Installera utan CD eller DVD? Vi hjälper dig på din väg

Microsoft har inte levererat en installations-CD eller DVD med en ny dator på flera år. Den som vill installera om sitt system måste därför falla tillbaka på en återställningspartition eller hitta rätt filer online. Eftersom vi känner till problemet har vi redan gjort det nödvändiga förarbetet åt dig. Vi visar var du hittar de officiella installationsfilerna, vilka begränsningar som finns och hur du skapar installationsmedier själv. Vi tittade också på att installera om Office ...

Tips 01: Windows 7 och 8.1

Har du fortfarande en dator med Windows 7 och har du inte längre de ursprungliga installationsfilerna? Sedan kan du ladda ner en ISO-fil från Microsoft för att skapa ett installationsmedium. Gå hit. Ange din produktkod, välj rätt språk och version (64 eller 32 bitar) och ladda ner iso. Förresten, vi rekommenderar inte detta. Från och med den 14 januari 2020 slutade Microsoft att stödja Windows 7, vilket innebär att detta operativsystem inte längre får säkerhetsuppdateringar och därför blir alltmer osäkert.

Om du vill installera om Windows 8.1, titta här och välj önskad version på Select edition . Klicka på Bekräfta . Ange sedan språket och välj sedan från vilken Windows-version du vill ladda ner iso-filen. Om du inte vet om du använder 32- eller 64-bitarsversionen, läs tips 2 för att ta reda på det.

Förklarade: ISO-filer

Många av installationsfilerna i den här artikeln tillhandahålls i form av en ISO-fil, även känd som en skivavbild. En iso-fil har den viktiga funktionen att du kan använda den för att skapa ett startbart medium, till exempel ett startbart USB-minne eller en startbar DVD. Detta gör att du kan installera den rena versionen av Windows på en annan dator. Men om du vill ha en ren version på den dator du arbetar med som standard kan du nu öppna den nedladdade iso-filen direkt från Utforskaren och starta installationen direkt från hårddisken.

Tips 02: Vilken version?

Om du vill ladda ner iso-filen måste du veta vilken version (32 eller 64 bit) du använder. Ett 64-bitars operativsystem kan hantera större mängder RAM mer effektivt än en 32-bitarsversion. Men inte alla program är lämpliga för 64-bitarsversionen. Om du hittills arbetat med ett 32-bitars Windows och du vill vara säker på att alla dina gamla program fungerar normalt igen efter ominstallation, välj sedan 32 bit igen. För att ta reda på vilken version av Windows du kör, öppna File Explorer (eller använd tangentkombinationen Windows-tangent + E). I fältet till vänster högerklickar du på Den här datorn och väljer Egenskaper . I Windows 8.1 kan du läsa under systemtyp vilken version av operativsystemet datorn använder.

Tips 03: Windows 10 media

Med Windows 10 har Microsoft utökat antalet installationsalternativ. Du kan bland annat få ett startbart USB-minne med rätt installationsfiler. Men du kan också ladda ner en separat iso eller installera Windows 10 omedelbart utan en pinne eller separat iso. Det senare alternativet är användbart om du vill installera om Windows 10 på den dator du för närvarande arbetar med eller om du vill uppgradera samma dator (äntligen ...) från Windows 7 eller 8 till Windows 10.

I alla fall är det så kallade installationsmediet för skapande av media (även känt som verktyget för skapande av media) det oundvikliga verktyget. Så, gå hit och klicka på Ladda ner verktyg nu . Installera verktyget och berätta sedan vad du vill göra. Om du vill komma igång med din nuvarande dator väljer du Uppdatera den här datorn nu och klickar på Nästa . Strax innan Windows 10 faktiskt installeras kommer du att kunna välja om och i så fall vilka befintliga filer du vill behålla.

Tips 04: Stick eller lös ISO

Om du vill använda Media Creation Tool för att skapa ett startbart USB-minne eller ladda ner en separat ISO startar du verktyget och väljer Vad vill du göra för Skapa installationsmedia för en annan dator . Klicka på Nästa och välj vilket språk , version och arkitektur du vill använda. Bekräfta med ett klick på Nästa . Slutligen frågar programmet vad du vill ha: ett komplett installationspaket på ett USB-minne eller ladda ner en separat iso-fil (som du kan bränna till en DVD om det behövs).

Om du väljer ett USB-minne , se till att du har ett USB-minne med minst 8 GB lagringsutrymme. Alla filer som finns på stickan kommer att skrivas över, så se till att ha en säkerhetskopia vid behov. Om du har satt i minnet och verktyget inte ser det klickar du på Uppdatera enhetslista .

Om du har valt iso-fil anger du i nästa fönster var filen ska sparas och klickar på Nästa .

I Windows 10 kan du starta en ISO-fil direkt från hårddisken

Tips 05: Windows & Office iso Downloader

För att få rätt ISO-filer snabbt kan du också använda Windows & Office Iso Downloader. Detta gratisprogram har utvecklats av en ivrig programmerare och laddar ner de officiella filerna från Microsoft. Dess fördel är att det inte bara låter dig hämta installationsfiler från Windows utan också från Office. Gå hit, hämta den senaste versionen och installera den. Programfönstret består av två delar. Längst upp till höger hittar du olika flikar. Klicka på Windows- fliken. En översikt över Windows-versioner visas. Klicka på en kategori för att visa tillgängliga nedladdningar till vänster i fönstret. Tyvärr kan det inte tas för givet att en nedladdning alltid är tillgänglig. Vissa installationsfiler har en nedladdningsgräns som skaparna av programmet inte har något inflytande över. Om en fil inte är tillgänglig kommer den att meddelas i programmet. Ge inte upp för snabbt om en nedladdning inte är tillgänglig, men försök också med alternativa platser.

Tips 06: Ladda ner Office

Letar du efter Office-filer, klicka på Windows & Office Iso-nedladdaren på Transfer Office . En översikt över Office-filer visas, till exempel Office 2016 och Office 2019 . Office-versioner för Mac finns också genom detta avsnitt. Vissa nedladdningar öppnar en webbsida i ett webbläsarfönster och hämtar omedelbart installationsfilen. Alternativt kan du välja att kopiera nedladdningslänken så att du kan använda den i ett senare skede. Klicka sedan på knappen Kopiera länk (32-bitars) eller Kopiera länk (64-bitars) . Om andra nedladdningskällor också listas på en sida klickar du på knappen Kopiera länk (annat) .

Arbeta med iso

I Windows 10 kan du öppna en iso-fil direkt via Explorer. Detta är användbart om du till exempel vill starta en installation av Windows 10 direkt från hårddisken. Dubbelklicka på iso-filen och dubbelklicka sedan på Setup.exe och ett ögonblick senare startar installationen av Windows. Du kan också "länka" en isofil till datorn. En enhetsbokstav tilldelas filen och du får åtkomst till filen som om den vore ett separat medium (t.ex. USB-minne eller extern disk). Högerklicka på isofilen och välj Montera. Windows tilldelar det en enhetsbokstav och presenterar iso-filen som en DVD-enhet i Explorer. Klicka på DVD-enheten för att öppna innehållet i filen i File Explorer. För att avmontera enheten, högerklicka på den och välj Mata ut . Slutligen kan du fortfarande kopiera en ISO-fil till en DVD och göra den till en startbar DVD. För att göra detta högerklickar du på isofilen och väljer Bränn skivbildfil . Ett nytt fönster öppnas. Välj brännaren för CD / DVD-brännare och markera Kontrollera skivan efter bränning vid behov . Bekräfta genom att klicka på Bränn- knappen .

Endast betrodda källor

Ladda alltid ner installationsfiler för Windows från betrodda källor. På det här sättet kan du vara säker på att programvaran inte har manipulerats och att du inte löper någon risk i det området.

Du kan också ladda ner Office-installationsfiler med ansträngning

Tips 07: Hitta nyckeln

För inte så länge sedan var varje dator utrustad med en klistermärke med licensinformation från Windows eller du hade ett paket eller en manual där du kunde hitta nyckeln till programvaran. Det är inte längre självklart. Om du behöver en översikt över programknapparna kan du ringa in extern hjälp. Vi använder Magical Jelly Bean Keyfinder, vars senaste version finns här. Detta söker efter nycklarna på datorn, inklusive Windows och Office. När programmet öppnas kontrolleras datorn automatiskt efter tillgängliga tangenter. Klicka på ett programnamn för att se tillhörande licensinformation. Dessa visas på höger sida av fönstret. Du kan sedan spara licensinformationen. Detta gäller informationen som följer med reglernaProdukt-ID och CD-nyckel . Det är användbart att lagra dessa nycklar i ett dokument, till exempel i ett Word-dokument. Du kan också lagra dem i en lösenordshanterare så att de är optimalt skyddade och snabbt inom räckhåll i framtiden.

Via kommandotolken

Om du bara vill hitta Windows-produktnyckeln och använder en traditionell licens (i form av en produktnyckel, så inte en digital licens som är länkad till ett Microsoft-konto), kan du också hämta den ursprungliga produktnyckeln via kommandotolken. Öppna Start-menyn och skriv Kommandotolken . Högerklicka på kommandotolken och välj Kör som administratör . Skriv nu wmic path SoftwareLicensingService get OA3xOriginalProductKey . Tryck på Enter. Windows visar produktnyckeln. Obs! Den här metoden fungerar inte på alla datorer och beror på typen av Windows-licens. Om ingen licensnyckel visas fungerar metoden inte på den datorn. Använd sedan ett externt program (som Magical Jelly Bean Keyfinder som diskuteras någon annanstans) för att ta reda på informationen.

Tips 08: Skapa startbart USB-minne

Om du har en iso-fil och vill förvandla den till ett startbart USB-minne kan du använda Rufus. Du hittar den senaste versionen av programmet här. I Rufus-fönstret väljer du USB-minnet du vill använda på Device . Vid startval väljer du Disk eller iso-bild (välj) och klickar sedan på knappen Välj . Bläddra till iso-filen, till exempel iso för Windows 10. Under Image-alternativet väljer du Standard Windows-installation . Du behöver inte justera inställningarna för partitionslayout och målsystem och är redan valda av Rufus. Ange ett beskrivande namn påVolymetikett (t.ex. Windows 10 ). Du behöver inte justera inställningarna för filsystem och klusterstorlek . Även avancerade alternativ för formatering är inte tillämpliga. Klicka slutligen på Start för att skapa ett startbart USB-minne.

Med Rufus skapar du ett startbart USB-minne baserat på en befintlig ISO-fil

Tips 09: OEM-versioner

Vanligtvis levereras datorn med Windows på fabriken. Sådana Windows-versioner kallas OEM (förkortning för Original Equipment Manufacturer). Dessa Windows-licenser köptes av tillverkaren från Microsoft till reducerade priser. Den största skillnaden med 'detaljhandelsversionen av Windows är att stöd för problem och användning inte kommer från Microsoft utan från tillverkaren av datorn. Ofta är dessa OEM-installationer också försedda med ytterligare program och drivrutiner, specifika för tillverkarens hårdvara. Om du letar efter installationsmedia specifikt för din dator, besök tillverkarens webbplats. Du hittar ofta de senaste versionerna och originalmediet som erbjuds för nedladdning här. Tillverkarna levererar också ofta sin egen guide,vilket gör att du kan skapa nya Windows-installationsmedier från en återställningspartition på datorn. Till exempel släpper Dell OS Recovery Tool, som låter dig skapa ett startbart USB-minne med Windows.

Du kan också ofta hitta installationsmedia på datortillverkarens webbplats

Tips 10: Återkrav utrymme

Windows lagrar Windows installationsfiler. Detta tar onödigt utrymme, särskilt om du har installationsmediet. Dags att ta kvasten genom hårddisken. Öppna Start-menyn och skriv Diskrensning . Välj hårddisken där Windows körs och klicka på OK . Efter den första kontrollen, klicka på Rensa upp systemfiler och klicka på OK igen . En mer omfattande kontroll pågår nu. I resultatlistan letar du efter Windows Update Cleanup . Sätt en bock för att säkerställa att alla kopior av uppdateringar via Windows Update rensas ordentligt. Detta involverar ofta flera gigabyte data. Efter detta bläddrar du ner till Windows Upgrade Log Files. Denna del tar också snabbt mycket utrymme. Kontrollera också tidigare Windows-installationer för att återvinna cirka 2 till 3 GB utrymme. Slutligen, kontrollera temporära Windows-installationsfiler . Bekräfta med OK . Filerna rensas.