Kommer det att bli en nedladdningsböte från DFW eller inte?

Spotify och Netflix gör det väldigt enkelt att snabbt titta på en film eller lyssna på lite musik idag, och det är helt lagligt. Ändå finns det fortfarande mycket nedladdning, även om lagen är emot det. Rädslan är att "nedladdningsböter" till och med kommer att delas ut snart. Dutch Filmworks (DFW) försöker få detta att hända. Kan vi verkligen förvänta oss en nedladdningsböter från DFW, eller är det ren skrämmande taktik?

Nedladdning är fortfarande väldigt populär och det finns en stor chans att du själv har laddat ner en film eller serie. Ibland beror det på att filmer är dyra, oftare eftersom de (nästan) inte kan ses lagligt i Nederländerna. Du kan till exempel bara titta på Game of Thrones i Nederländerna om du är Ziggo-abonnent och köper det dyraste tv-paketet. Det är inte utan anledning att HBO: s hitserie alltid är nummer ett av de mest nedladdade serierna varje år.

Men även om det är orimligt dyrt eller komplicerat att se lagligt, betyder det inte att du bara ska svänga ditt torrentprogram.

Hemkopiskatt

Nedladdning är förbjuden i Nederländerna. Vi kan inte göra det bättre. Tidigare var det fortfarande tillåtet att ladda ner en film, serie eller låt, eftersom det var tillåtet "för personligt bruk". Om du köpte något lagligt som en CD, DVD eller tomma skivor, betalade du en liten summa ovanpå det, den så kallade hemkopiavgiften. Syftet var att kompensera artister för piratkopiering och det faktum att människor regelbundet gjorde kopior åt sig själva hemma.

Men många av dessa artister (och deras etiketter eller produktionsföretag) tyckte att den privata kopieringsskatten var för låg. Det skulle inte räcka för att kompensera för den stora skada piratindustrin led. Flera av dem, särskilt Sony och Philips, beslutade att väcka talan som gick hela vägen till EG-domstolen. År 2014 drog den slutgiltiga slutsatsen att den privata kopieringsavgiften inte är tillräckligt skydd mot olaglig nedladdning och att nedladdning därför inte längre är tillåten alls. Intressant detalj: den privata kopieringsskatten har aldrig försvunnit.

Hämta förbud

Sedan dess har det varit förbjudet att ladda ner upphovsrättsskyddat material 'från en olaglig källa'. I praktiken är detta webbplatser som huvudsakligen är gjorda för att erbjuda så mycket av sådant material som möjligt. Förbudet inkluderar också streaming via populära tjänster som Popcorn Time.

Vad ett förbud innebär i praktiken är en annan historia. Det finns en skillnad mellan att inte få göra något och inte göra något. Vad är sanktionen? Kommer du att bli böter? Och från vem? Polisen? Rättighetsinnehavare, såsom Stichting Brein, får inte utfärda böter: det är upp till domarna.

Slaget vid hjärnstiftelsen

I Nederländerna finns det ett viktigt parti som kämpar mot nedladdning. Stichting Brein, ledd av Tim Kuik, är en privat intressegrupp som står upp för upphovsrätt och deras ägare. Filmföretag, skivbolag och enskilda artister lägger ut kampen mot illegal nedladdning till Brein.

Det kräver en hel del framgångar. Det visas regelbundet i nyheterna att Brein hanterar stora uppladdare, tar tjänster offline eller böter säljare av till exempel färdiga streaminglådor.

Den mest kända kampen är mot The Pirate Bay. Brein gick till domstol för att förbjuda den ökända nedladdningssidan. Efter år av juridisk kamp infördes också det förbudet. Ursprungligen bara för Ziggo och XS4ALL, senare för alla andra holländska leverantörer.

Pirate Bay blockerad

Blockaden av The Pirate Bay är inte svår att ta sig runt. Det finns många proxytjänster, VPN och alternativa nedladdningssajter att ladda ner ändå. Enligt Brein är blockaden fortfarande en framgång. Stiftelsen pekar på en rapport som drar slutsatsen att Pirate Bay-blockaden hade en effekt på antalet olagliga nedladdningar. Kritiker har dock reservationer mot detta. Till exempel mättes det inte om det också finns en koppling till framväxten av tillgängliga juridiska tjänster, och man kan inte dra slutsatsen enskilt att nedladdare inte går till alternativa webbplatser.

Ändå är det mindre viktigt för Brein. Det är inte förvånande: Brein vet också att det är en förlorande kamp att sluta ladda ner. I podcasten Met Nerds Om Tafel bekräftade Tim Kuik den känslan. "Det finns en avvägning mellan att göra illegal nedladdning otillgänglig och att göra det lagliga erbjudandet mer tillgängligt." Breins mål är inte att helt utrota nedladdare, "utan att förhindra att porten faller sönder och varje holländare laddar ner."

Gör / jag inte enskilda nedladdare

Brein har alltid sagt att han vill gå efter "de stora pojkarna". Användare som laddar upp filmer i stor skala till The Pirate Bay, säljare av lådor med Kodi (och plugins) på, de många gafflarna i Popcorn Time ... Enskilda nedladdare har fel men tolereras i allmänhet.

Det kommer att förändras. I samma podcast-avsnitt sa Tim Kuik också att det är mycket möjligt att enskilda nedladdare kommer att adresseras i framtiden. Det kommer förmodligen inte att göras av Brein själv, utan av "en kombination av partier."

Breins mål är inte att utrota piratkopiering helt utan att göra det mycket svårare

"Böter" för nedladdning

Det finns redan ett sådant initiativ: Dutch Filmworks, produktionsföretag för stora nederländska storfilmer, tycker inte att Breins tillvägagångssätt är tillräckligt omfattande. Företaget meddelade 2017 att det skulle gå efter nedladdare själv utan hjälp av Brein. Det var inte ett impulsivt beslut: företaget pratade redan om det 2015.

Dutch Filmworks vill att enskilda nedladdare ska straffas med en summa pengar. I praktiken kallas detta en '' download fine '', men det är faktiskt inte riktigt det. Det är ett förlikningsförslag, eftersom holländska filmverk inte heller får utfärda böter. 'Betala detta belopp, annars går vi till domstol', är meddelandet. Att gå till domstol är ett läskigt hot: det kan vara dyrt för de dömda, särskilt om han också måste betala rättegångskostnaderna. Och att du kommer att förlora den stämningen som nedladdare är troligt.

Upptäckt

Sådana "böter" finns redan i Tyskland. De är dyra: 800 euro för en film, eller 500 för ett avsnitt av en serie. Holländska filmverk tycker att det är för dyrt. VD Willem Pruijssers har tidigare pratat med BNR om "cirka 150 euro", ett belopp som inte bara täcker skadorna på förlorade inkomster utan också de extra kostnader som företaget ådrar sig för utredningen.

Men detekteringen visar sig vara svår i praktiken. Först måste holländska filmverk hitta exakt vem som laddat ner något. Företaget gjorde detta genom att samarbeta med ett tyskt företag som kunde hämta IP-adresser från peer-to-peer-trafik. För detta fick den tillstånd från den nederländska dataskyddsmyndigheten.

Skyldig om inte annat bevisats?

Det visade sig vara svårare att därefter ta reda på namn och adressinformation bakom dessa IP-adresser. För detta måste holländska filmverk gå till leverantörerna. De sa att de inte samarbetade frivilligt 2015. Nu har dock domaren också stoppat detta.

Holländska filmverk kan inte bevisa att personen bakom en IP-adress faktiskt är nedladdaren. En internetanslutning kan delas med familjen eller med andra människor, till exempel i studenthus. Som ett resultat kan DFW inte bevisa om de har tillgång till nedladdaren med IP-adressens namn och adressuppgifter. Du är inte ansvarig för eventuella intrång från andra i ditt nätverk.

Det är just argumentet som Willem Pruijssers ursprungligen inte brydde sig om. "Om du lånar ut din bil och föraren kör för fort får du biljetten", ritade han som en analogi.

Domaren avfärdade också nedladdningsboten (förlikningsbeloppet) på 150 euro per överträdelse eftersom det saknar underbyggnad om beloppet.

Framtidsvision

Företaget vet ännu inte vad nästa steg kommer att vara för holländska filmverk. "Vi pratar fortfarande med våra advokater och kommer att komma tillbaka till detta senare", säger en företagsordförande.

Om dessa nedladdningsböter faktiskt kommer att genomföras är därför frågan. I vilket fall som helst har holländska filmverk visat att det går längre än de flesta andra parter, men det finns också många hinder för vilka det ännu inte är klart om dessa kan övervinnas.