Visa bilden från din dator på din TV via Chromecast

Med hjälp av en Google Chromecast kan du enkelt casta videor, foton eller hela skrivbordet från din dator till din TV. Du måste bara veta hur det fungerar. Vi kommer att förklara det i den här artikeln.

Hur får jag bilden från min bärbara dator på min Chromecast?

  • För att starta, se till att din dator och din Chromecast har samma Wi-Fi-nätverk.

  • Klicka på menyn med de tre vertikala prickarna och välj Cast ...

  • Ett litet fönster visas med en lista över alla tillgängliga enheter som stöder casting, till exempel en Chromecast eller en Google Home smart högtalare.

  • Klicka på pilen som pekar nedåt längst upp. Nu kan du välja källa. Välj Cast Desktop och välj namnet på den Chromecast du vill använda.

  • Ljudet från din dator skickas också omedelbart till din TV. Om du inte vill ha det, stäng av ljudet på din dator eller justera volymen i volymfältet i gjutningsfönstret.

  • För att sluta casta, klicka på Chromecast-ikonen bredvid adressfältet och sluta casta i fönstret som visas.

Det brukade vara ett besvär att ansluta din dator till din TV. Du behövde rätt kablar, och det var ofta besvär att få upplösningen rätt. Numera är det lättare med en HDMI-kabel eftersom du har mindre krångel med upplösningen. Men här visar vi hur du enkelt kan titta på flikar eller hela ditt skrivbord på din TV utan kablar med Google Chromecast.

Vad är casting och hur fungerar det?

Casting är ett sätt innehåll skickas trådlöst till din TV. Innehåll kan castas till din TV direkt från en tjänst som stöder detta (som YouTube eller Netflix) med en produkt som Chromecast.

Innehållet kan dock också kastas direkt från din dator till din TV utan ingripande från en onlinetjänst. I det senare fallet beror kvaliteten på din egen dators kraft, medan streaming från onlinetjänster beror på kvaliteten på ditt internet och molnet.

I den här artikeln pratar vi om att casta innehåll direkt från din dator, utan ingrepp från onlinetjänster.

Anslut Chromecast

Innan du kan börja casta måste du naturligtvis först ansluta en Chromecast. Du gör det naturligtvis på din TV, men i princip fungerar det på vilken skärm som helst med en HDMI-port, så du kan också använda en PC-skärm. Du ansluter Chromecast till HDMI-ingången. Därefter kan Chromecast fortfarande levereras med ström via en mikro-USB-anslutning. Du kan hänga den direkt på vägguttaget, men vissa tv-apparater har också en USB-port, vilket är användbart för att förse Chromecast med ström.

Letar du efter mer information om hur du ansluter en Chromecast till din TV? Läs sedan vår manual.

Casta från din dator

För att starta, se till att din dator och din Chromecast har samma Wi-Fi-nätverk.

Du kan kontrollera vilket WiFi-nätverk din Chromecast är ansluten till genom att öppna Google Home-appen på din telefon. Du kan använda den här appen för att hantera Chromecast. Tryck på hamburgermenyn längst upp till vänster och gå till enhetsvyn.

Sök efter namnet på din Chromecast här, tryck på de tre vertikala punkterna och gå till inställningarna. Här kan du se för WiFi om nätverket matchar det för din dator.

Casta flikar

Cast-flikar är användbara för att visa större webbplatser och visa foton i molnet.

Det är dock mindre lämpligt för streaming av video. Tjänster som stöder Chromecast kringgår den här flikgjutningssessionen och ansluter direkt till Chromecast. Din flik blir då bara en fjärrkontroll för YouTube på din TV istället för att casta innehåll till din TV. Innehåll som inte stöder Chromecast strömmas direkt från webbläsaren till din TV, vilket sällan går bra. Vanligtvis är bilden inte jämn.

För att casta en flik måste du öppna Chrome på din dator och navigera till webbplatsen du vill visa på din TV. Klicka på menyn med de tre vertikala prickarna och välj Cast ...

Ett litet fönster visas med en lista över alla tillgängliga enheter som stöder casting, till exempel en Chromecast eller en Google Home smart högtalare.

Välj inte en enhet ännu, klicka först på den nedåtpekande pilen högst upp. Nu kan du välja källa. Välj Cast-fliken och välj namnet på den Chromecast du vill använda. När du är ansluten ser du en volymfält och namnet på den öppna fliken.

På din TV visas fliken i helskärm men vanligtvis på ett sätt som håller skärmen optimal.

Du kan nu navigera till andra webbplatser eller göra andra saker på din dator på fliken. Allt skickas direkt till din TV direkt. Om du stänger fliken kommer den att avbrytas. Du kan också lämna fliken öppen och trycka på Chromecast-ikonen bredvid adressfältet och sluta casta i fönstret som visas.

Cast ditt skrivbord

Du kan också visa hela skrivbordet på din TV via Chromecast. Denna process skiljer sig inte mycket från gjutningflikar. Liksom flikgjutning är det inte särskilt lämpligt för att titta på video.

Klicka på menyn med de tre vertikala prickarna och välj Cast ...

Ett litet fönster visas igen med en lista över alla tillgängliga enheter som stöder casting, till exempel en Chromecast eller en Google Home smart högtalare.

Välj inte en enhet ännu, klicka först på den nedåtpekande pilen högst upp. Nu kan du välja källa. Den här gången väljer du Cast Desktop och väljer namnet på Chromecast du vill använda. När du är ansluten visas ditt skrivbord på din TV. Om du använder flera skärmar måste du välja vilken skärm som ska visas på din TV.

Ljudet från din dator skickas också omedelbart till din TV. Om du inte vill ha det, stäng av ljudet på din dator eller justera volymen i volymfältet i gjutningsfönstret.

För att sluta casta, klicka på Chromecast-ikonen bredvid adressfältet och sluta casta i fönstret som visas.

Låt andra kasta

Om någon har tagit med sin egen bärbara dator kan du också få honom eller henne att casta från den enheten. I princip kan de casta innehåll om deras bärbara dator är ansluten till ditt Wi-Fi-nätverk. Om du inte känner till Wi-Fi-lösenordet utan att känna eller om du inte vill ge bort ditt lösenord kan du använda Google Home-appen på enheten klick som du vill dela med andra, i det här fallet Chromecast. Tryck på de tre punkterna och välj Gästläge . Slå på funktionen och din Chromecast skickar ut en speciell WiFi-signal. Du kan nu ansluta till Chromecast utan att dela dina Wi-Fi-nätverksdata med den här enheten.