15 Så här får du tillbaka saknade funktioner i Windows 10

Windows 10 har många nya funktioner, men saker har också försvunnit. Den klassiska startmenyn är ett välkänt exempel, men det finns fler delar som tappades med den nya Windows-versionen. I den här artikeln diskuterar vi dem och lär oss hur du får tillbaka funktionerna. Alla lösningar är gratis!

Säker tinkering

Alla applikationer i den här artikeln har testats utförligt, men missbruk av vissa verktyg och inställningar kan få negativa konsekvenser. Ändra aldrig inställningar som du inte känner till eller inte kan ångra. För den senare rekommenderas Windows systemåterställning (se tips 14). Restore Point Creator gör det ännu enklare att snabbt skapa en systemåterställningspunkt innan du gör några ändringar.

01 Spela DVD-skivor

Windows 10 har inte längre möjlighet att spela DVD-skivor som standard. Det här är inte en förlust för många människor eftersom det ofta orsakar irritation att spela DVD-skivor på datorn. Om du fortfarande vill spela DVD-skivor i Windows 10 kan du göra det för ingenting med VLC Media Player. Programmet har en bra DVD-funktion ombord och spelar även dina videofiler utan problem, oavsett om det är från en juridisk källa eller inte. Läs också: 40 supertips för Windows 10.

02 Start-menyn

Så mycket har klagats på och skrivits om det att vi knappast vågar kalla det: den klassiska startmenyn. Enligt vår åsikt har menyn i Windows 10 förbättrats kraftigt jämfört med den tidigare Windows-versionen, men smaken skiljer sig åt.

Om du är nöjd med startmenyn i Windows 10 men irriterad av den enorma storleken tar du bort de stora brickorna med höger musknapp. Om du verkligen vill gå tillbaka till den klassiska startmenyn rekommenderas Classic Shell.

03 Mail

Windows 10s Mail-app tar lite tid att vänja sig, och det är mildt sagt. Om du inte kan eller vill arbeta med detta finns det många alternativ. Det bästa valet är att byta till webbmail från Google eller Microsoft, då kan du komma åt dina meddelanden var som helst i din webbläsare. Du kan också installera ett alternativt program som Windows Live Mail eller Thunderbird. Båda programmen fungerar också med Gmail och Outlook.com. Windows Live Mail är en del av Windows Essentials 2012. Var försiktig under installationen för att undvika oönskade ytterligare program.

04 Desktop-widgets

Desktop-widgetsna har helt försvunnit och det är synd. De små informationsskärmarna visade det aktuella vädret, batteriets status och annan användbar information. Tack vare Sidebar Desktop Gadgets får du liknande möjligheter i Windows 10. Högerklicka på skrivbordet, välj Gadgets och ange vilka widgets du vill använda. Du kan visa prylarna i en stapel (7 sidofält) eller låta dem flyta ovanför skrivbordet.

05 OneDrive som en applikation

Okej, i det här tipset kommer vi inte att lägga till eller returnera någonting, men vi ska riva något. I tidigare Windows-versioner var OneDrive, som Dropbox och Google Drive, ett program som du kunde eller inte kunde installera. I Windows 10 är OneDrive standardbäddat i operativsystemet och inte alla gillar det. Det är möjligt att inaktivera OneDrive via en Microsoft-färdplan, men detta kräver 'gpedit', redigeraren för grupprincip (eller redigeraren för grupprincipobjekt). Detta verktyg finns inte i alla Windows 10-versioner. Med en annan steg-för-steg-plan kan du ta bort OneDrive helt. Båda alternativen är endast reserverade för experter.