Motorola Moto G8 Plus recension: bra räcker inte längre

Motorola Moto G-serien har varit populär i flera år på grund av dess konkurrenskraftiga pris och attraktiva förhållande mellan pris och kvalitet. Med Moto G8 Plus hoppas tillverkaren på en ny framgång. I denna Motorola Moto G8 Plus-recension får vi reda på om smarttelefonen är ett köptips.

Motorola Moto G8 Plus

Listpris € 269, -

Färger rött och blått

OS Android 9.0

Skärm 6,3 tums LCD (2280 x 1080)

Processor 2 Ghz octacore (Snapdragon 665)

RAM 4 GB

Lagring 64 GB (utbyggbart)

Batteri 4000 mAh

Kamera 48, 16 och 5 megapixlar (bak), 25 megapixlar (fram)

Anslutning 4G (LTE), Bluetooth 5.0, WiFi, GPS, NFC

Storlek 15,8 x 7,5 x 0,9 cm

Vikt 188 gram

Annan hörlursport

Webbplats www.motorola.com/en 7 Poäng 70

  • Fördelar
  • Bra batteritid
  • Slät, komplett hårdvara
  • Android utan krångel
  • Negativa
  • Långsammare laddare
  • Gammal programvara och policy för måttlig uppdatering
  • Ingen OLED-skärm
  • Vidvinkelkamera kan inte ta bilder

Moto G8 Plus är den snabba efterföljaren till Moto G7 Plus. Efter nio månader tyckte Motorola uppenbarligen att det var dags för en ny modell, med ett lägre rekommenderat pris (269 euro) än sin föregångare (299 euro). Förra året gav vi Moto G7 Plus fyra av fem stjärnor. Kan den åttonde modellen matcha eller till och med överstiga det resultatet? Efter två veckors test kan du läsa mina erfarenheter i denna recension.

Design

Den som lägger Moto G8 Plus bredvid förra årets G7 Plus kommer att se likheter och skillnader. Framsidan är väldigt lik, med en skärm som har ett skår på toppen för selfie-kameran och visar en större ram längst ner. Baksidan är annorlunda. Där Moto G7 Plus använder en rund kameramodul placeras kameralinserna på dess efterträdare vertikalt i det övre vänstra hörnet. Kameramodulen sticker ut lite så att smarttelefonen inte är helt platt på bordet. Motorola-logotypen innehåller fortfarande en fingeravtrycksläsare. Det är korrekt och snabbt.

Smarttelefonerna har nästan samma storlek, men Moto G8 Plus är tyngre på grund av sitt större batteri. Vid 188 gram är vikten fortfarande genomsnittlig och fin. Motorola Moto G8 Plus finns i två färger; blå och röd. Jag testade den senaste versionen och jag är mycket nöjd med färgen.

Motorola lägger ett enkelt plasthölje i lådan, vilket inte är en onödig lyx. Baksidan av Moto G8 Plus är känslig för fingeravtryck och repor relativt snabbt. Det är trevligt att smarttelefonen är stänksäker, vilket innebär att den inte går sönder om ditt glas vatten faller över.

Skärm: bra, men ingen OLED

Som de nästan identiska dimensionerna antyder är Moto G8 Plus-skärmen praktiskt taget lika stor som sin föregångare. Med sin storlek på 6,3 tum (kontra 6,2 tum) är smarttelefonen lätt att hålla med en hand, men det kan vara svårt att använda skärmen med en hand. Den större storleken betyder att du kan skriva bekvämare med två händer. Dina filmer, spel och andra media kommer också till sin rätt.

Skärmkvaliteten är bra. Full HD-upplösningen ger en skarp bild, LCD-skärmen ger vackra färger och maximal ljusstyrka är tillräckligt hög för att läsa skärmen på en solig dag. Det betyder inte att det inte finns något utrymme för förbättringar. I det här prisklassen finns till exempel smartphones med en OLED-skärm till salu, vilket ger en bättre bild än en LCD-skärm. Vi skulle därför vilja se en sådan OLED-skärm i Moto G9-serien.

Komplett hårdvara

Under huven på Moto G8 Plus finns en Qualcomm Snapdragon 655-processor. Logiskt sett är detta chip något kraftfullare än processorn i Moto G7 Plus, även om du inte kommer att märka mycket av detta i praktiken. Alla populära appar körs utan problem och tunga spel orsakar fortfarande problem. Detta är inte en katastrof med tanke på priset.

RAM-mätet är 4 GB, vilket är genomsnittligt och tillräckligt stort för att växla smidigt mellan nyligen använda appar och spel. Du kan lagra tillräckligt med media på det interna lagringsminnet på 64 GB - även i genomsnitt i detta prissegment. Det är trevligt att du kan öka minnet med ett micro-SD-kort.

Som du kan förvänta dig av denna typ av smartphone har Motorola Moto G8 Plus ett NFC-chip. Du kan därför betala kontaktlöst i snabbköpet med enheten. Dessutom sväljer Moto G8 Plus två SIM-kort (dual-SIM).

Batteriets livslängd och laddning

Batteriet i Moto G7 Plus är inte stort vid 3000 mAh och jag märkte det vid den tiden: i slutet av dagen var jag tvungen att ladda smarttelefonen, ibland ännu tidigare. Inte bra, och det är därför det är trevligt att Motorola har placerat ett betydligt större batteri i Moto G8 Plus. Tack vare kapaciteten 4000 mAh kan enheten enkelt hålla en lång dag. Jag förväntar mig att de flesta användare kan pressa ut en och en halv till två dagar från batteriet. Trevligt, men av oklara skäl, levererar tillverkaren en långsammare TurboPower-laddare än med Moto G7 Plus. Det laddas med 27W, Moto G8 Plus med 15W. Det tar därför längre tid att ladda batteriet. Efter en halvtimme har batteriet klättrat från 0 till 37 procent. Det är något under genomsnittet, även om det inte störde mig.På grund av den goda batteritiden laddar jag smarttelefonen på kvällen innan jag går till sängs och då har jag inte bråttom.

Trådlös laddning är inte möjlig; en logisk skärning av denna typ av smartphone.

Kameror

Det finns en trippel kamera på baksidan av Moto G8 Plus. Oftast tar du foton och videor med 48-megapixels huvudkamera, som tar bilder som 12 megapixlar, eftersom bilderna i denna upplösning är tillräckligt skarpa och tar mindre lagringsutrymme. En så kallad fyrbäddsteknik bör förbättra fotokvaliteten, särskilt i mörkret. Det stämmer, även om jag fortfarande inte tycker att kvaliteten är bra. Foton och videor är vanligtvis bra för sociala medier. Om du tittar på bilderna mer kritiskt - och på en stor skärm - är färgerna ibland orealistiska och en grå himmel kan se för vit ut. Huvudproblemet är att kameran regelbundet har problem med rörelse, vilket gör att foton blir suddiga.

Den andra kameran på smarttelefonen är ett vidvinkelobjektiv som vrids en kvart varv. Det låter galet, men det är vettigt. Med den här kameran fångar du en bredare bild än med den vanliga kameran och med vridningen kan du spela in horisontella videor medan du håller Moto G8 Plus vertikalt. Andra telefoner gör en vertikal film i en sådan situation, vilket inte är användbart om du tittar på bilderna på din dator eller tv. Motorola löser ett känt problem med den här kamerainställningen och det är berömt. Tyvärr kunde implementeringen ha varit bättre. Av oklara skäl kan kameran inte ta bilder - något som är tekniskt möjligt. Synd, för - som många andra - gillar jag till exempel att ta vidvinkelbilder av byggnader och landskap. Förhoppningsvis släpper Motorola ytterligare en programuppdatering som ger fotostöd.För övrigt är vidvinkelobjektivets videokvalitet genomsnittlig och jämförbar med Motorola One Action, som har samma kamera.

En djupsensor (5 megapixel) och laser autofokus hjälper Moto G8 Plus att ta bilder med skarp förgrund och suddig bakgrund. Dessa porträttfoton är vanligtvis utmärkta, även om resultaten naturligtvis är mindre bra än för mycket dyrare smartphones som iPhone 11 Pro Max.

programvara

Motorola Moto G8 Plus kördes på Android 9.0 (Pie) när den släpptes i oktober och inte på Android 10, som då hade funnits i två månader. Synd, men vi kommer till det om en minut. Det är trevligt att Motorola använder en knappt modifierad Android-version och bara innehåller några appar. Så du använder Android-programvaran nästan som Google tänkt det. Lyckligtvis ger Motorolas få justeringar verkligen något. Du kan aktivera ficklampan genom att skaka smarttelefonen två gånger och starta kameran genom att vrida enheten två gånger. Dessa funktioner har funnits i Motorola-enheter i flera år och har nu bevisats mycket.

Motorola Moto G8 Plus uppdateringar

Motorolas uppdateringspolicy är tyvärr inte så bra och vag. Du kommer att märka detta till exempel från det faktum att Moto G8 Plus fortfarande (februari 2019) inte uppdateras till Android 10. Vi vet att en Moto G-enhet kommer att få minst en versionuppdatering, men i det här fallet skulle det innebära att smarttelefonen från Android 9 till 10, medan version 10 var långt ute när Moto G8 Plus presenterades. Men om detta innebär att telefonen också kommer att få Android 11, säger tillverkaren inte.

Hur ofta och hur länge Moto G8 Plus får säkerhetsuppdateringar är också oklart. Google släpper en sådan uppdatering varje månad, men Motorola lanserar vanligtvis en uppdatering till Moto G-telefoner bara en gång var tredje månad. Det är synd eftersom du är onödigt sårbar för säkerhetsproblem längre.

Slutsats: köp Motorola Moto G8 Plus?

Motorola Moto G8 Plus är en bra smartphone som inte gör något fel men inte utmärker sig på något sätt. Med ett öga på användarupplevelsen och konkurrenskraftiga priser kan du inte falla för det och det är bra att veta. Ändå verkar Moto G8 Plus inte som det bästa valet i sitt prissegment. Kinesiska konkurrenter som Xiaomi och Realme säljer smartphones med ett bättre pris-kvalitetsförhållande och Samsung Galaxy A50 är också en formidabel konkurrent.

Moto G8 Plus möter också konkurrens från sitt eget hus. Tänk på Moto One Vision och Moto One Action, men särskilt den nya Moto G8 Power. Det är tiotals euro billigare, har praktiskt taget samma hårdvara, kompletterat med en snabbare laddare och en extra kamera. Det största plus är det betydligt större batteriet, vilket innebär att smarttelefonen räcker en dag längre på en batteriladdning. Motorola Moto G8 Plus är därför ett bra köp, men inte vår rekommendation.