Så installera CyanogenMod på din Android

Visste du att du kan installera andra versioner av Android på din smartphone eller surfplatta? Med en sådan "anpassad rom" kan du blåsa nytt liv i en gammal enhet som inte längre får uppdateringar, utöka möjligheterna för din enhet eller ge den en snabb ökning. Låt oss komma igång med CyanogenMod.

Varje Android-telefon du köper från butiken levereras med Googles mobiloperativsystem. Det finns skillnader: Googles Nexus-enheter levereras med den mest "rena" versionen av Android, som Google tänkt OS. Andra tillverkare sprider sin egen sås på detta. Samsung gör det med sitt TouchWiz-gränssnitt, HTC med Sense och Huawei ger Emotion UI.

Om du inte är nöjd med Android-versionen på din enhet kan du installera en alternativ Android-version (en "rom") på din enhet. Det finns flera orsaker till detta. Huvudskälet är ofta att många alternativa ROM-skivor erbjuder ytterligare funktioner som du inte hittar standard i Android. På de flesta ROM-skivor lider du inte av uppblåst programvara (förinstallerade program som ofta inte kan tas bort). Enheten använder därför mindre minne och fungerar snabbare.

Slutligen är en alternativ ROM ett idealiskt sätt att få den senaste Android-versionen på din enhet om tillverkaren inte längre erbjuder uppdateringar.

Andra ROM-skivor

I den här kursen kommer vi igång med CyanogenMod, men det här är inte den enda rom du kan installera på din Android-enhet. Det gör inte ont att ta en titt på andra ROM-skivor, för de är alla specialiserade på lite olika saker. Det finns AOKP (Android Open Kang Project), som utökar Android med bland annat mer kontroll över LED-meddelanden och justerade vibrationsmönster för människor som ringer till dig.

En annan populär ROM är Paranoid Android, men den fungerar bara på Nexus-enheter. Populärt i Kina är MIUI (uttalad "Me You I"), en ROM med ett kraftigt modifierat användargränssnitt. Och de som värdesätter en fullständig ROM med öppen källkod kan gå till Replicant, som främst stöder Samsung Galaxy-enheter och några tidiga Nexus-enheter.

Begränsa dig till de välkända ROM-skivorna och ladda bara ner dem från den officiella webbplatsen. När allt kommer omkring finns det också många amatörer som erbjuder hemgjorda ROM-skivor på forum, ofta av tvivelaktig kvalitet.

Den alternativa rom AOKP beskriver sig själv som 'Android infunderas med magiska enhörningsbyte'.

CyanogenMod

Den mest populära Android-ROM är CyanogenMod, som har mer än tio miljoner aktiva installationer över hela världen. CyanogenMod har funnits sedan 2009, först för HTC Dream (T-Mobile G1), den första kommersiella Android-telefonen. Under tiden stöder rom officiellt mer än 220 telefonmodeller och inofficiellt ännu mer. CyanogenMod är baserad på Android-källkoden som Google släpper. Till detta lägger det till många funktioner, varav några kommer vi att demonstrera senare i denna kurs.

Flera versioner av CyanogenMod finns och inte alla versioner stöds av varje enhet. Det är därför bäst att först söka i CyanogenMod-wiki för att få reda på supporten för din enhet. Om den senaste versionen som stöds verkar vara CyanogenMod 7, är det inte mycket meningsfullt att fortsätta med installationen, eftersom den är baserad på den mycket gamla Android 2.3 (Gingerbread). CyanogenMod 9, 10, 10.1 och 10.2 är baserade på Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), 4.1, 4.2 och 4.3 (Jelly Bean). De flesta av de relativt nya Android-telefonerna stöds för närvarande av CyanogenMod 10.1 eller 10.2. Ett urval antal enheter stöder redan CyanogenMod 11, baserat på Android 4.4 (KitKat).

Du bör också veta att det finns många versioner för varje enhet. De viktigaste är stabila, månatliga och nattliga. Den stabila versionen är Cyanogenmod 10.2 för många enheter just nu. Det har testats ingående. Varje månad kommer versionen ut varje månad, vilket får ett M i versionsnumret, till exempel 10.1-M2. Slutligen är de nära versionerna experimentella versioner av vilka i princip en ny kommer ut varje natt.

Kontrollera wiki för att se om CyanogenMod stöder din enhet.

CyanogenMod finns i många versioner.