Amazon Kindle Paperwhite - Vacker e-läsare med brist

Kindle Paperwhite har varit ett pålitligt namn i flera år och finns nu i den fjärde varianten. Vi har testat Paperwhite 4 (2018), som kan betraktas som standard Kindle, för att ta reda på vad som har uppdaterats.

Amazon Kindle Paperwhite

Pris € 139,99 (8 GB)

Skärmstorlek 6 tum (1072 x 1448 pixlar)

Vikt 182 gram

Mått 11,6 x 16,7 x 0,8 cm

Lagringsutrymme 8 GB eller 32 GB

Trådlös 802.11b / g / n, Bluetooth, valfri 4G

Anslutningar Micro USB

Webbplats www.amazon.de

8 Betyg 80

  • Fördelar
  • Vattentålig
  • Skarp skärm
  • Belyst skärm
  • Negativa
  • Ingen justerbar färgtemperatur

Kindle Paperwhite är nu i fjärde generationen. När det gäller specifikationer motsvarar denna fjärde generation till stor del sin föregångare, så skärmupplösningen är densamma. Den stora skillnaden jämfört med föregående generation är att fronten, precis som på en surfplatta, består av en platt glasplatta som också sträcker sig över skärmkanterna. Det här är trevligt för pekskärmen. Detta gör också Paperwhite vattentät.

E-läsaren är färdig med en gummiliknande beläggning för mer grepp. Det är trevligt att denna beläggning inte verkar känslig för repor, men du kan snabbt se fläckar på materialet. Vi rekommenderar för övrigt starkt att du använder ett omslag med en e-läsare, så att baksidan inte spelar en roll. Laddning sker via mikro-USB, Amazon har en laddningskabel.

Ingen justerbar färgtemperatur

Den ursprungliga Paperwhite från 2012 var en gång Amazons första e-läsare med belysning och en förklaring till namnet: tack vare ljuset blev skärmen lika vit som papper även under dagen. Belysning är nu standard och med introduktionen av den uppdaterade grundmodellen Kindle i år har hela Amazon-sortimentet av e-läsare utrustats med belysning. Tyvärr gav Amazon inte belysning med justerbar färgtemperatur på Paperwhite. Kobos jämförbara e-läsare Clara HD gör det. Om du vill ha en Kindle med justerbar färgtemperatur behöver du den mycket dyrare toppmodellen Kindle Oasis. Ingen justerbar färgtemperatur på denna Paperwhite. Du får dock utmärkt belysning baserat på fem lysdioder som belyser skärmen jämnt. Du kan välja mellan tjugofyra ljusstyrkenivåer.

Knivskarp skärm

Paperwhite har en 6-tums pekskärm med en skärpa på 300 ppi, vilket innebär en upplösning på 1072 x 1448 pixlar. Detta är samma skärpa som sin föregångare. Det är inget fel med det, för 300 ppi säkerställer knivskarpa bokstäver. Bokomslag i huvudmenyn ser också bra ut. Pekskärmen fungerar bra och du kan bläddra snyggt på denna Kindle.

Bra programvara

Kindle Paperwhite har ett fantastiskt användargränssnitt. Huvudmenyn visar böckerna på din enhet och annonser för nya böcker i den virtuella bokhandeln. Du kan stänga av dessa förslag om du vill. Böcker öppnas enkelt, vi hittar Kindles snabbare i praktiken än e-läsare från Kobo. I en bok kan du enkelt justera saker som textstorlek och belysning. Med Kindle sitter du fast med Amazons egen virtuella bokhandel. Denna bokhandel fungerar bra och har ett brett utbud av engelska och nederländska böcker. Tyvärr är inte alla nederländska e-böcker tillgängliga. Holländska (e-) bokhandlar som Bol har de titlarna, men de säljer böcker i ePub-format. Det formatet är inte direkt läsbart på Kindle. Du kan konvertera ePub-filer till ett läsbart format med programvara som Caliber.Lyckligtvis säljs fler och fler ePubs utan Adobe DRM, vilket gör konvertering relativt enkelt. Förutom e-bokhandeln finns det också en Audible Store inbyggd där du kan köpa ljudböcker. Du kan lyssna på den via Bluetooth.

Slutsats

Den fjärde varianten av Paperwhite är en bra e-läsare och du kan betrakta det som den vanliga Kindle. Du får en vattentät e-läsare med en plan front och en skarpt upplyst skärm. Tyvärr har Amazon inte använt belysning med justerbar färgtemperatur, något som Kobo gör på jämförbara modeller. Men om du är ansluten till Amazons plattform är det här en bra e-läsare.