Skapa och anpassa Windows 10-ikoner själv

Trött på de vanliga Windows-ikonerna? Byt sedan ut den med hemlagad. Du kan göra detta för program, mappar och filer. Åtminstone så länge du har rätt verktyg. Hur man skapar Windows 10-ikoner själv.

Innan vi börjar är det bra att överväga hur ikoner fungerar. I Windows använder ikoner ico-filformatet. I praktiken krävs naturligtvis ofta flera piktogram i olika storlekar. Dessa sparas vanligtvis som en uppsättning i en DLL. Ett bra exempel är filen imageres.dll. Du hittar detta i hårddiskens rot, i undermappen System32 .

Vi listar först filer som innehåller intressanta ikoner. Du kan använda detta som en bas för din egen: du kan ändra en befintlig ikon och skapa en ny med den. Du kan också skapa din egen ikon.

Platser Windows-ikoner

\ explorer.exe

\ System32 \ accessibilitycpl.dll (till exempel C: \ Windows \ System32 \ accessibilitycpl.dll)

\ System32 \ compstui.dll

\ System32 \ comres.dll

\ System32 \ ddores.dll

\ System32 \ dmdskres.dll

\ System32 \ dsuiext.dll

\ System32 \ ieframe.dll

\ System32 \ imageres.dll

\ System32 \ mmcndmgr.dll

\ System32 \ mmres.dll

\ System32 \ moricons.dll

\ System32 \ mstsc.exe

\ System32 \ mstscax.dll

\ System32 \ netcenter.dll

\ System32 \ netshell.dll

\ System32 \ networkexplorer.dll

\ System32 \ pifmgr.dll

\ System32 \ pnidui.dll

\ System32 \ sensorscpl.dll

\ System32 \ setupapi.ll

\ System32 \ shell32

\ System32 \ wiashext.dll

\ System32 \ wmploc.dll

\ System32 \ wpdshext.dll

Visa ikoner

Med extern programvara kan du öppna DLL-filerna och visa ikonerna. Du kan också extrahera ikonerna från filen. Sedan kan du redigera dem och skapa din egen ikonuppsättning. Vi använder gratis IconViewer-programmet för detta. Detta program lägger till en extra flik i fönstret för Windows Explorer-egenskaper och är därför lätt att använda.

Efter installationen av IconViewer, öppna Explorer. Bläddra till dll-filen vars ikoner du vill se. Högerklicka på den och välj Egenskaper . Öppna nu fliken Ikoner . Obs! Den här fliken visas bara om filen innehåller ikoner. En översikt över ikoner visas. Nu kan du extrahera och spara de enskilda ikonerna från filen.

Markera ikonen och välj önskad storlek och upplösning i Enhets bilder rutan , till exempel: 64x64, 32-bitars . I förhandsgranskningsrutan (till höger om formatrutan) kan du se en förhandsgranskning av ikonen. Klicka på knappen Spara för att spara ikonen. Ange en målmapp och namnge ikonen.

Som standard sparas filen som en ico-fil, men detta är inte nödvändigt. I rutan Spara som typ kan du också välja att spara bilden som bitmapp eller png-bild. Välj det alternativet om du vill redigera ikonen, till exempel för att göra den till din egen variant.

Vill du anpassa Windows 10 ytterligare? Du kan läsa många fler tips i Windows 10-hanteringskursen i vår Tech Academy, inklusive en praktisk bok.

Redigera ikoner

Vill du skapa din egen ikon baserat på en befintlig ikon? Vi använder IcoFX för detta. Tyvärr är detta program inte gratis, men du kan prova det gratis i 30 dagar. Efter installationen, välj Arkiv, Öppna och peka på ikonfilen i programmet . Välj ikonen du vill justera och klicka på Extrahera .

Ikonen visas i huvudfönstret. Via verktygsfältet Verktyg kan du justera ikonen på pixelnivå, till exempel genom att ändra färger eller lägga till nya element. Redaktören liknar Microsoft Paint. Använd verktygsfältet Färger för att välja de färger du vill ha. Slutligen sparar du filen som en ico-fil. Välj Arkiv, Spara som och välj Windows-ikon (* .ico) vid Spara som .

Använd din egen bild som en ikon

Det är också möjligt att använda en befintlig bild som en ikon. Tänk på en png-, jpg- eller bmp-bild. Via webbplatsen icoconvert.com kan du konvertera en befintlig bild och uppdatera den vid behov och göra den lämplig som en ikon.

Klicka på Välj fil och peka på filen du vill skapa en ikon för. Klicka på Ladda upp . I det andra steget anger du vilken del av bilden som ska ingå i ikonen. Beskärning är användbart när originalbilden är större än vad du vill visa i ikonen.

I det tredje steget kan du valfritt lägga till en ram, men lyckligtvis är detta steg inte nödvändigt. Ange filformatet som bilden ska konverteras till. Välj ICO för Windows 7, Windows 8, Vista och XP här . I motsats till vad webbplatsen föreslår är ico-filen också lämplig för Windows 10.

Klicka slutligen på Konvertera ICO . När konverteringen är klar visas länken Ladda ner din ikon (er) och du kan ladda ner ikonen.

Byt ikoner

Nu när du har din egen samling ikoner kan du byta de befintliga. Ett enkelt sätt att lägga till din egen ikon i en mapp, fil eller ett program är att skapa en genväg. Du kan sedan ge denna genväg en egen ikon.

Högerklicka på skrivbordet och välj Ny, genväg . När du har skapat genvägen högerklickar du på den och väljer Egenskaper . Klicka på fliken Genväg och klicka på Ändra ikon . Klicka på Bläddra och peka på ikonen.

När allt kommer omkring kan du också ändra skrivbordsikonerna. Öppna inställningsfönstret (Windows-tangent + I) och välj Anpassning, Teman . Klicka på Inställningar för skrivbordsikonen till höger i fönstret . I det nyöppnade fönstret väljer du ikonen du vill ändra och klickar på Ändra-ikonen . Peka på den nya ikonen och klicka på OK . Upprepa för alla ikoner du vill justera.