HEIC - Vad är det, och vad gör du med det?

Från och med iOS 11 använder din iPhone och iPad ett nytt filformat för foton och videor: HEIC, även känt som HEIF och HEVC. Windows är faktiskt inte redo för det ännu, så hur håller du allt kompatibelt? Vad är en .HEIC-fil och hur kan jag konvertera HEIC till JPG?

Som standard använder iOS 11 ett nytt filformat för foton och videor på kompatibla enheter. Under namnet HEIC (eller HEIF) och HEVC har nya komprimeringstekniker sett dagens ljus i Apples mobila operativsystem. Foton och videor tar därför upp till 50% mindre utrymme än .jpg och det äldre .H264. Nu finns det ett problem: även om HEVC (även känt som .H265) nu stöds ganska standard av självrespekterande videospelare, så är det mycket mindre fallet med HEIC. En anledning är att HEIF / HEIC är tätt ombord av Apple-patent. Du kommer därför inte lätt att hitta support hos populära tittare som IrfanView, tyvärr.

Lyckligtvis är iOS 11 mycket smart inställd och du behöver inte oroa dig för att du plötsligt kommer att dela foton som inte kan öppnas av någon. Om du till exempel mailar något eller laddar upp ett foto till sociala medier kommer det automatiskt att konverteras till det universella .jpg-formatet. Men omvandling och åtföljande komprimering resulterar naturligtvis också i viss kvalitetsförlust. Om du bara vill fortsätta att fotografera och filma i de vanligaste formaten som standard kan du. Trots detta förblir det nya filformatet opraktiskt och dess slutna karaktär gör att det känns mer som mobbning än progression.

Välj standardstorlekar

Öppna appen Inställningar och tryck lätt på Kamera . Klicka sedan på Strukturer och välj alternativet Mest kompatibelt . I iOS 11 är som standard alternativet Hög effektivitet valt. Obs! Om du inte hittar alternativet Strukturer under kamera stöder din enhet inte HEIF / HEIC och det finns inget att oroa dig för ändå. Tyvärr är det inte möjligt med enheter som har alternativet, till exempel att lämna den vanligaste HEVC (.H265) på och att stänga av den mindre kompatibla HEIC. Så det är ett typiskt fall av allt eller ingenting.

Konvertera automatiskt

Vi skrev just att iOS 11 är smart och konverterar foton från det nya till det gamla formatet i åtgärder som e-post och uppladdning till sociala medier. Du kan också välja att fotografera och filma i HEIF / HEIC, där iOS också konverterar foton till .jpg under överföring till en Windows-dator. Obs: detta kommer att lämna dig sadlad med kompression, vilket aldrig är perfekt när det gäller kvalitet. Men om du vill, kolla appen Inställningar under Foton för att se om alternativet Automatisk är aktiverat. I så fall får du alltid .jpgs i Windows. Om du så småningom får tag i en fotoredigerare eller tittare som stöder HEIF / HEIC kan du använda alternativet Behåll originaloch originalfoton överförs utan konvertering. Kort sagt: kom inte i panik över de nya filformaten, men se till att du vet hur saker och ting fungerar i praktiken.

HEIC och jpg

HEIC-formatet eller High Efficiency File Format har en mycket bättre komprimering än det mycket mer populära jpg-formatet. I grund och botten tar samma bild i heic-format hälften av lagringsutrymmet än i jpg-format. Så du kan lagra så många fler bilder på samma enhet. I själva verket lovar Apple att ytterligare förbättra kvaliteten och komprimeringen av heic i framtiden. Baksidan av myntet är att andra operativsystem än Apples ännu inte stöder denna nykomling. Innan heic-formatet har upprättats finns det lyckligtvis lösningar som CopyTrans HEIC. Du hittar programvaran på www.copytrans.net/copytransheic. Under installationsprocessen måste du bekräfta att du installerar programvaran för personligt bruk, i en kommersiell miljö måste du checka ut.

Efter installationen av programvaran ska du associera HEIC-formatet till Windows Photo Viewer. Så högerklicka på HEIC-bilden och välj Öppna med sedan Windows Photo Viewer . Du kan också högerklicka på kommandot Välj en annan app , sedan kan du välja Windows Photo Viewer och kontrollera att ditt system alltid kommer att använda den här appen för att öppna HEIC-filer.

Om du föredrar att konvertera HEIC-filen till jpg-format kan du också göra det från Windows Explorer. Högerklicka på filen och använd kommandot Konvertera till JPEG med CopyTrans . På så sätt kan du konvertera upp till 100 bilder på en gång. Fotofilerna behandlas inte på en online-server, all konvertering sker lokalt. Programvaran konverterar vilken bakgrundsbild som helst till jpg och placerar den sedan i samma mapp. Dessutom tar CopyTrans HEIC över original exif-data från HEIC-bilden under konverteringen. Detta innebär att informationen om datum, plats, kamerainställningar och så vidare bevaras.

Dessutom ger den här programvaran stöd för externa freeware-tittare som FastStone Image Viewer (www.faststone.org/FSViewerDetail.htm) och IrfanView (www.irfanview.com). Och nu kan du till och med lägga till HEIC-filer direkt i Microsoft Word-dokument.

Du har också omvandlare som heictojpg.com (webbaserad, användbar för enstaka bilder) och iMazing HEIC Converter (kan flera foton samtidigt) som kan göra detta åt dig.