Wifi 6: vad är det och de första upplevelserna

Namnen på WiFi-teknologier har lämnat mycket att önska sedan början av WiFi. Att lägga till till synes slumpmässiga suffix som b, g, n eller ac till 802.11 Wi-Fi-standarden var svårt även för teknikentusiaster att följa. Därför beslutade Wi-Fi Alliance, organisationen som är internationellt ansvarig för att hantera alla dessa trådlösa standarder, att förenkla alla beteckningar i slutet av 2018. Till exempel ändrades den nuvarande standarden 802.11ac helt enkelt till WiFi 5. Men i år kommer nästa generation WiFi också att starta sin breda lansering: WiFi 6. Vi förklarar vad detta innebär och delar våra första testresultat.

Kort sagt bör Wi-Fi 6 (eller 802.11ax) ge oss följande: högre topphastigheter, högre total datakapacitet, lägre strömförbrukning och framför allt bättre prestanda i miljöer med många olika enheter. Högre topphastigheter och större total kapacitet kan förväntas med varje ny generation WiFi. Lägre energiförbrukning tack vare optimeringar är stor eftersom vi idag huvudsakligen använder WiFi med mobila enheter som telefoner, surfplattor och bärbara datorer. När allt kommer omkring, även med snabbladdningsteknologierna som nu finns på marknaden, skulle du föredra att dina mobila enheter ska hålla så länge som möjligt på en batteriladdning.

Styrkan i denna nya WiFi-generation ligger dock i den förbättrade prestandan i miljöer med många enheter. För några år sedan hade vi ofta en, ibland två trådlösa enheter, idag som har ökat till ett halvt dussin eller mer. Smarttelefoner och bärbara datorer är de välkända datagitterarna, men idag är våra tv-apparater, termostater, högtalare och dörrklockor ofta också anslutna till vårt nätverk.

Och exakt det, att hantera många enheter samtidigt är något som Wi-Fi traditionellt har varit extremt svagt på. En långsam enhet i ditt nätverk kan redan orsaka trängsel eller små hicka i trafiken på snabbare trådlös utrustning. Och tyvärr erbjöd de relativt höga (teoretiska) topphastigheterna för WiFi 5 (eller 802.11ac) och de olika teknikerna för att mildra detta problem (inklusive "airtime fairness") endast begränsad lättnad.

OFDMA

WiFi6-standarden använder en teknik som kallas OFDMA, eller 'ortogonal frekvensdelning multipel åtkomst' i sin helhet. OFDMA är en teknik som du antagligen aldrig har hört talas om, men som du använder. Har du någonsin undrat hur det är möjligt att hundratals människor i staden kan använda internet via 4G, men att två aktiva tonåringar kan stänga av ditt WiFi-nätverk? Det är just tekniken som redan används i våra mobila LTE / 4G-anslutningar, där det tack vare OFDMA med ett begränsat antal 4G-antenner är möjligt att förse stora grupper av användare med en smidig mobil internetanslutning.

OFDMA skär faktiskt de befintliga dataströmmarna eller strömmarna i många små bitar som kan delas så mycket mer effektivt mellan alla anslutna enheter och låta data skickas till olika enheter samtidigt. Med WiFi 5 kunde data bara skickas till en enhet åt gången. Tänk på en WiFi5-router som en liten järnvägsstation där ett tåg turas om till en destination. I den jämförelsen är en WiFi6-router från OFDMA som en stor tågstation med flera spår à la Utrecht Central där flera tåg går kontinuerligt för flera destinationer.

Bakåtkompatibel

Lyckligtvis bygger Wi-Fi 6 på det befintliga 2,4 och 5 GHz-bandet, vilket innebär full bakåtkompatibilitet. Wi-Fi Alliance är medveten om att inkompatibilitet mellan klienter och nätverk skulle vara ett stort problem i vår dagliga nätverksupplevelse. Det är därför inget problem alls med enheter som bara stöder WiFi 5 för att ansluta till en modern WiFi6-router eller åtkomstpunkt, precis som det inte är något problem att ansluta din WiFi6-enhet till en äldre typ av nätverk. Naturligtvis är du begränsad till hastigheterna från föregående generation.

För bra för att vara sant?

De hastigheter som WiFi i teorin levererar har tyvärr varit för bra för att vara sanna i flera år. Vi kommer ihåg de besvikna reaktionerna från användare som inte nådde de teoretiska 150 Mbit / s med sitt nya 802.11n-nätverk (nu Wi-Fi 4). Viss skepsis med de stora marknadsföringslöften är verkligen i ordning. Så låt oss titta på vad du behöver för att få ut mesta möjliga av WiFi 6 i praktiken.

För att helt enkelt dra nytta av de högre hastigheterna måste du ha en WiFi6-router och en WiFi6-klient. För att dra full nytta av det stora löftet från Wi-Fi 6 och OFDMA krävs dock att alla våra mest aktiva datagrillare använder Wi-Fi6-radio, och vi verkar stöta på ett stort hinder.

Vad finns det till salu?

Wifi6-routrar har varit till salu ett tag, både ASUS och Netgear har modeller i hyllorna, ASUS har varit på hyllorna sedan sommaren 2018. Mängden kunder med WiFi 6 ligger dock mycket efter. På datasidan är det inte så illa. Sedan maj i år har det varit möjligt att själv köpa Intel AX200-kortet med vilket du kan förse din nuvarande bärbara dator med WiFi 6, förutsatt att du inte är rädd för att öppna din bärbara dator. Vid cirka 25 euro är priset mycket rimligt.

USB-adaptrar är fortfarande långt borta, men Wi-Fi 6 verkar vara standard i de flesta nya avancerade bärbara datorer. Detta beror delvis på att priset på dessa WiFi6-marker inte är mycket högre än tidigare generationens WiFi5-marker. Att utnyttja högre WiFi-hastigheter är därför inget problem idag.

På sidan av smartphones, surfplattor och IoT-enheter vill integrationen av WiFi 6 bara gå smidigt. Förra hösten introducerade Samsung Galaxy S10 med WiFi 6, men nästan ett år senare finns det knappast några andra WiFi6-telefoner på marknaden. Det återstår också att se om Apple kommer att utrusta sina produkter som ska lanseras 2019 med WiFi 6. Och vi har ännu inte sett IoT-utrustning med WiFi 6 alls. Utan det bredare stödet för WiFi 6 är två stora fördelar (bättre hantering av stora mängder enheter och lägre energiförbrukning) huvudsakligen teoretiska och något som vi helt enkelt inte kan testa ordentligt just nu.

Redo för WiFi 6?

Om du ska köpa en ny bärbar dator rekommenderar vi att du ser till att den innehåller WiFi 6. Leta specifikt efter termerna Wi-Fi 6, 802.11ax eller närvaron av Intel AX200 eller Killer AX1650-chipet. Massor av moderna bärbara datorer idag är limmade, vilket allvarligt komplicerar uppgraderingen själv, så det är definitivt värt att se till att det redan ingår när du köper.

De första praktiska upplevelserna

Vi kunde testa tre Wi-Fi6-routrar och ett AX-mesh-kit i vårt laboratorium: ASUS RT-AX88U, ASUS ROG Rapture GT-AX11000, Netgear Nighthawk AX12 och ASUS AX6100 mesh-kit som vi också hittade i vårt jämförelsetest någon annanstans i denna utgåva. För att driva routrarna till det yttersta använde vi två bärbara Dell XPS 15-bärbara datorer (en utrustad med Intel AX200, den andra utrustad med Killer AX1650), en stationär dator utrustad med Intel AX200 och en Samsung Galaxy S10 +.

I praktiken visar sig topphastigheterna till stor del vara beroende av dina kunder. Till exempel använder Galaxy S10 + inte 160 MHz-kanaler utan högst 80 MHz. Vi fick också 160 MHz-kanalerna som inte fungerar på AX6100 mesh-kit. Vid den tiden ser vi maximala hastigheter på cirka 875 Mbit / s på bärbara datorer och stationära datorer och några dussin megabit lägre på S10 +, vilket tyvärr är mindre exakt än en Windows-maskin. Som jämförelse är det fortfarande betydligt snabbare än de 500 till 600 Mbit / s som du kan förvänta dig i ett WiFi5-nätverk.

ASUS GT-AX11000 och Netgear AX12 lyckades utnyttja de bredare 160MHz-kanalerna och såg för första gången trådlösa hastigheter som är högre än de gigabit-portar som de flesta routrar har ombord. Toppar över 1500 Mbit / s och stabila långvariga filöverföringar på 1200 till 1300 Mbit / s från vår trådbundna arbetsstation till en WiFi6-bärbar dator. Det här är snabbare hastigheter än vad kabeln är möjligt på de typiska gigabit-nätverk som de flesta har hemma. Om vi ​​kombinerar de tre datorerna överstiger vi till och med 2 Gbit / s!

Ifs och buts

Uppgifterna måste gå någonstans, och det enda sättet att få den snabbare än gigabit-prestanda änd-till-slut är om både din router och enheten där data ska ha en nätverksanslutning med flera gigabit. Både GT-AX11000 och AX12-routrarna har därför en 2,5 Gbit / s-port ombord, precis som vår anslutna arbetsstation. Sådana anslutningar är dock fortfarande sällsynta och finns bara på dyra arbetsstationer och moderkort. Om du vill uppgradera hela nätverket till multi-gigabit måste du spendera minst några hundra euro på strömbrytare och lämpliga kablar.

Och då är du inte där än, för sådana hastigheter är också högre än vad en vanlig hårddisk klarar. Full SSD-lagring är därför önskvärd. De kombinerade kostnaderna för ett nätverk som snabbt ansluts och behovet av att köpa ytterligare SSD-enheter kan uppgå till några tusen euro. Dessutom tillbringade vi några timmar på att justera inställningar för att få prestanda reproducerbar. Vi tror att det kommer att dröja innan Wi-Fi 6 och multi-gigabit-nätverk verkligen är standard.

Än!

Icke desto mindre är 2019 året som Wi-Fi 6 inte längre är teoretiskt utan bevisligen har uppnått svindlande prestanda i praktiken. Det berättar att vi nådde den punkt där vårt trådlösa nätverk inte längre är begränsningen, men vi var tvungna att uppgradera våra trådbundna nätverk och trådbundna arbetsstationer för att hålla jämna steg med Wi-Fi6-klienter.

Och latens?

Höga hastigheter är en sak, latens och stabilitet är en annan. Även om vi ser en oöverträffad låg latens i våra Wi-Fi6-nätverk är förseningen fortfarande cirka 3-4 millisekunder mer jämfört med en nätverkskabel (med en latens på mindre än en millisekund). När vi satte upp flera snabba WiFi6-strömmar ville de ibland ha en hicka på några tiotals millisekunder, något som vi ännu inte kan övervinna med en QoS-inställning (servicekvalitet). Huruvida WiFi 6 helt kan ersätta kabeln för människor som verkligen är beroende av varje millisekund, tänk på professionella spelare, är fortfarande väldigt mycket frågan.

Slutsats

En del av de verkliga fördelarna med WiFi 6 kan inte visas vid denna tidpunkt. Dessutom kräver att man utnyttjar de absurda topphastigheterna så stora investeringar för tillfället att det inte är möjligt för de flesta konsumenter. Ändå är frågan inte om WiFi 6 kommer att bli vanligt, utan när det kommer. Det tog också ett tag innan vi verkligen fick massor av det snabbare 5 GHz-bandet som WiFi 4 gav oss, men det är nu oumbärligt.

Om du vill dra nytta idag kan du: hårdvaran är till salu och är imponerande. Men även om du tycker att en Wi-Fi6-router är lite dyr nu, är det verkligen värt att vara uppmärksam på Wi-Fi6-support när du ska köpa en ny bärbar dator eller telefon, då är du åtminstone redan (delvis ) redo för framtiden.