Så här kan du återställa din dator med Windows 10

Fungerar din dator inte längre ordentligt? Sedan finns det flera alternativ för att få din dator tillbaka på rätt spår, men om dessa alternativ inte fungerar kan du ta en sista utväg genom att återställa din dator. Vad betyder detta och vad exakt händer när du använder det här alternativet?

Vad är Windows 10 Återställ?

I Windows 8 kan du välja att återställa eller uppdatera din dator om du har allvarliga operativsystemproblem. I Windows 10 har dessa två alternativ slagits samman till ett enda verktyg: 'Återställ den här datorn'. Du kan välja att behålla dina personliga filer eller inte, och Windows installeras om från början. Du börjar med en ren skiffer, till och med bloatware som McAfees virusscanner som tillverkare förinstallerar på många system kan inte längre hittas i din Windows 10-installation.

Alternativet finns på skärmen Avancerade startalternativ, som du öppnar genom att trycka på F8 medan datorn startar innan Windows-logotypen visas. Den här skärmen inkluderar också möjligheten att starta i bland annat säkert läge.

Om du föredrar att proceduren från Windows 10 startar, kan du gå till Inställningar / Uppdatering och säkerhet / System go och ställa in den här datorns bakåtknapp under rubriken Komma igång med att klicka.

När ska du återställa din dator?

Du bör överväga "Återställ den här datorn" som en sista utväg. Har du haft allvarliga datorproblem och försökt allt för att lösa dem till ingen nytta? Verkar det som om problemen är med operativsystemet? Då är det dags att överväga detta alternativ.

Eftersom användning av det här alternativet har en hel del konsekvenser och kräver extra arbete är det inte bra att använda "Återställ den här datorn" om det kan finnas en annan lösning eller om du inte verkar ha problem med Windows själv. måste göra.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några vanliga problem i Windows 10. Till exempel kommer vi att dyka in i datorns tillförlitlighetshistorik, förklara hur man använder Aktivitetshanteraren och var man hittar en logg över alla fel och åtgärder som Windows har hittat.

Vad händer om du använder Återställ den här datorn?

Om du använder "Återställ den här datorn" tas alla program du har installerat bort. Du kan välja att behålla dina personliga filer (gör alltid en säkerhetskopia först, i alla fall), men Windows själv kommer att installeras från grunden. Så du måste sedan installera om alla dina program - något som kan ta ganska lång tid.

När 'Återställ den här datorn' har startat kan du välja mellan följande alternativ: Behåll mina filer , Ta bort allt och i vissa fall återställa fabriksinställningarna . Beroende på vilka val du gör kan hela processen ta från några minuter till några timmar.

Om du väljer Behåll mina filer kommer Windows 10 att installeras om medan dina personliga filer och all programvara som medföljer din dator sparas. Dina inställningar och dina egna installerade program och drivrutiner tas bort.

Vad händer om du använder 'Radera alla'?

Om du väljer Ta bort allt kommer Windows 10 att installeras om samtidigt som all programvara som medföljer datorn behålls. Dina personliga filer, dina inställningar och dina egna installerade program och drivrutiner kommer att raderas. Detta är alternativet att välja om du vill ha en ren Windows 10-installation. Om du vill kasta eller sälja din dator igen är det en bra idé att välja det här alternativet och att hårddisken raderas helt. Denna process tar längre tid men är mycket säkrare.

Vissa datorer erbjuder alternativet Fabriksåterställning . Detta återställer datorn till det läge den var i när du köpte den. Eftersom din dator kan ha levererats med en äldre version av Windows än den version du för närvarande använder, kan det hända att du får en äldre version. Windows installeras om samtidigt som all programvara som medföljer datorn behålls. Dina personliga filer, dina inställningar och dina egna installerade program och drivrutiner kommer att raderas.