Justera din Windows 10-prestanda med virtuellt minne

Visste du att din dator har två typer av RAM? Förutom det välkända RAM-minnet finns det också virtuellt minne (även kallat virtuellt minne). Alla program använder RAM, men när det inte finns tillräckligt med minne övergår din dator till virtuellt minne. Sedan skapas en så kallad sidfil. Detta gör att program kan fortsätta att göra sitt jobb utan att omedelbart krascha eller liknande.

Ju mer RAM en dator har, desto snabbare kan program köras. Om du har för lite arbetsminne är det frestande att utöka det virtuella minnet. Det är inte alltid det bästa alternativet. Information från ram läses snabbare än från din hårddisk, där det virtuella minnet är parkerat. Om du får meddelandet någonstans att du inte har tillräckligt med RAM, är det lämpligt att utöka din RAM. Men om det misslyckas är det också ett alternativ att använda det virtuella minnet.

Så här beräknar du det virtuella minnet

Det finns en formel för att beräkna rätt mängd virtuellt minne. Den ursprungliga storleken är en och en halv gånger mängden arbetsminne i din dator. Den maximala storleken på det virtuella minnet är tre gånger den ursprungliga storleken. I vårt fall arbetar vi på en bärbar dator med 8 GB RAM. Det är 8192 MB för att vara exakt. Om vi ​​multiplicerar det numret med 1,5 får vi 12 228 MB. Det är det första utrymmet. Det maximala utrymmet i detta fall är 12 228 gånger 3; då når vi 36 364 MB. Så den här bärbara datorn kan ha upp till 36 GB virtuellt minne.

Så här ändrar du det virtuella minnet

För att justera det virtuella minnet går vi till systemsidan . Du gör det genom att öppna Utforska och högerklicka på den här datorn i menyn till vänster . Det här är också den sida där du kan hitta din egen mängd arbetsminne. Klicka nu på Avancerade systeminställningar till vänster . Under fliken Avancerat finns Prestanda med knappen Inställningar . Tryck på det. I nästa skärm trycker du på Avancerat (andra fliken högst upp). Där hittar du rubriken Virtuellt minne , inklusive Ändra- knappen .

Överst finns det nu ett kryss bredvid Automatisk hantering av personsökningsfilstorlek för alla enheter . Avmarkera det och välj nu Anpassad storlek . Ange den initiala och maximala storleken genom att använda ovanstående beräkning baserat på ditt eget arbetsminne. Ange dessa siffror och tryck sedan på Set . Stäng nu alla fönster genom att klicka på OK eller Apply . Du har nu officiellt utökat datorns virtuella minne.