Konst på din surfplatta: de bästa ritapparna för Android och iOS

Varför röra med penslar och måla för att göra en målning, när du har olika appar tillgängliga som låter dig ge dina kreativa avlämningar fria tyglar? Om du gör ett misstag vänds det ofta med en knapptryckning. En surfplatta är den perfekta enheten för att rita upp skisser. Du behöver bara några intressanta ritappar. Vi listar 15 av dem.

Tips 01: Rita tecknade serier

Android: Gratis

Hur ritar du en Pokémon? Eller Bart Simpson? Och en valp eller en uggla? Appen Draw Cartoons från skaparen Upp buntar en massa YouTube-klipp som lär dig hur man ritar seriefigurer steg för steg. Filmerna är indelade i olika kategorier: Mario, Spongebob SquarePants, Disney, Princess, Simpsons, Cute animals ... Antalet klipp är omfattande och instruktionerna är alltid mycket väl förklarade. Det faktum att videorna är på engelska är inte störande eftersom du ser allt på skärmen. Ta ett pappersark så kan du komma igång direkt. Ett plus är att appen ofta uppdateras med nya fragment. Kul för unga och gamla.

Tips 02: Skapa

iOS: 5,99 € (+ köp i appen)

En historia med upp till 250 åtgärder, en massa kreativa penslar och ett användarvänligt gränssnitt? Att arbeta med denna ritapp är roligt och ger fantastiska resultat. Procreate innehåller ett mycket användbart fläckverktyg för att konvertera foton till målningar. Intressant är också inspelningsfunktionen för att spela in förloppet för en ritning som ett videoklipp. Denna professionella app vann flera priser av en anledning. Du kan exportera resultatet till psd-, png-, pdf- eller jpg-format. Appen är också optimerad för iPad Pro och Apple Pencil.

Tack vare Draw Cartoons lär du dig steg för steg att rita söta tecknade hjältar och TV-karaktärer

Tips 03: Färgläggning

Android: Gratis (+ köp i appen)

Vill du koppla av en stund? Målarböcker för vuxna har varit en stor framgång i flera år nu. De finns inte bara på papper utan också digitalt. Tack vare Coloring får du tillgång till två hundra professionella målarbok. De första sextio exemplaren är gratis, resten betalar du med köp i appen. De flesta ritningarna är mycket detaljerade så att du kan njuta av dig länge. Ha kul och färga rutan för rutan. Det finns ett antal standardfärger, men med hjälp av pipettknappen kan du sätta ihop dina egna färgkombinationer. Du kan spara resultatet eller dela det via sociala nätverk.

Tips 04: Phoster

iOS: Gratis (+ köp i appen)

Vill du bli kreativ med text? Till exempel att göra en trevlig flygblad eller affisch? Då behöver du Phoster. Du börjar med en av de många mallarna. Du kan sedan helt anpassa det till dina personliga preferenser. Du kan inte bara justera teckensnittsstorlek och färger, utan också ändra teckensnitt och infoga foton. När du är klar med den grundläggande designen kommer Phoster att föreslå tjugo alternativ. Du kan spara resultatet till din kamerarulle, skriva ut det eller dela det via Facebook, Twitter eller Flickr. En idealisk app för att snabbt skapa en originaldesign.

Tips 05: ArtRage

iOS: 4,99 € / Android: 5,49 €

ArtRage är också en mycket populär ritapp. Använd tuspennor, palettknivar, pennor, airbrushers, penslar, pennor och glitter för att skapa de vackraste konstverken. Du väljer till och med papperstrukturen själv. Ett plus med ArtRage är att det finns många förinställningar med vilka du till exempel kan jämna linjer eller ställa in en mjuk punkt. En annan fördel är att det finns blandningslägen (som vi känner dem från Photoshop) i appen. ArtRage är också kompatibelt med Adobe Creative Cloud, Dropbox och DeviantArt. Den enda nackdelen är att appen reagerar långsammare med omfattande ritningar eller målningar.

Tips 06: Hur man ritar tatueringar

iOS: Gratis (+ köp i appen) / Android: Gratis (+ köp i appen)

Ville alltid veta hur man ritar en tatuering? En stam, en detaljerad ros eller en subtil salamander till exempel? Genom den här appen lär du dig steg för steg. Ta ett pappersark och en penna och lägg din surfplatta med den här appen bredvid dig. Du kan läsa svårighetsgraden och antalet steg för varje tatuering. Från samma tillverkare (Tien Nguyen / Sweefit Studios) finns det även appar för att specialisera sig i att rita blommor och graffitibokstäver. Definitivt prova! Gjorde ett misstag? Det är inte dåligt alls här och kan repareras snabbt.

Tips 07: Autodesk SketchBook

iOS: Gratis (+ köp i appen) / Android: Gratis (+ köp i appen)

Nybörjare och experter kan låta sin kreativitet springa vild med denna Autodesk-ritnings- och målningsapp. SketchBook har ett vackert, minimalistiskt gränssnitt och en jätte verktygslåda. Du kan ladda bilder för att rita över eller bearbeta dem i ditt konstverk. Om du går efter Pro-versionen får du mer än hundra borstar och du kan inte arbeta med högst tre men med högst arton olika lager. Autodesk Sketchbook fungerar bra och kan justeras efter dina önskemål via inställningarna. Du kan till exempel skapa genvägar och gester (svepande gester) själv. Har du en tryckkänslig penna? Autodesk SketchBook erbjuder support för Apple Pencil, Samsung Galaxy Note S Pen och Wacom Creative Stylus 2. Rekommenderas starkt!

Autodesk SketchBook stöder tryckkänsliga pennor