Gör Android bättre med Nova Launcher

Tillverkare tenderar ofta att justera Android till benet och lägga till saker. Med Nova Launcher kan du göra din enhet mer personlig och snabbare. Denna så kallade startskärmbyte låter dig designa din Android-enhet helt efter dina önskemål, från bakgrunder och ikoner till visning av appar och animationer.

Installera Nova Launcher

Innan vi kan komma igång med Nova Launcher måste vi först välja startskärmens ersättning som en app från Google Play. Med mer än 10 miljoner nedladdningar är detta en av de mest populära lanseringarna för Android. Och av goda skäl: Nova Launcher är fylld med alternativ, går mycket smidigt och är tillgänglig gratis. De som vill ha fler alternativ kan komma igång med den betalda Prime-varianten (se steg 8), även om standardversionen också är mycket kapabel. När du trycker på hemknappen på din enhet efter nedladdning visas ett meddelande om att välja ett annat startalternativ eller startprogram. Välj Nova Launcher.

2 Ställ in startprogrammet

Startskärmen för Nova Launcher ska nu visas. Om du har använt startprogrammet tidigare kan du välja en säkerhetskopia och importera tidigare inställningar. Annars trycker du på Nästa och väljer färgschema (ljus eller mörk) och hur applikationslådan ska visas och öppnas. Dessa grundinställningar kan alltid ändras vid ett senare tillfälle via inställningarna för Nova Launcher. Det fina med startprogrammet är att alla menyalternativ och texter är på nederländska. Gränssnittet skiljer sig också lite från 'ren' Android, utan onödiga tillbehör som saktar ner användarupplevelsen.

3 Anpassa skrivbordet

Öppna inställningarna för Nova Launcher via programöversikten. Här kan du justera olika funktioner i startprogrammet, inklusive hur ikoner, widgets och animationer visas. Tryck på Desktop / Desktop grid för att bestämma hur många ikoner som visas per startskärm. Med ikonlayout kan du mer exakt bestämma storleken på ikoner och textetikettanpassning eller dölja. Med alternativet Persistent sökfält kan du visa Google-sökfältet på varje skärm, om detta inte redan är fallet med din enhet. I samma meny hittar du alternativ för (oändlig) rullning, marginaler och låsning.

4 appar och genvägar

En praktisk funktion i Nova Launcher är närvaron av speciella widgets som låter dig ställa in appar och genvägar på ett ögonblick. Tryck lite längre på en tom plats på startskärmen och välj Widgets . Förutom de vanliga widgetarna hittar du Nova-åtgärder här , med vilka du kan placera en genväg till funktioner som applikationslådan, inställningar eller Google Assistant. Med appar eller mappar kan du snabbt välja flera appar och, om så önskas, placera dem i separata mappar. Aktiviteter är också genvägar, men till mycket specifika appdelar och Android-funktioner. Listan med alternativ som visas är enorm och huvudsakligen avsedd för avancerade användare.

5 Anpassa ikoner

En ny bakgrund ger din enhet ett annat utseende, och Nova Launcher erbjuder också möjligheten att anpassa appikoner. För ett enhetligt utseende rekommenderar vi att du väljer ett ikonpaket från Play Store. Ett bra alternativ är Whicons, som innehåller inte mindre än 4000 minimalistiska, vita ikoner för till exempel WhatsApp, Facebook och Gmail. Det finns också över trettio matchande bakgrunder att välja mellan. Ladda ner Whicons från Google Play och gå till Nova Inställningar / Utseende och beteende . Välj Ikontema och välj önskat paket. Som standard är bakgrundsfärgen på applikationslådan vit, så det är smart att ändra denna färg om du väljer det här ikonpaketet.

6 Dock, nattläge och säkerhetskopior

Du kan också ge dockan längst ner en personlig touch. Gå till Nova Launcher-inställningarna, välj Dock och justera till exempel färg, form och transparens. Dessutom kan du förse dockan med extra sidor så att du kan lagra fler appar i den. Den nattläge är användbar för dem som regelbundet tittar på sänggåendet på sin smartphone: det här läget, gränssnittet färger mörkare och fungerar automatiskt baserat på din plats, eller du byter den manuellt. Gör en säkerhetskopia om du vill förhindra att dina inställningar går förlorade när du byter till en annan enhet. Du kan spara en säkerhetskopia lokalt, dela den via e-post eller lagra den i molnet med Google Drive.

En annan launcher på din Huawei-enhet

Att ställa in en alternativ startprogram är inte lätt på alla Android-telefoner. Normalt efter att du har installerat en launcher kan du trycka på hemknappen och ställa in den omedelbart. Om det inte fungerar kan du behöva dyka in i (display) inställningarna. Enheterna från Huawei och Honor gör det annorlunda. De använder Emotion UI, en hud som är svår att ta bort. Emotion UI placerar alla appikoner på din startskärm och organiserar inställningsfönstret helt annorlunda. Om du inte gillar det, gå till Inställningar / Appar och tryck på kugghjulet ( Avancerat ) längst ner . Välj Starta / börjaoch välj startprogrammet du vill använda. Ett meddelande kommer nu att hävda att det är katastrofalt att använda ett alternativt startprogram för ditt batteri, databunt och din enhets säkerhet. I de flesta fall är det nonsens. Låt dig inte luras och välj Ändra . När du installerar en annan eller ny launcher måste du gå igenom samma steg.

7 snabbare

Har din smartphone en tendens att vackla när du rullar genom gränssnittet? Även då är det en bra idé att använda Nova Launcher. Hemskärmsersättningen är bättre optimerad och mindre tung än bärraketterna som många enheter levereras med som standard. Dessutom låter Utseende och beteende dig öka rullnings- och animeringshastigheten så att gränssnittet känns ännu mjukare och mjukare. Välj snabbare än ljus och animationer är begränsade till förmån för hastighet.

8 Nova Launcher Prime

De funktioner vi har diskuterat hittills är alla en del av den kostnadsfria versionen av Nova Launcher. Det finns också en betald version som innehåller ett antal användbara extrafunktioner. Med Nova Launcher Prime (5,25 euro i Google Play) kan du dölja appar som du aldrig använder och göra applikationslådan tydligare med flikar eller mappar. Dessutom innehåller Prime fler rullningsanimationer och möjligheten att visa antalet olästa meddelanden med varje app. Det trevligaste tillskottet är dock gester, se steg 9.

9 Komma igång med gester

Gester (gester på holländska) är den främsta anledningen till att uppgradera till den betalda versionen av Nova Launcher. Detta gör att du kan starta vissa appar eller åtgärder mycket snabbare. Gå till inställningarna och välj Gester och inmatning . Här kan du associera vissa åtgärder med ett dubbeltryck, svepa uppåt eller nedåt. Tänk på att öppna inställningarna, de senaste apparna eller kameran. Du kan också ställa in tvåfingergester för att till exempel öppna en app som Gmail. Möjligheterna är oändliga och enkla att justera om du föredrar att använda en annan app eller kampanj.