Skapa PDF-filer med PDF-skrivaren i Windows 10

Det har tagit många Windows-versioner, men Windows 10 har äntligen en PDF-omvandlare som standard. Verktyget fungerar på samma sätt som en skrivare, förutom att du inte behöver papper och bläck, bara din hårddisk.

Att läsa en PDF är självförklarande. Eller så använder du - i Windows 10 - webbläsaren Edge för det. Eller så installerar du ett specialdesignat program som gratis Adobe Reader. Detta lämnar skapandet av PDF-filer. Det är en sak som är något mindre uppenbar i Windows. Eller bättre: lag. För sedan Windows 10 har det här operativsystemet äntligen möjlighet att skapa PDF-filer gratis utan att installera ytterligare verktyg. Och det fungerar extremt enkelt. Ange ett utskriftskommando i alla program som stöder utskrift. Till exempel via Arkiv- menyn och sedan Skriv ut . Välj sedan som skrivare i den öppnade menyn bakom Namn för Microsoft Print to PDF. Klicka på OK eller Skriv ut (ibland som i Firefox måste du klicka på OK och klicka på Skriv ut i verktygsfältet) och du kommer att bli ombedd att spara en plats för den skapade PDF-filen. Det är allt.

Arkivera

Självklart erbjuder att skapa PDF-filer tusen och en möjlighet. En av de mest intressanta är kanske att skapa ett arkiv med webbsidor som är intressanta för dig. Spara en favoritverkstad någonstans online som en lokal PDF-fil. Eller vad sägs om den trevliga men lite längre artikeln om något ämne som intresserar dig? Gör en PDF av den och överför den sedan till din smartphone eller surfplatta via till exempel ett e-postmeddelande så att du kan läsa den tyst på tåget för att arbeta eller studera. Utan att ens behöva en internetanslutning.

Fler möjligheter

En nackdel med Microsofts vanliga PDF-skrivare är att den inte har några inställningsalternativ. Om du vill ha fler alternativ i det avseendet, ta en titt på gratis PrimoPDF. Detta verktyg har funnits i många år och ger dig kontroll över den slutliga PDF-kvaliteten. Och med det också om filstorleken.