tum). En tum är 2,54 cm. Ju högre upplösning, desto skrymmande blir bildfilen. Fram till nyligen räckte 72 pixlar per tum för bilder som du bara vill se på en datorskärm, till exempel bilder för webbplatser. På skärmar med högre pixeldensitet är bilder med högre upplösning mycket skarpare.

Tips 05: Verktyg
Verktygsfältet på fliken Hem innehåller nästan alla verktyg som finns tillgängliga i det här programmet. Så DrawPad fungerar inte med flytande verktygsfält. Här är till exempel knapparna för att spara ett projekt, men också för att placera text på en böjd linje, ett textverktyg, olika formverktyg och markeringsverktygen. Här hittar du till exempel Eyedropper, pipetten, som väljer en färg från ett objekt på scenen. Du kan också "suga" en färg från vilket objekt som helst som syns på datorskärmen med denna pipett, även om den finns i ett annat program. Ögondropp är till exempel användbar när du vill att textfärgen ska matcha en dominerande färg i en bild. Klicka i så fall med Eyedropper på en nyans av bilden så att du omedelbart fångar textens färg.

Tips 06: Skala och justera
När du kopierar ett foto och skapar ett nytt dokument i DrawPad för att klistra in det fotot i det ställer programmet omedelbart det nya dokumentet till pixeldimensionerna för det klistrade fotot. Naturligtvis kan du välja det klistrade fotot, ta ett av hörnen med muspekaren och sedan skala det genom att dra. Genom att trycka på Ctrl-tangenten kan du välja flera objekt tillsammans och sedan justera dem horisontellt eller vertikalt. De olika möjligheterna för justering finns på fliken Avancerat .

Tips 07: lager
Vissa användare är rädda för att arbeta med lager. Lager gör det mycket lättare att sätta ihop en vacker komposition. I det här exemplet började vi till exempel med en blå bakgrund som vi använde ett foto och ett textlager på. I höger kolumn följer du lagrenas struktur. Nu är textlagret över bildlagret, men du kan ändra ordningen genom att dra det nedre lagret uppåt i rutan Layer . När du väljer ett lager blir de fyra knapparna aktiva. Knappen med det gröna plustecknet placerar ett nytt lager, det med det röda korset raderar det valda lagret, det bredvid det duplicerar det valda lagret och den fjärde knappen används för att slå samman lager. Du kan också justera lagerns täckning kontinuerligt.

Tips 08: Objekt
Naturligtvis vill du inte skapa ett nytt lager för varje objekt. På bilden finns logotypen och texten på ett separat lager. Men logotypen består av flera linjesegment, som vi kallar objekt. Genom att klicka på plustecknet framför lagret får du en lista över alla enskilda objekt i lagret. Du väljer ett sådant objekt på två sätt. Det första är att klicka på objektnamnet i objektlistan. Detta är ofta oklart, eftersom ett sådant objekt vanligtvis har ett meningslöst namn som Pen Stroke . Det andra alternativet är att klicka på objektet i scenen. När objektet är valt kan du justera dess egenskaper, t.ex. borstbredd, rundning, penntyp, strokefärg, fyllfärg och så vidare.

Färger och färgrutor
Objekt har en strokefärg ( Stroke ) och en fyllningsfärg ( Fill ), såvida du inte ställer in linjen eller fyllningsfärgen till transparent. Dubbelklicka på en av de två färgerna i färgväljaren för att öppna fönstret som du väljer andra färger med. Här kan du välja vilken färg som helst med hjälp av skjutreglagen baserat på ett rött, grönt och blått värde i kombination med HSV- modellen ( Nyans, mättnad, Värde eller nyans, mättnad och värde). Vi använder vanligtvis termen Ljusstyrka istället för Värde. Även här har du en pipett för att snabbt ta bort en nyans från bakgrunden. När du ritar vill du behålla vissa färger så att designen ser konsekvent ut. De tolv färgproverna, färgrutor , tjänar detta syfte . För att lägga till en färg i en färgruta väljer du den först med pipetten och klickar sedan på knappen Ange till färgruta .

Tips 09: Bezier kurvor
För att rita vackra former som förblir knivskarpa använder du de så kallade Bezier-kurvorna. En sådan Bezier-kurva är en vektorrad vars lutning och position kan justeras efteråt. Välj Bezier Curve i verktygsfältet. Att lära sig att hantera det är en övningsfråga. Klicka en gång på arbetsplanet för att placera den första ankarpunkten. Klicka sedan på en andra punkt och dra för att böja den formade linjen. Vid varje punkt du spelar in på detta sätt styr du kurvens lutning med de två handtagen fästa vid den valda ankarpunkten. På bilden har kurvan ännu inte en färg eller linjetjocklek. För att göra detta väljer du först en färg i färgväljaren. Sedan bestämmer du ett verktyg i den högra panelen: penna, överstrykningspenna, pensel, krita eller aerosol. Klicka slutligen på Skapa element . Detta gör att DrawPad skapar en jämn linje i den valda färgen med det angivna verktyget.

Tips 10: Justera kurvan
Markera alternativet Tillåt radredigering i höger fält . Detta ger dig möjlighet att dra ankarpunkterna för Bezier-kurvan. För att ändra positionen för en sådan ankarpunkt flyttar du muspekaren över en sådan punkt så att den tänds. Sedan kan du dra ankarpunkten, vilket naturligtvis också ändrar kurvens form. Linjen eller formen du just ritade verkar elastisk. Du kan radera en ankarpunkt med höger musknapp. När du tar samman en slutpunkt och en startpunkt kan du välja kommandot Stäng sökväg med höger musknapp för att stänga sökvägen.

Alternativ för pennor
När du anger att Bezier-kurvan ska visas som en linje från pennverktyget kan du definiera avrundningen av hörnpunkterna utöver linjetjockleken. Dessutom kan du välja mellan en vanlig penna eller två olika kalligrafiska pennor. Du kan konvertera vissa objekt direkt till en sökväg. Det sparar mycket arbete. Markera sedan objektet med pilen och högerklicka sedan på objektet och välj Konvertera till sökväg . Om du sedan aktiverar Tillåt radredigering i höger fält kan du justera sökvägen och ankarpunkterna.

Tips 11: Böjd text
Verktygen inkluderar verktyget Krökt text för att placera text i en kurva. När du klickar på knappen kan du omedelbart välja en standardform från förinställningarna i den högra panelen. Vi pratar om en båge och en cirkel, men en fyrkant eller en triangel är också möjliga. Dessutom kan du manuellt dra en kurva och sedan skriva in text som automatiskt följer den här sökvägen. Det är naturligtvis mycket svårt att dra mycket exakt frihand, men det är en Bezier-kurva som du därför kan finjustera efteråt. Om du drar kurvan från vänster till höger visas texten på raden. Om du drar från höger till vänster kommer texten du anger upp och ned under raden.

Tips 12: Färggradient
Istället för att använda färger kan du också fylla objekt med en färggradient eller med ett mönster. Klicka i så fall i färgväljaren på pilen som pekar nedåt och välj Fyll med en lutning eller Fyll med ett mönster . I det första alternativet måste du självklart välja två nyanser för en linjär eller en radiell lutning. Om du väljer Fyll med ett mönster kommer den här appen att visa dig en samling mönster att välja mellan. Ingenting hindrar dig från att till exempel välja ett mönster på internet som du sparar på skrivbordet. Sedan går du till grafikfilen på skrivbordet via knappen Bläddra så att det nya mönstret också ingår i DrawPads inställda mönster.

Tips 13: Effekter och utdata
Du kan lägga till effekter i objekt som du klistrar in eller ritar. Uppsättningen av effekter i detta program är blygsam, men de är användbara filter. Det gäller till exempel en skugga där du ställer in förskjutningen, skuggans storlek och mjukheten med hjälp av skjutreglagen. Eller effekten att ge ett formdjup och en fasning ( Bevel / Emboss ). Sedan finns det effekter som snedvrider ett objekt eller ger det en glöd. DrawPad sparar projekt som standard i drp-format (DrawPad Project), men du kan inte göra mycket med det om du till exempel vill använda bilden i PowerPoint eller Word. Därför kan du också spara ett färdigt projekt i vanliga grafiska format som jpg, png, pdf, svg, eps och bmp. Formaten gif och tif är inte möjliga.
