De viktigaste tangentbordsgenvägarna i Windows 10

Windows 10 ägnar mer uppmärksamhet åt mus- och tangentbordskontroller. Många användare tar alltid musen. Inte alla vet att Windows har inbyggda effektiva kortkommandon. Windows 10 innehåller till och med nya kombinationer. I den här artikeln hittar du 'hemliga' tangentkombinationer.

Tips 01: Delad skärm

Den sanna tangentbordsguiden har känt sedan Windows Vista att med kombinationen Windows-tangent + vänsterpil placerar du det aktuella programmet på vänstra halvan av skärmen. Om du använder den välkända tangentkombinationen Alt + Tab för att gå till ett annat program kan du sedan använda Windows-tangenten + Högerpil för att placera det andra programmet snyggt till höger om det första fönstret. Med Windows-tangenten + Uppåtpil maximerar du applikationen och med Windows-tangenten + Nedåtpil minimerar du programmet eller dokumentet.

Windows 10 förfinar dessa genvägar för att kunna använda stora (er) skärmar eller skärmar med hög upplösning. Tangentkombinationerna för att fästa på vänstra och högra halvan av bilden fungerar fortfarande exakt samma. Till detta läggs extra alternativ för uppe till vänster, uppe till höger, nedre vänster och nedre högra. Applikationer placeras längst upp till vänster med Windows-tangenten + Pil vänster + Pil uppåt (så att du håller ned Windows-tangenten). Med Windows-tangenten + nedåtpil placerar du tillbaka applikationen på vänster hälft. Om du trycker på Windows-tangenten + Pil ner igen, fäster du applikationen längst ner till vänster. Detta fungerar också på höger sida. På det här sättet är det enkelt att jämföra dokument eller placera appar sida vid sida.

Tips 02: Uppgiftsöversikt

Alt + Tab- tangentkombinationen har varit allmänt känd i flera år. Nytt i Windows 10 är möjligheten att visa alla öppna applikationer samtidigt med Windows-tangenten + Tab . Den här funktionen kallas Task View och visar allt som är öppet i reducerad storlek sida vid sida. Det här är inte stillbilder av hur applikationen såg ut när den tangentkombinationen trycktes. Aktivitetsvy visar aktiva vyer, till exempel Live Tiles som Windows Phone redan hade. Och även på Mac har en sådan funktion funnits med Mission Control under en tid.

Tips 03: Virtuella skrivbord

Windows 10 uppfyller en långt omhuldad önskan från Windows-användare med multitasking; människor som har många applikationer öppna samtidigt och vill ha sina saker snyggt sorterade. Alt + Tab räcker inte längre för dem och till och med användningen av flera skärmar hjälper inte till att ordna ur kaoset.

Vad som fungerar är virtuella skrivbord eller virtuella skrivbord. I Windows 10, kan du enkelt skapa en ny virtuell skrivbord med kombinationen Windows-tangenten + Ctrl + D . Du kan köra separata applikationer på det nya skrivbordet. Till exempel, för ett specifikt projekt kan du öppna dina program och dokument som specifikt tillhör det. Eller så kan du skapa ett skrivbord där du kan spela program som tålamod eller andra underhållningsappar. Växling mellan de virtuella skrivborden görs med Windows-tangenten + Ctrl + Pil vänster / höger . Den välkända Alt + Tab-funktionen fungerar sedan per virtuellt skrivbord. Växling mellan program görs således på ditt eget virtuella skrivbord. Obs! Uppgiftsöversikten (se tips 2) visar också i miniatyrbilden hur många virtuella skrivbord som finns.

Virtuella skrivbord är inget substitut för den gamla Boss Key, vilket gör att icke-arbete kan döljas från din passerande handledares blick. Du stänger ett virtuellt skrivbord med Windows-tangenten + Ctrl + F4 .

Tips 04: Lås

Låt inte orättfärdiga beröra din dator och låsa Windows medan du är borta. Detta kan göras mycket smidigt med Windows-tangenten + L- tangentkombinationen . Ingen kan se vad du gör just nu om du går för kaffe eller te, om du går till ett möte eller tillfälligt lämnar din dator av någon annan anledning.

Att låsa din dator är viktigare än någonsin med Windows 10. Microsoft har lagt till många fler molnfunktioner i den senaste Windows-versionen. Någon som har tillgång till din dator har också tillgång till till exempel dina privata foton om du har dem lagrade i Microsofts molntjänst OneDrive. Så det handlar inte längre bara om att skydda mot den lama kollega eller rumskompis som i hemlighet installerar den ökända skärmsläckaren Blue Screen of Death.

Den här tangentkombinationen är också användbar om du snabbt vill byta konto på en Windows-dator. Att låta en kollega logga in på sitt eget användarkonto sker på nolltid.