Med den kostnadsfria tjänsten Mina kartor från Google kan du skapa dina egna kartor. Detta kan vara mycket användbart om du vill göra vandrings- eller cykelvägar eller planera en vägresa. Även om det är ganska enkelt att skapa kort måste du veta hur det fungerar.
Tips 01: Mina kartor
Mina kartor är en Google Maps-tjänst som inte många känner till. Det bakas inte in i webbläsarversionen av Google Maps som standard och du kan bara skapa dina egna kartor om du är inloggad med ditt Google-konto. Tidigare var tjänsten känd som Google Maps Engine, men sedan några år har den kallats Mina kartor.
Med Mina kartor kan du skapa personliga kartor. Detta är till exempel användbart när du förbereder dig för en semester. Sök efter en plats som du vill visa i Google Maps och lägg till platsen som en markör. Du kan ge markörer olika färger och former och lägga till information om en destination, inklusive foton och videor. På ditt semestermål kan du enkelt se vilka platser du har markerat och du har en översikt över alla saker du tycker är intressanta. Dina kort kan också visas på en Android-smartphone med appen My Cards. På iPhone kan detta göras via Safari.

Tips 02: Logga in på Mina kartor
För att skapa din egen karta, gå till webbplatsen Mina kartor. Om du ännu inte är inloggad på ditt Google-konto, välj Logga in och logga in med dina Google-kontouppgifter.
Tips 03: Skapa ett nytt kort
För att skapa ett nytt kort, klicka på plus i nedre högra hörnet. Klicka först på Namnlösa kort för att ändra namnet på kortet. Alternativt kan du ange en kort beskrivning under Beskrivning . Avsluta genom att klicka på Spara . Varje karta kan bestå av ett antal lager. Det är bra att tänka på hur du vill ordna dessa lager. Ett lager kan till exempel bestå av restauranger, det andra av intressanta platser. Senare kan du enkelt slå på eller av ett lager för en tydlig översikt.
Det första lagret kallas alltid Nameless layer. Klicka på den för att ändra namnet. Du kan lägga till markörer genom att klicka på kartan eller genom att importera en lista med data, tyvärr fungerar den senare inte alltid bra och ett felmeddelande genereras ofta. Om du inte gillar kartans stil klickar du på triangeln bredvid baskartan och väljer en annan stil. Teckensnitt och synliga platsnamn förblir desamma för varje stil.

Tips 04: Lägg till markering
Det är dags att lägga till markörer på kartan. Det enklaste sättet är att zooma in på kartan och trycka på markörknappen högst upp. Den här knappen ser ut som ett slags inverterat vattendroppe. När du klickade på detta ändras markören till ett plustecken. Klicka var som helst på kartan så läggs markören till. Detta får automatiskt namnet Punkt 1 . Ändra namnet genom att klicka på det. I fältet nedan kan du lägga till en kort beskrivning eller en webblänk. Klicka på Sparaför att lägga till markören i lagret. Du kan också ange ett stads- eller gatunamn i sökfönstret. Mina kartor indikerar platsen automatiskt med en ljusgrön markör. Klicka på markeringsknappen igen för att lägga till en höjdpunkt i ditt lager. Lägg märke till att markören nu har lagts till i listan över platser till vänster på skärmen.
Du kan också välja om du vill se markörens namn eller beskrivning i listan. För att göra detta, klicka på markören och välj Redigera , ikonen med pennan. Till vänster om namnet klickar du på triangeln och håller ner musen och väljer Beskrivning . Markörens namn ändras nu i den vänstra listan.
I den här artikeln kommer vi att gå in mer detaljerat om möjligheterna att skapa gång- och cykelleder i Maps. Vi förklarar också hur du kan exportera dina självtillverkade rutter till andra appar eller program, till exempel Maps.me, vilket ger dig betydligt mer terränginformation än med Google Maps.

Tips 05: Färger och former
När du väl har lagt till flera markörer i ett lager kan det bli lite rörigt. Lyckligtvis kan du enkelt ändra färg och form på en markör. Först och främst måste du välja markören. Du gör detta genom att klicka på namnet i listan eller flytta musen över markören på kartan. I båda fallen visas en färgkruksymbol bredvid namnet till höger. Klicka på den och välj en färg från listan.
Förutom en annan färg kan du också ge markeringen en annan form. För att göra detta, välj ett annat alternativ under ikonform . Om du klickar på Fler ikoner hittar du till exempel ikoner för bankomater, hotell, tandläkare, kyrkor och vandringsleder. På så sätt kan du anpassa ditt kort helt. Färgerna på en sådan ikon är dock fasta och kan inte ändras.

Tips 06: Foton och videor
Om du vill lägga till mer information till en markör, vet du att du enkelt kan infoga inte bara text utan också foton och videor. Klicka på en markör och välj Redigera . Du hittar en fotoikon längst ned till höger. Klicka på den och du har ett antal alternativ för att lägga till foton och videor. Det är viktigt att veta att du bara kan lägga till foton och videor från internet till ditt kort. Det är inte möjligt att ladda upp dina egna foton till Google. Du kan dock ladda upp dina foton till din egen server eller webbtjänst och ange en länk till fotot om du klickar på webbadressen till bilden .
Vissa tjänster tillåter dock inte en sådan extern länk och en länk till ett Flickr-foto fungerar till exempel inte. Det är lättare att söka efter ett foto via Googles bildsökningsfunktion. För att göra detta, klicka på Google Image Search och skriv in namnet på platsen. Klicka på ett foto och bekräfta åtgärden genom att klicka på Välj . Fotoet är nu omedelbart synligt när du klickar på markören. Om du vill lägga till fler foton klickar du på plustecknet längst ned till höger på fotot. Du kan ta bort ett foto genom att klicka på papperskorgen. För att lägga till en video, välj YouTube-URL eller sökfråga .

Tips 07: Lägg till område
En markör är trevlig om du vill lägga till en plats eller en specifik plats på din karta, men vad händer om du vill lägga till ett område som en nationalpark? Verktyget till höger om markörikonen hjälper. Klicka på den och välj Lägg till linje eller form . Markören ändras tillbaka till ett plus. Klicka en gång med musen på en av ytterkanterna på det område du vill markera. Sedan väljer du nästa punkt. Du fortsätter tills du har markerat hela området. Varje gång du klickar på kartan visas en bubbla. Linjen mellan prickarna är mörkröd. När du kommer till den första punkten igen ändras markören till en hand. Det betyder att du har markerat hela området.
Det markerade området blir nu grått och fönstret visar namnet Polygon . Klicka på den, ge området ett namn och välj Spara . Till vänster om listan indikeras området med en annan ikon. För att ändra färg, klicka på färgpottikonen. Du kan också ändra områdets transparens och tjockleken på gränsen här. Om du klickar på området ser du omedelbart hur många kilometer linjen med prickar är och vad området i området är. En trevlig funktion.

Tips 08: Lägg till rutter
Ett annat alternativ i Mina kartor är att lägga till rutter till din karta. Varje rutt är ett nytt lager på kartan och du kan välja mellan vandrings-, cykel- och körvägar. Du kan lägga till flera destinationer till en rutt och därmed rita hela semestern på kartan. Du har dock inte mer än tio destinationer till ditt förfogande per rutt. Det är därför användbart att dela upp dina rutter i mindre delar. För att börja, klicka på Rita en linje . Det här är samma knapp som du använder för att lägga till en linje eller form. Välj nu vilken rutt du vill lägga till på din karta.
Så snart markören har förvandlats till ett plus lägger du först din startpunkt på kartan. Släpp musen och använd den för att navigera till slutpunkten för din rutt. Mina kartor visar dig den snabbaste rutten från en destination till en annan med hjälp av en blå linje. Poängen anges med bokstäver. Om du vill ändra rutten, flytta musen över den blå linjen så kommer en bubbla att dyka upp. Klicka på den och dra bubblan; rutten ändras automatiskt. För att lägga till en punkt till din rutt, klicka på Lägg till destination till vänster . Du kan ange platsen på kartan eller en destination i sökrutan bredvid bokstaven C.stiga på. För att ändra namn på start- eller slutpunkt, klicka på namnet bredvid bokstaven. Klicka sedan på nålen, ikonen för att redigera något.

Tips 09: Dela kort
När ditt kort är klart kan du dela det med resten av världen. Klicka på den gröna delningsknappen uppe till höger så ser Google Drive-användare ett liknande fönster öppet. Som standard är ett kort inställt för privat bruk. Det betyder att endast du kan komma åt kortet plus de personer du bjuder in med en länk. Länken högst upp fungerar bara för inbjudna. Du bjuder in någon genom att ange ett namn under Bjud in personer och klicka på Skicka . Dessa personer kommer att få en inbjudan via e-post , åtminstone om du lämnar bocken bredvid Skicka meddelanden via e-post och kan se kortet via länken i deras e-post. De behöver ett Google-konto för detta.
Om du vill öppna ditt kort för personer utan ett Google-konto, klicka på Ändra bakom Privat: bara du har åtkomst . Det mest praktiska valet är vem som helst med länken . Då kan du helt enkelt bjuda in dina vänner med en länk. Om du väljer Public på Internet kan alla se ditt kort.
