Förvandla din Raspberry Pi till en billig NAS

Sätter du in hundratals euro för en NAS? Nej! För några dollar och lite ledig tid kan du sätta ihop en NAS som styrs av en Raspberry Pi 3. Du ansluter bara en eller flera hårddiskar till minidatorn via USB. Som NAS-operativsystem använder du OpenMediaVault, som har ett smart webbgränssnitt. Det är även möjligt att konfigurera dina hårddiskar i RAID. I den här artikeln kommer vi att förklara vad du behöver för din DIY NAS och hur du gör det.

1 Hastighet begränsad av USB

Först en varning. Du kan skapa en NAS från en Raspberry Pi på ett billigt sätt, men förvänta dig inte ett monster av hastighet. Anslutningen av hårddiskarna via USB 2.0 ger en maximal överföringshastighet på 20 till 30 MB / s. Dessutom är hastigheten på 100Mbit / s Ethernet-port också begränsad och den porten är också ansluten till samma interna USB-hubb som USB-portarna. Ethernet och USB måste därför dela bandbredden. I teorin uppnår WiFi högre hastigheter, men är en besvikelse i praktiken. I verkligheten kan du uppnå en maximal hastighet på cirka 10 MB / s när du laddar ner filer från din NASberry Pi. Läs också: Windows 10 på din Raspberry Pi i 16 steg.

2 Ladda ner OpenMediaVault

Om du inte känner dig för begränsad av den låga genomströmningen du kan uppnå med en Raspberry Pi, ladda ner en av OpenMediaVault-bilderna för Raspberry Pi 2 eller 3. I skrivande stund var den senaste stabila versionen OpenMediaVault 2.2.5. Obs! Raspberry Pi 1 stöds inte av OpenMediaVault.

3 Skriv bilden till microSD-kortet

Den nedladdade bilden är en komprimerad gz-fil. Extrahera det, till exempel med programmet 7-Zip. Öppna gz-filen med 7-Zip och klicka på Extract för att extrahera img-filen till den. Sätt sedan in ett microSD-kort i datorns kortläsare och starta programmet Win32DiskImager. Välj enhetsbokstaven för ditt microSD-kort, välj OpenMediaVault img-fil och klicka på Skriv för att skriva operativsystemet till ditt kort.

4 Starta Raspberry Pi

Sätt i microSD-kortet i din Raspberry Pi och anslut minidatorn till ditt hemnätverk med en Ethernet-kabel. Om det behövs ansluter du redan en eller flera hårddiskar till USB-portarna, även om du kan göra det senare. Och slutligen anslut strömförsörjningen så att din Raspberry Pi startar upp. Du behöver inte tangentbord och mus, för du styr OpenMediaVault via webbgränssnittet. Leta upp IP-adressen till din Pi, till exempel i din routers lista över DHCP-hyresavtal (eller med en mobilapp som Fing) och surfa till adressen i din webbläsare. Välj språk, ange admin som användarnamn och openmediavault som lösenord och logga in.

5 Översikt

Som standard ser du nu kontrollpanelen med alla typer av diagnostiska data. Överst ser du en lista över alla aktiverade och startade tjänster. Strax efter installationen är endast SSH aktiverat, så att du kan logga in på kommandoraden på din NAS med verktyget PuTTY. I widgeten nedan kan du se systeminformation, såsom CPU-användning och minnesanvändning. Klicka på Lägg upp för att lägga till widgetar till ditt filsystem och nätverksgränssnitt. Med korset tar du bort en widget och med ikonen bredvid vikar du in eller ut widgeten.

6 Diagnostik

OpenMediaVault kan visa dig mycket mer än systeminformationen i kontrollpanelen. I den vänstra kolumnen hittar du tre andra delar under rubriken Diagnostik bredvid kontrollpanelen. Med ett klick på Systeminformation får du inte bara samma översikt som i kontrollpanelen, men i ytterligare flikar får du ännu mer detaljerad systeminformation, inklusive prestationsstatistik. Vid problem, se till att titta under Systemloggfiler : förhoppningsvis hittar du nyckeln till en lösning här. Och under Tjänster får du förutom en översikt över tjänsterna också möjlighet att se vem som är aktiv på dessa tjänster.

7 Ställ in din NAS

Nästa sak du gör är att gå igenom alla delar under System för några grundläggande inställningar. Du kan ändra lösenordet för användaradministratören för webbgränssnittet via System / Allmänna inställningar / Webbadministratörens lösenord . Ställ in rätt tidszon under Datum och tid . Om du anger inställningarna för din leverantörs SMTP-server under Meddelande får du aviseringar via e-post. Och i Update Manager, kryssa för uppdateringar och klicka på Uppdatera för att uppdatera ditt system. När du ändrar något, kom ihåg att klicka på Spara längst upp till vänster på huvudpanelen och klicka sedan på Använd till höger .