Så här lägger du APK-filer på din Android-telefon

Det kan finnas över två miljoner appar i Google Play, det betyder inte att du alltid hittar det du letar efter. Medan Googles egen appbutik är det enklaste sättet att ladda ner appar till din Android-smartphone eller surfplatta, finns det ett annat sätt: genom APK-filer.

APK står för Android Package. De är arkivfiler, som liknar zip- eller JAR-filer, som innehåller koden för en app. Du kan använda dessa filer för att placera appar på din Android-enhet som inte (ännu) är tillgängliga i Google Play.

Fara

Låt oss börja med det viktigaste: det finns en farlig sida att ladda ner appar utanför Google Play. APK-filer kan innehålla skadlig kod eller virus, och det sägs inte att de gör exakt vad de säger att de gör. Du kan inte heller lita på att dina uppgifter hanteras säkert.

Google godkänner alla appar som hamnar i Google Play, så att risken för ovanstående faror är mycket liten. Detta är inte alltid fallet med APK-filer som du får från internet. Så se till att du vet vad du får och var försiktig med att ge ut personlig information i appen.

APKMirror

Med det sagt finns det en webbplats som i princip inte visar filer som innehåller skadlig kod. Den webbplatsen är APKMirror och är en samling appar som inte finns i Google Play, eller betaversioner av välkända appar som WhatsApp eller Facebook. APKMirror kontrollerar apparna för äkthet och om de laddas upp av den officiella appskaparen. På det här sättet kan du vara nästan säker på att du inte får någon oseriös programvara.

För att ladda ner APK-filer, gå till apkmirror.com på din Android-enhet. Där hittar du en lång lista med appar som nyligen har släppts eller uppdaterats. Längst upp till höger hittar du en sökfunktion som du kan använda om du redan vet vilken app du vill ha.

Ladda ner APK-filer

För att ladda ner APK-filer måste du först se till att din smartphone eller surfplatta har tillgång till filer utanför Google Play. För att göra det, gå till Inställningar> Säkerhet och markera under fliken Enhetshanteraren , välj Okända källor till. Din enhet kommer inte längre att sura om du försöker ladda ner en okänd fil.

Gå till apkmirror.com igen, hitta appen du vill ha och tryck på den för mer information. Bläddra ner och tryck på Ladda ner APK . Du kan också direkt trycka på nedladdningsknappen (nedåtpilen) i sökresultatlistan. Du kommer nu att se en annan varning eftersom du försöker ladda ner en fil från en okänd källa. Tryck på OK så laddas filen ner.

Öppna sedan mappen Nedladdningar på din enhet och tryck på filen du just laddade ner (eller använd meddelandecentret). I nästa skärm trycker du på Installera efter att ha godkänt nya behörigheter. Appen kommer nu att placeras på din enhet. Betaversioner placeras på din smartphone som en separat app, så du kan fortfarande använda den äldre, officiella versionen.

Andra källor

Förutom APKMirror finns det otaliga andra källor som erbjuder APK-filer. Men inte alla är lika säkra. Vissa välkända webbplatser som inte har officiella appar i Google Play erbjuder APK-filer på sin webbplats. Till exempel kan spelwebbplatser fortfarande ha en app, även om du inte kan ladda ner den via de officiella kanalerna.

Andra välkända APK-webbplatser är apkfiles.com och android-apk.org. Båda är generellt säkra, men det betyder också att erbjudandet är något begränsat. Ofta är det bästa sättet att söka på Google för att ladda ner apk [appnamn] . I dessa fall måste du dock vara mycket försiktig med var du får filen. För att vara på den säkra sidan, se till att du har en bra säkerhetskopia av din enhet eller filer, om du får skadlig kod. Och som alltid gäller vid nedladdning av filer: använd ditt sunt förnuft.