Eftersom Microsoft lanserade uppdateringen från april 2018 är det inte automatiskt möjligt att ansluta till din NAS och komma åt filer. Även i den aktuella uppdateringen från oktober 2018 är det här alternativet inte tillgängligt. Av en viktig anledning, förresten, men det kräver viss förklaring. Du kan använda olika protokoll för att ansluta till en NAS från en Windows-dator. SMB-protokollet (Server Message Block) används oftast för detta.
SMB-protokollet har funnits sedan 1990-talet och har nu nått version 3.1.1. Många äldre NAS erbjuder fortfarande 1.0-protokollet, även känt som CIFS, Common Internet Files. Protokollet utformades vid en tidpunkt då hot från internet knappast fanns längre. Vi har alla upplevt från första hand att tiderna har förändrats.
01 Läckande och osäker
SMB-protokollet i sig är bra att använda, men version 1 erbjuder för många begränsningar och är också mottaglig för så kallade man-in-the-middle-attacker. Om din dator blir infekterad är det lätt att sprida infektionen med SMB: s 1.0-protokoll, eftersom extra säkerhets- och kontrollskikt saknas i detta protokoll. Det är den främsta anledningen till att Microsoft har avskräckt användningen av version 1.0 av SMB sedan 2014. Fram till nyligen var det dock helt enkelt möjligt att komma åt NAS och till exempel delade skrivare eller mediaspelare i ditt nätverk via den här versionen av protokollet från Windows. Men från och med april i år har Microsoft inaktiverat SMB1.0-protokollet. Användare av enheter med detta protokoll kommer inte längre att kunna komma åt delade mappar (delningar) på en NAS,eller kan plötsligt inte ansluta till en delad skrivare i nätverket.
02 Använd SMB 2.0 eller högre
Det rekommenderas därför att använda version 2.0 eller högre för din nas. Som nämnts är den senaste versionen 3.1.1, men chansen är att din nas - om den är äldre - inte stöder den här versionen. Version 2.0 är det mest logiska att välja, men om din nas har högre versioner väljer du det ändå. Windows 10 kan enkelt hantera version 3.1.1. Men hur vet du vilket protokoll som stöder din NAS? Du kan begära denna information via webbläsarens webbgränssnitt. Med de flesta nas kan du nå webbgränssnittet via den IP-adress som enheten har fått. Du anger IP-adressen i förväg med // i adressfältet i din webbläsare, till exempel //192.168.2.10. Du måste nu logga in med användarnamn och lösenord.
Var du kan hitta inställningarna för protokollet beror på varumärket för nas du använder. Vi ger dig två exempel för att komma igång, men den faktiska platsen där du hittar inställningarna kan variera beroende på märke och modell. Vi visar inställningarna för en Synology och QNAP NAS.
03 Synology
Om du har en Synology NAS med DMS-programvara, gå till Kontrollpanelen och välj File Services . Klicka på fliken SMB / AFP och sedan på knappen Avancerat . Här kan du ställa in protokollet, varigenom du för säkerhet väljer SMB2 för minsta SMB-port och SMB2 för maximal SMB-port också.

04 QNAP
Med en QNAP nas väljer du Kontrollpanelen och nätverk och filtjänster . Välj sedan Win / Mac / NFS och justera alternativet vid Högsta version till SMB 2 eller SMB 3 .

Vill du fortfarande använda SMB 1.0?
Vi kan föreställa oss att du inte vill säga adjö till SMB 1.0-protokollet omedelbart. Till exempel för att du först vill säkerhetskopiera filer från din gamla NAS som bara stöder det äldre protokollet. Som standard har Microsoft inaktiverat version 1.0 av protokollet i Windows 10, men det är relativt enkelt att aktivera. Du gör detta enligt följande: gå till Kontrollpanelen och välj Program och funktioner . På vänster sida av fönstret väljer du sedan Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner . Bläddra igenom listan till alternativet Support för SMB 1.0 / CIFS-fildelning . Markera sedan rutorna för SMB 1.0 / CIFS Client och SMB 1.0 / CIFS Server. Du måste starta om datorn efteråt. Efter omstart kan du använda det gamla protokollet igen. Obs! Vi rekommenderar att du inaktiverar protokollet när du är klar. Detta görs på samma sätt som ovan, med den enda skillnaden att du naturligtvis tar bort bockarna från de nämnda alternativen.

05 Delade Windows-mappar
När du delar filer i själva Windows behöver du inte oroa dig för standardinställningen. Windows 10 använder automatiskt det senaste protokollet. Det kan dock vara så att - till exempel efter en större uppdatering - det inte längre är möjligt att komma åt filer i ditt nätverk. I så fall har Windows 10 inaktiverat funktionen för nätverksupptäckt. Med nätverksupptäckt kan Windows-datorer hitta varandra inom samma nätverk och det är till exempel möjligt att dela filer och mappar. För att kontrollera om nätverksupptäckt är aktiverat, skriv kommandot Nätverksstatus när du har öppnat Start-menyn i Windows och tryck sedan på Enter. Sedan kommer du till skärmen för nätverksegenskaperna. Där väljer du alternativet Nätverks- och delningscenter längst ner. Du kan också vänsterklicka på din nätverksikon längst ned till höger i aktivitetsfältet.

06 Nätverksdelning
Nu kommer du till inställningarna för ditt nätverk. Till vänster klickar du på länken Ändra avancerade delningsinställningar . I nästa skärm kan du ange för olika nätverk om du vill aktivera mappdelning. Windows kan använda olika inställningar för varje typ av nätverk. Om du till exempel reser mycket med din bärbara dator och använder offentliga nätverk vill du uppenbarligen inte att andra användare ska kunna komma åt dina filer eller hitta din dator. Stäng i så fall av alla inställningar för nätverkstypen Gäst eller Offentlig . Du väljer sedan alternativen Inaktivera nätverksidentifiering och Inaktivera fil- och skrivardelning .
Om du är ansluten till ditt hemnätverk och vill kunna se andra enheter i ditt eget hemnätverk, aktiverar du de angivna alternativen korrekt. Om du har inaktiverat nätverksidentifiering är det inte möjligt att hitta andra datorer i nätverket baserat på namnet på den datorn.
Men om du känner till datorns namn är det fortfarande möjligt att gå till en så kallad UNC-sökväg till en delad mapp på den datorn via Explorer, även om nätverksidentifiering är avstängd. Om du till exempel anger sökvägen \\ STUDEERPC \ C $ \ Windows i fältet i Utforskaren, kan du - om du har rätt rättigheter - ändå komma åt den mappen. Denna funktion är skild från nätverksupptäckt, eftersom det senare alternativet bara anger att din dator inte kan hittas om du klickar på Nätverk i Utforskaren.
Observera att du som användare måste ha tillgång till den mapp för administratören av den dator du ansluter till. När du öppnar en UNC-sökväg visas som standard en Windows-inloggningsskärm där du måste ange ditt användarnamn och lösenord.

07 Ge åtkomst till mappar
Du måste därför ha gett tillstånd att ge andra åtkomst till dina mappar. Ett undantag från detta är datorer som är inloggade i en domän i ett Windows-nätverk, där en domänadministratör alltid har tillgång till mapparna på datorer i nätverket. Normalt använder du inte en domän hemma utan en arbetsgrupp. En arbetsgrupp har inget globalt administratörskonto, så åtkomst till datorer måste kontrolleras per maskin. Du kan också bara bevilja rättigheter till en mapp via ett administratörskonto. En vanlig användare kan starta delningsåtgärden, men får då ett meddelande om att administratörslösenordet måste anges. Så här ger du åtkomst: Välj den mapp du vill dela med höger musknapp och välj alternativet Ge åtkomst till. Du kan nu ge någon annan åtkomst. Du kan ge rättigheter till någon som redan har ett konto på datorn i mappen som ska delas; så du kan inte välja ett kontonamn från en annan dator. Som standard anger Windows 10 redan det aktuella användarkontot (kallas ägare), som ändå har åtkomst. Välj önskat konto i listan och klicka på det. Då visas en bekräftelseskärm, bekräfta frågan med Ja, dela dessa objekt . Därefter måste du ange ditt eget administratörskonto en gång till för att göra inställningarna.
08 Avancerad delning
Användaren som nu har fått åtkomst har nu läsrättigheter till mappen som standard. Du kan inte ändra detta när du tilldelar en användare, men om du nu går till Ge åtkomst till igen och sedan väljer Specifika personer kan du justera läs- och skrivbehörigheterna. Klicka på pilen bredvid Behörighetsnivå för att ändra behörigheterna för den valda användaren.
Om du väljer läs- och skrivalternativet kan en användare öppna, placera och ta bort filer. Det skrivskyddade alternativet tillåter en användare att bara visa eller öppna filerna, men inte spara ändringar eller skapa nya filer.

Hemgrupp
Du kanske har märkt att du också ser alternativet Hemgrupp i snabbmenyn i Utforskaren. En hemgrupp var faktiskt en förenklad version av ett domännätverk i en hemmiljö, där du kunde länka flera datorer tillsammans via ett centralt administratörskonto. Microsoft har dock tagit bort Homegroup-alternativet från den senaste Windows 10-versionen (uppdatering från april 2018), men har tydligen glömt att ta bort det här alternativet överallt. Om du klickar på Bevilja åtkomst till> Hemgrupp ser du dock att inget händer. Så det är ingen mening att använda det här alternativet.

Ge alla tillgång
Även om det här alternativet inte finns i listan över användarkonton kan du också dela delade mappar med vem som helst i ditt hemnätverk. Windows har också ett Alla- konto . Alternativet Alla kan vara användbart om du inte känner för att tilldela lokala konton eller inte vill att en annan dator ska logga in för att komma åt en delad mapp. Du kan ge alla åtkomst enligt följande: högerklicka på mappen, välj Ge åtkomst till och sedan Specifika personer . I inmatningsfältet kan du nu skriva Alla och sedan klicka på Lägg till- knappenklick. Alternativet visas nu i listan. Du kan nu också tilldela rättigheterna till alla användare: läs eller läs och skriv.
Observera, använd aldrig det här alternativet om du ansluter till ett offentligt nätverk och du har angett i nätverks- och delningscentret att du vill aktivera fil- och skrivardelning för det nätverket. Alla som kan se din dator i det nätverket kan teoretiskt komma åt den gemensamma delade mappen. När allt kommer omkring indikerar alternativet att inget specifikt användarkonto är kopplat till den delade mappen.
