Det här är de bästa gratis alternativen till Office

Varför betala för en dyr licens på Microsoft Office, när den också kan göras gratis? Google, LibreOffice och till och med Microsoft erbjuder kontorprogram gratis. Dessa paket är bra för de allra flesta konsumenter. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på (online) möjligheter till gratis alternativ till Office.

En familjeprenumeration på Office 365 kostar tio euro per månad eller 99 euro per år. Eftersom det finns en hel del gratis kontorprogram där ute kan den återkommande utgåvan vara onödig. När allt kommer omkring använder de flesta bara de grundläggande funktionerna i Office-programmen för att skapa texter, kalkylblad och presentationer. Gratisapplikationer som Office Online och Google Docs kräver ingen specifik programvara eftersom du använder den direkt i webbläsaren. Praktiskt, eftersom det ger dig tillgång till dina dokument på olika system. Om du ibland arbetar på platser utan internetanslutning kan du ringa på LibreOffice om du vill. Denna programvara är också gratis.

01 Office Online

Microsoft erbjuder ett gratis kontorpaket under namnet Office Online. Det gäller applikationerna Word, Excel och PowerPoint. Även om de är avklädda versioner kan du enkelt utföra ofta använda uppgifter med dem. Surfa till www.office.com med en dator eller bärbar dator och klicka på Logga in. Så snart du loggar in med ett Microsoft-konto är onlineapparna redo för dig. Bekvämt sparar Office Online automatiskt dina dokument i molnet så att du har tillgång till filerna på vilken dator, bärbar dator, surfplatta och smartphone som helst. De som är bekanta med de vanliga MS Office-programmen behöver lite tid för att vänja sig vid onlineapparna. Användarmiljön visar stora likheter, med naturligtvis det igenkännliga bandet ovanför arbetsfältet. Förresten innehåller onlineversionen tyvärr färre designalternativ, men genomsnittliga användare kommer inte att missa dessa funktioner så snabbt.

02 Formatera dokument

Ordbehandling i Word Online är utmärkt, eftersom alla vanliga formateringsfunktioner är inom räckhåll. På så sätt gör du ord kursiv (även helt enkelt via tangentkombinationen Ctrl + I) och ger bokstäverna en färg. Du lägger också till kulor och siffror och indragstext. Tänk på att onlineversionen har färre teckensnitt, även om det fortfarande finns fler än fyrtio. Du kan komma åt stilar för att ge texten en logisk struktur och det finns en omfattande sökfunktion. Via in fliken kan du välja att ladda upp bilder från hårddisken, men du kan också lägga till bilder via molnet miljö OneDrive och sökmotor Bing. För det senare alternativet, gå till Online Pictures / Photos from Bingoch ange ett nyckelord. Du överför hittade bilder direkt till dokumentet. Den som är rädd för att göra språkfel utsätter texten för en lekcheck. Tyvärr hittar du inte funktioner för att lägga till webbvideor och konstnärliga WordArt-bokstäver i Office Online.

Förutom onlineversionen av Word är webbutgåvorna av Excel och PowerPoint också ganska omfattande. Att skapa avancerade formler och attraktiva presentationer är inget problem alls. Till exempel har kalkylprogrammet den välkända AutoSum-funktionen. Tyvärr saknas fliken Formler för att enkelt lägga till alla typer av enheter.

ladda upp fil

Om så önskas kan du redigera lokala Office-filer i molnet. Detta är till exempel användbart om du har fått ett dokument via e-post. Öppna via www.office.com Word , Excel eller PowerPoint och höger sedan för att ladda upp dokument , portföljuppladdning eller ladda upp presentation . Välj filen på hårddisken. Sedan öppnas en kopia av originaldokumentet i redigeringsfönstret online.

03 Samarbeta

Du kan dela dokument från Office Online, varefter flera deltagare kan till och med justera innehållet samtidigt utan risk för flera versioner av ett dokument. Klicka på Dela längst upp till höger i ett textdokument, kalkylark eller presentation . Ange sedan en eller flera e-postadresser till önskad deltagare. Lägg till en kort anteckning som du tycker passar. Vill du inte att personen i fråga redigerar dokumentet? Klicka sedan på Mottagare kan redigera längst ner och välj alternativet Mottagare kan bara visa . Du kan justera rättigheterna efteråt. Bekräfta med Dela .

När en kontakt beslutar att öppna textdokumentet, kalkylarket eller presentationen i redigeringsläge kan du redigera samtidigt. Det är användbart att du omedelbart ser vilka förändringar andra gör. Längst upp till höger ser du namnet eller namnen på online-personer visas på skärmen. Tack vare den integrerade Skype-funktionen är interimskonsultation inget problem alls. För att göra detta, använd Chat- knappen i menyraden för att omedelbart börja chatta. Förutom att utbyta textmeddelanden kan du lika enkelt starta ett videosamtal. Färdig redigering? Som standard sparar Office Online en version i sin molnmiljö OneDrive, men du kan också spara filen lokalt. I så fall väljer du Arkiv / Spara som / Ladda ner en kopia / Ladda ner. Alternativt kan du också spara en PDF av dokumentet.

04 Versionshistorik

Du kan enkelt arbeta med flera personer på dokument i Office Online, men det är också en fallgrop. Vad händer om någon helt trasslat till en text eller presentation i din frånvaro? Oroa dig inte, för manuell korrigering är lyckligtvis inte nödvändig. Logga in med ditt Microsoft-konto och öppna mappen Dokument . Högerklicka sedan på det aktuella dokumentet, varefter du öppnar avsnittet Versionshistorik i snabbmenyn. I den högra kolumnen ser du tidigare versioner. Ta en titt på tid och datum för att fixa saker. Använd alternativet Återställ och / eller Spara för att behålla rätt version. På så sätt går du tillbaka i tiden år om det behövs!

Gratis mobilkontor?

På mobila enheter med en liten pekskärm kan du inte öppna Microsofts onlinekontorapplikationer i en webbläsare. Lyckligtvis utvecklade det amerikanska programvaruföretaget appar för iOS och Android. I App Store och Play Store hittar du applikationerna Word, Excel och PowerPoint. Ta hänsyn till ett betydande avlopp på lagringsutrymmet på din smartphone, med en storlek på hundratals MB per app.

Efter installationen loggar du in med ett Microsoft-konto. Öppna ett dokument i redigeringsläge och justera innehållet efter eget gottfinnande. Navigationsstrukturen för de mobila Office-apparna tar lite att vänja sig, särskilt på små skärmar. Dessutom är funktionaliteten utan en betald Office 365-prenumeration något begränsad. I Word kan du till exempel inte lägga till sidhuvuden och sidfot eller ändra orienteringen. De mest kända formateringsfunktionerna är tillgängliga för alla gratis!

05 Google Drive

Förutom Microsoft finns det en annan stor leverantör av kontorsapplikationer online, nämligen Google. Du behöver ett Google-konto (Gmail-adress) för detta. Surfa till www.google.com/drive med en stationär webbläsare och logga in via Till Google Drive med dina kontouppgifter. Om du tidigare har sparat dokument på Google Drive hittar du dem här. Du kan lika enkelt skapa ett nytt dokument. Klicka på Ny längst upp till vänster och välj mellan Google Dokument , Google Kalkylark och Google Presentationer . Ett tomt arbetsfält visas via Tomt dokument . Alternativt kan du välja Baserat på mall, så att du inte behöver bygga dokumentet från grunden. Användbar om du till exempel vill förbereda ett CV, personligt brev, reseplanerare eller budget. När det gäller funktionalitet kan onlinekontorpaketet från Google konkurrera mycket bra med Office Online. Du kan välja mellan hundratals teckensnitt och beräkningsformler. Till skillnad från för några år sedan stöder Google alla vanliga Microsoft-filformat. Du kan lagra filer i MS Office-format både online och lokalt. Om det behövs kan du använda båda online-paketen sida vid sida, även om det fortfarande finns en risk för fel, särskilt i dokument med mycket formatering.