Det diskuteras alltid om en virusscanner på Mac är nödvändig eller inte. Det finns inget tydligt svar, det beror mycket på hur du använder ditt system.
För att bli av med en myt direkt: ja, det finns virus för macOS i omlopp. Men det finns väldigt få av dem och du måste verkligen försöka installera dem. Den senare har allt att göra med den inbyggda säkerheten i macOS, som försöker förhindra installationen av 'vaga' programvara. Dessutom har varje program som körs under macOS många begränsningar. Dessutom kan du knappast kalla de flesta virus 'riktiga' virus i betydelsen destruktiv programvara. Dessa är mestadels adware-liknande skräp, en enda keylogger som körs i en webbläsare, ett oseriöst Office-makro, en handfull spionprogram och ett otäckt ransomware-program som krypterar filer och sedan ber om att åtgärden ska omvändas. Den goda nyheten är att du inte får allt detta elände ofta 'i det vilda '. MacOS själv kan ibland känna igen elände. Och du får bara oönskad programvara på ditt system om du har ignorerat många brådskande varningar. Kort sagt: det går inte så snabbt med skadlig kod under macOS. Så en virusscanner är inte nödvändig? Det är inte helt sant!
Så en virusscanner är inte nödvändig? Det är inte helt sant!Det är viktigt att komma ihåg att Mac OS är sårbart för skadlig kod, som teoretiskt kan installera sig bakom ryggen på grund av programvarufel. Som alltid har varit fallet med Windows. Detta skiljer sig från smartphones och surfplattor (Android och iOS): skadlig kod kan bara slå igenom appar som du själv installerar. En virusscanner är därför inte nödvändig där.
Ett malwareutbrott som ransomware är ovanligt i Mac OS, men det kan det. En virusscanner erbjuder ett extra skydd mot detta. Mac OS är helt enkelt ett mindre intressant mål för tillverkare av skadlig programvara: antalet användare är mycket lägre, de flesta användare är mindre benägna att ignorera röda flaggor och Mac OS verkar vara mindre sårbar än Windows.
Nätverk med Windows-datorer
Ett scenario där en virusscanner på Mac är till nytta är ett (hem) nätverk där Windows-datorer körs utöver den Mac. Om du laddar ner programvara eller filer med Mac som du också öppnar i ett Windows-system (eller när det finns en rimlig chans), avlyssnar en virusscanner som installeras på Mac-datorn allt elände som är dolt i nedladdningarna. I det här fallet inte för att skydda macOS utan för att skydda en av Windows-datorerna någon annanstans i nätverket från elände. Virusscannern på Mac är då helt enkelt ett förstklassigt försvar mot (främst) Windows-skadlig kod. Inte en överflödig lyx med tanke på den stora mängden skadlig kod som finns i omlopp för Windows.Speciellt om du använder en NAS för central lagring av alla dina filer är det klokt att låta varje nedladdning kontrolleras av en virusscanner. Också på Mac på grund av filernas delbara natur.
Arter
Det finns två typer av Mac-virusskannrar: aktiva och passiva. Passiva kopior kräver användaråtgärder innan en fil eller mapp skannas. Tänk på Ctrl-klicka på en fil och sedan något liknande "Sök efter virus". En bra metod om du bara ibland laddar ner filer, särskilt när du anser att det här är mest gratis lösningar. Den aktiva versionen av en virusscanner kan jämföras med vilka skannrar som körs under Windows. Med andra ord: filer övervakas automatiskt och kontinuerligt och fångas upp live. Detta har en (minimal) inverkan på din Macs prestanda, men med den nuvarande generationen processorer märker du inte mycket av det i praktiken. Om det inte sker kontinuerliga bakgrundsskanningar, till exempel, ändras stora filer i postmappar för e-postklienter.I så fall kan du utesluta en sådan mapp från skanning. De flesta virusscannrar kommer fortfarande att göra alarm när de öppnar en infekterad e-postbilaga. Förebyggande skanning av e-postmappar är därför inte särskilt användbart och kan främst säkerställa att bakgrundsskanningar körs kontinuerligt.
Skydd från själva macOS
MacOS själv erbjuder också en mängd olika skydd mot skadlig kod. En av dessa saker kallas Gatekeeper och det är programvara som fungerar direkt ur lådan. Det är inte en virusscanner, men det känner igen en stor mängd programvara. Och därmed kan kontrollera om det är legitimt, känt skadlig programvara eller okänt. I det senare fallet måste du själv bestämma om du vill installera ett program eller inte. Gatekeeper hålls i princip automatiskt uppdaterad. Det är viktigt att vara uppmärksam här. Du kan ställa in att Mac ska installera uppdateringar automatiskt eller manuellt. Och med det menar vi systemuppdateringar. Många Mac-användare väljer en manuell uppdatering. Praktiskt, för på så sätt bestämmer du när systemuppdateringar installeras och du behåller kontrollen i det avseendet. Endast: listan över alternativ för detta är lite "klumpig"sätta ihop. Klicka bara på äpplet i menyraden och sedan påOm denna Mac . Klicka på knappen Programuppdatering , vänta ett tag tills detekteringen har slutförts och klicka sedan på knappen Avancerat . Du kommer nu att se en lista med alternativ som kan stängas av; allt eller nästan allt är på som standard. Om du bara vill bli kontrollerad för systemuppdateringar men inte ha dem installerade automatiskt, ställer du bara in den första ( Sök efter uppdateringar ) och den senaste ( Installera systemfiler och säkerhetsuppdateringar) På. Även om det inte låter logiskt har detta sista alternativ inget att göra med OS-uppdateringar, men är avsett för uppdatering av mer administrativa frågor. Tänk på att installera en uppdatering för ett typsnitt, uppdateringar av (mjukvaru) kompatibilitetsinställningar och även Gatekeeper-databasen. I själva verket hör det senare alternativet uppenbarligen inte till denna lista över annars oskyldiga och inte omedelbart nödvändiga frågor. Men det finns i det, så se till att det här alternativet är på.

Vilken skanner?
Om du i slutändan väljer en virusscanner och vill ha en "set-and-forget" -lösning är det bäst att välja en aktiv skanner. Som med Windows-ekvivalenter är du ofta fast med prenumerationskonstruktioner, men - vad vi berör kan du leva med det. Nästan alla självrespektande AV-mjukvarutillverkare har skannrar för Mac redo i dessa dagar. Tänk på varumärken som Bitdefender, Kaspersky, Norton och mer. När det gäller funktionalitet kommer allt på samma sätt. Det är dock bra att veta att denna typ av programvara använder kärntillägg och också kräver alla slags ytterligare rättigheter angående filsystemet. Och eftersom att skriva en virusscanner fortfarande är mänskligt arbete och buggar därför kan uppstå,du har också en (mycket liten) risk för systeminstabilitet med en kontinuerligt körande virusscanner i bakgrunden. Vanligtvis löser en buggfix av skannern problemet, men om du föredrar att ha så lite "riskfylld" programvara som möjligt, något att tänka på.