Var är Android Auto?

Många bilar är utrustade för att fungera med Android Auto. Detta är en praktisk applikation som gör att ditt instrumentpanelsystem kan utvidgas för användning med en Android-smartphone. Men om du tittar i den holländska App Store kommer du inte att stöta på den här applikationen. Varför är Android Auto inte tillgängligt i Nederländerna?

Android Auto tar inte platsen för ett instrumentpanelsystem, men det kan bidra ytterligare till bilens infotainmentsystem. Det innebär att med operativsystemet kan du inte öka din luftkonditionering, men du kan navigera via Google Maps, svara på handsfree-meddelanden och telefonsamtal och lyssna på musik. Så det är mer en förlängning av din telefon i form av underhållning än att Android tar över din bil.

Inte i Nederländerna

I andra länder kan det vara ett tillägg till din körupplevelse, eftersom hastighetsmätaren till exempel kan användas där. På så sätt vet du hur snabbt du kan köra på en specifik väg. Detta är endast tillgängligt i vissa länder. Det knepiga med Android Auto är att det inte stöds överallt alls. Tyvärr är Nederländerna en av dem.

Det sägs ofta att anledningen till detta är att regeringen inte tillåter det, eftersom det är en förlängning av din mobil. Medan smartphone-användning bakom ratten avskräcks på alla sätt. Visst för att Android Auto inte är lika tungt ombord som till exempel Apples konkurrent: Carplay. Med det kan du bara ringa, navigera och lyssna på musik, vilket gör det bättre för handsfree-användning. Du är inte frestad att göra andra saker.

Å andra sidan är Android Auto nu mycket mindre öppen: du kan egentligen bara göra grunderna för att fortfarande kunna ägna så mycket uppmärksamhet åt trafiken som möjligt. Varför vi fortfarande inte har appen i Nederländerna, det beror på att Google säger att det medvetet inte har rullat ut Android Auto i Nederländerna, eftersom det prioriterar större länder. Det kan inte bara introducera appen, för det har att göra med lagar och förordningar. Det tar tid och pengar att ta reda på vad dessa lagar och förordningar innebär för varje land och att lobbya för att säkerställa att appen fortfarande kan användas.

Nedladdningsbart via APKMirror

Du kan sätta Android Auto på din telefon, men det är inte helt lagligt. Appen finns på APKMirror, där du kan ladda ner alla typer av appar som inte (ännu) släpps i vårt land. Detta kräver dock att du ger din telefon tillstånd att ladda ner appar från tredje part och det innebär risker som du är skyddad för i Google Play-butiken.

Det är synd att applikationen ännu inte finns ute i Nederländerna, eftersom Google ständigt förbättrar den. Till exempel introduceras snart ett mörkt tema som är bättre för dina ögon och blir mer och mer förenklat och lättare att använda. I slutändan kommer det också att likna alltmer Apples Carplay, vilket innebär att regeringar fortfarande kan tillåta instrumentbrädverktyget.

Dessutom bör Android Auto främst fungera via Google Assistant, så du behöver bara säga ”Hej Google, låt oss köra” för att få navigations- och samtalsalternativen. Men innan du officiellt kan använda detta i Nederländerna är det fortfarande okänt, så du måste vänta till den tiden eller ladda ner appen via APKMirror.