Fossil Gen 5 - Wear OS smartwatch är för dyrt

Fossil Gen 5 är den bästa smartklockan med Wear OS-programvara, men det betyder inte att vi rekommenderar den här smarta klockan till alla. Lär dig allt om smartwatch i vår Fossil Gen 5 recension.

Fossil Gen 5

Pris € 299, -

Färger svart och silver

Display 1,28 tum OLED (328 ppi)

Storlek 4,4 x 3,8 x 1,2 cm

Vikt 48 gram

Processor Quadcore (Snapdragon Wear 3100)

RAM och lagring 1 GB och 8 GB

OS Wear OS

Anslutning GPS, wifi, Bluetooth 4.2, NFC

Annan optisk pulsmätare, vattentålig, 22 mm rem

Webbplats www.fossil.com 6 Poäng 60

  • Fördelar
  • Fin design
  • Lämplig för samtal
  • Bära komfort
  • Negativa
  • Använd OS nu och snart
  • För många batterisparlägen
  • Dyrt
  • Begränsad pulsmätare
  • Batteriets livslängd vid normal användning

De som vill köpa en smartwatch kan välja mellan flera välkända operativsystem. Apple säljer Apple Watch med Watch OS, som bara är kompatibelt med iPhone. Samsung erbjuder Galaxy-klockor med Tizen som fungerar med Android och iOS. Huaweis Watch GT-smartklockor kör LiteOS (Android och iOS) och sedan finns det ett antal märken som använder Googles Wear OS (Android och iOS). Fossil Group dominerar den senare marknaden och har installerat operativsystemet i flera år på klockor från egna och partnermärken Fossil, Misfit, Skagen Denmark, Michael Kors och Emporio Armani. Trevligt och trevligt, men i allmänhet är Wear OS-klockmarknaden inte särskilt bra. Speciellt smartklockorna från Apple och Samsung är mer populära. Den nya Fossil Gen 5 (inte det bästa namnet, om du frågar mig) borde ändra det. Kan du klara det?

Fin design

Designen är i stort sett övertygande. Gen 5 ser misstänkt ut som en traditionell klocka. Den har ett runt metallfodral (44 mm i diameter) som är 12 mm tjockt på den tjocka sidan och har tre knappar på höger sida. Vi kommer tillbaka till det om ett ögonblick. Klockan har en genomsnittlig vikt och är bekväm att bära om du har en normal till tjockare handled. De med en tunn handled kommer antagligen att hitta smartwatchen för skrymmande. Nybörjarversionen av Gen 5 kommer med ett 22 mm gummiband som du kan ändra inom tio sekunder. Användbar. En dyrare modell har en metallrem. Smartwatchen är begränsad vattentät. Du kan hålla det i sport, tvätta händerna och i regnet, men du ska inte bada eller duscha med det.

Du kan enkelt byta 22 mm rem

Det finns en pulsmätare längst ner på klockan. För att det ska fungera ordentligt måste smartklockan vara nära din hud. Pulsmätaren är tyvärr begränsad: den visar regelbundet din hjärtfrekvens, men varnar dig inte när du har mycket hög eller låg hjärtfrekvens och saknar också EKG-funktionen för att göra en enkel hjärtfilm. Apple-klockor kan.

Tre knappar och en skärm (pje)

För att komma tillbaka till de tre knapparna: de är ganska användbara. Med den mellersta, största knappen aktiverar du skärmen och öppnar listan över appar. Genom att vrida på ratten navigerar du genom apparna på klockan. Knapparna längst upp och ned öppnar en app efter eget val, som kan ställas in via Fossil-appen (Android och iOS). Till exempel startar jag timern med en knapptryckning och visar mina Todoist-uppgifter.

1,3-tums OLED-skärmen ger vackra färger, ser skarp ut och är lätt att läsa inomhus och i en höstsol. På en solig dag måste du luta handen över skärmen för att läsa text. I inställningarna finns ett läge som tillfälligt ökar skärmens ljusstyrka, men du måste klicka och trycka några gånger; inte användbart om du ser skärmen dåligt.

Mer minne för bättre prestanda

Smartwatches med Wear OS har haft två stora problem i flera år: programvaran går inte smidigt och batteriet är vanligtvis tomt efter en dag. Fossil försökte tidigare ta itu med den sista smärtpunkten med en ny Snapdragon Wear 3100-processor. Det är mer energieffektivt än tidigare marker. I praktiken var skillnaden tyvärr minimal. Wear 3100 finns också i nya Fossil Gen 5, tillsammans med en innovation som borde lösa den första punkten. Fossil har utrustat sin klocka med dubbelt så mycket RAM än andra Wear OS-smartklockor (1 GB mot 52 MB). Programvaran måste fungera bättre på grund av det extra arbetsminnet. Det stämmer: klockan är mjukare och tillräckligt snabb. Ändå tycker jag fortfarande att Wear OS är mindre lyhörd än konkurrerande smartklockor från Apple och Samsung. De känner sig helt enkelt lite snabbare,till exempel när du startar appar eller bearbetar ett röstkommando. Jag undrar också hur smidig Fossil Gen 5 kommer att bli om två år, och vilken programuppdatering ytterligare.

Chansen är stor att du måste ladda klockan varje natt

Batteri-liv

För att komma tillbaka till batteriets livslängd: det är inte speciellt med standardläget. Under den senaste veckan kunde jag inte tömma batteriet på en dag (kl. 07.00 till 23.00) och jag hade fortfarande cirka tjugo procent kvar. Så jag var tvungen att ladda klockan varje natt eller morgon. Om du vill ha en längre batteritid kan du aktivera ett mer ekonomiskt läge. Tänk på det 'utökade' läget, med vilket smartwatchen varar några dagar enligt Fossil eftersom batterikrävande funktioner bara är på när du behöver dem. Du kan också skapa ett anpassat läge och slå på och av alla typer av funktioner. Det är fantastiskt att det är möjligt, men Fossil Gen 5 gör mycket mindre och förlorar därför sitt värde som en smartwatch. Om batteriet är nästan tomt men din dag inte är över kan du aktivera läget där skärmen bara visar tiden.Detta förlänger batteriets livslängd några timmar.

Du laddar smartklockan genom att placera den med botten på en magnetisk laddningsstation (nät). Det spelar ingen roll hur du placerar klockan. Laddstationens kabel är en meter lång. Laddningsmetoden fungerar bra: inom en timme går Gen 5 från 0 till nästan 80 procent. Det hade dock varit trevligare om du kunde ladda klockan trådlöst via qi-standarden, hur dyrare smartphones, Samsung-smartklockor och AirPods 2019-laddningen. Nu är du beroende av en laddningsmetod som utvecklats av Fossil, vilket är ännu mer irriterande eftersom klockan bara varar en till två dagar vid normal användning. När jag oväntat inte sov hemma en natt var klockan nästan tom på morgonen och jag kunde inte ladda den. Du kan köpa en extra laddare och lägga den till exempel i din väska, men då är du trettio euro fattigare.

Det är ganska slående att Fossil Gen 5 har en inbyggd högtalare och mikrofon. Du kan kalla till Google Assistant genom att säga "Hej Google" eller genom att trycka på en knapp och sedan säga din fråga eller kommando. Klockan ger sedan ett talat svar och berättar till exempel hur gammal en konstnär är eller vad vädret är. Att spela musik är också möjligt, till exempel via Spotify. Klockan har 8 GB internt minne för lagring av appar och musik. Det fungerar och volymen är ganska hög, men jag har ingen aning om när jag vill använda den.

Ringa ett samtal med din klocka

Smartklockan är också lämplig för samtal, så länge den är ansluten till din telefon via Bluetooth. Det spelar ingen roll om du har en Android-enhet eller iPhone. Det senare är speciellt, eftersom Apple Watch tidigare var den enda klockan som kan ringa via en iPhone. Samtal fungerar, men samtalskvaliteten är betydligt lägre än när du normalt ringer. Jag testade det vid olika tillfällen och platser i en vecka och varje gång min konversationspartner lät långt borta och jag hörde buller och krök. Att ringa via din klocka fungerar bra med öronproppar, men det är ofta inte användbart på högtalaren. När allt kommer omkring behöver inte andra höra vad du diskuterar med någon. Dessa människor behöver vanligtvis inte det.

Mer bekvämt är att klockan har sin egen GPS. Om du springer eller cyklar behöver du inte nödvändigtvis ta med dig telefonen: Gen 5 håller reda på rutten.

Använda Wear OS

Wear OS-programvaran är användarvänlig. Inom en timme kommer du att ha behärskat allt. Mycket uppmärksamhet ägnas åt Googles tjänster; förståeligt eftersom Google utvecklar Wear OS. Från Google Fit och kalendern till kontakterna: vem som är i Googles ekosystem kan göra mycket. Klockan har också standardappar som en ficklampa (som tänder skärmen och är till liten nytta), stoppur, timer och väckarklocka. Du kan installera ytterligare appar via Play Store-appen på klockan. Detta gäller även urtavlor. Du hittar redan en hel del olika urtavlor på klockan och i den medföljande Wear OS-appen.

Slutsats: Köp Fossil Gen 5?

Med 299 euro Gen 5 vill Fossil konkurrera direkt med Apple Watch och Galaxy klockor från Samsung. Detta är möjligt med design och funktioner som GPS, musiklagring och handsfree röstassistent. På andra områden gör Gen 5 mindre intryck. Skärmen är mindre läsbar i direkt solljus, pulsmätaren är begränsad och batteriet är vanligtvis tomt efter en dag. Konkurrenskraftiga smartklockor varar ungefär en och en halv dag. Wear OS-programvaran fungerar bra, men känns - trots förbättrad hårdvara - mindre smidig än Apples och Samsungs programvara. Det är uppenbart att Fossil Gen 5 är den bästa Wear OS-smartklockan, men konkurrensen är inte så stor inom det området. Frågan är: är Gen 5 ett bättre köp än, säg, den nya Samsung Galaxy Watch Active2? (även 299 euro) Jag tror inte det.Active2 har fler och bättre funktioner, längre batteritid och mer förfinad programvara. Apple Watch 4 från förra året fungerar också lite bättre än Gen 5 på många områden, men kostar 399 euro och fungerar bara med iPhone. Vi har ännu inte testat Huaweis nya Watch GT2 från 229 euro. Sammantaget kan Fossil Gen 5 vara ett intressant val, men delvis på grund av priset rekommenderar jag inte bara det.