Antivirus: Detta är det bästa skyddet för din dator

Säkerheten på din dator är fortfarande något du måste ta hänsyn till. Microsoft ökar detta med Windows Defender och Windows Update, men med ransomware, phishing, identitetsstöld och många andra säkerhetsöverträdelser är Windows-säkerhet fortfarande ett problem. Som Windows-användare måste du därför ta ditt ansvar oförändrat. I den här artikeln hjälper vi dig att välja vad du behöver och vilken programvara som ger bästa skydd.

I januari 2002 uppmanade Bill Gates sina Microsoft-anställda att i grunden ändra sitt sätt att utveckla produkter. Vid den tiden hade företaget det sämsta rykte som man kan tänka sig när det gäller säkerhet, och Gates sa att det måste vara radikalt annorlunda. Microsoft måste leverera produkter som, med sina ord, är "lika tillgängliga, pålitliga och säkra som el, dricksvatten och telefoni." Ambitiöst, men Microsofts program förbättrades.

Testmetod

Vi har testat tolv relevanta säkerhetssviter och tittat på de mest omfattande sviterna (online-säkerhet, total säkerhet etc.). Eftersom Windows är det operativsystem som kräver säkerhetsprogramvara, kommer vi att fokusera på detta. Alla produkter har utvärderats med avseende på säkerhetsfunktioner, ytterligare funktioner och övergripande användbarhet. Flera skanningar har gjorts på hela systemet, enskilda enheter och USB-media och vanliga användarscenarier som nedladdning och internetbank har också utförts. Dessutom undersöktes integrationen med annan programvara, till exempel olika webbläsare och till exempel Microsoft Office. Resultaten från antiviruslaboratorierna AV-Comparatives och AV-Test användes för att bedöma skyddets kvalitet.

Att få Windows säkert

Mycket av Windows-säkerhet sker osynligt i bakgrunden, men inte komponenterna i Windows Defender Security Center. Där hittar du skydd mot virus och skadlig kod, kontoskydd, brandvägg och nätverksskydd, Windows SmartScreen för skydd av program och webbläsare, föräldrakontroll och vissa säkerhetsalternativ beroende på vilken hårdvara som finns. De senare inkluderar "säker start", som kontrollerar operativsystemets integritet vid start och förhindrar att skadlig programvara laddas,'core isolation' (som använder en lätt version av Hyper-V för att isolera processer och förhindrar skadlig kod från att manipulera minnesadresser) och slutligen stöd för ett TPM-chip som möjliggör kryptografisk säkerhet och som till exempel Microsoft BitLocker använder.

En framträdande del av Windows 10s säkerhet är Windows Defender. Det skyddar mot virus och spionprogram, men efter några skrattretande resultat under tidigare år har det fortfarande inte ett gott rykte. Fortfarande har Windows Defenders prestanda i jämförande tester mot skadlig kod som AV-Test och AV-jämförelser visat en uppåtgående trend i flera år och paketet uppnådde den perfekta poängen för första gången i december 2017.

Hur gratis är Windows Defender?

Enligt Microsoft är Windows Defender nu ”så bra att ett antal företag helt förlitar sig på det”, vilket i grund och botten betyder att det är tillräckligt bra för hemmet också. Det låter logiskt, men det är det inte. Företag har många fler säkerhetssystem i sin infrastruktur, vars status ofta också aktivt övervakas av välutbildade administratörer eller till och med ett säkerhetsoperationscenter och som ingriper i händelse av fara. Dessutom är Windows Defender och till och med Windows annorlunda i en företagsmiljö än hemma! Företag använder Windows 10 Enterprise och Professional, som inkluderar säkerhetsfunktioner som saknas i Windows 10 Home. Och ett företag köper Windows Defender,sedan får Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) ett smartare antivirusprogram än vad vi har hemma med den vanliga Windows Defender.

Mer säkerhet

Det är därför uppenbart att ytterligare säkerhet krävs. Men vilken säkerhet det är, ännu inte. Den frågan är också mycket svår att svara på, du skulle behöva veta hur man använder datorn och användarna. Öppnar du dokument som tas emot via e-post utan att tänka, surfar du mycket och gillar att surfa på mindre välkända webbplatser, är det så roligt PowerPoint med bilder och musik som kommer in från vänner som ses och vidarebefordras, eller raderas osynliga? Säkerhet är mer än bara att installera ett antivirusprogram eller en internetsäkerhetssvit.

Tyvärr gör leverantörerna av säkerhetsprodukter det inte lätt för användaren. Företrädesvis skapar de alla en tät dimma med svåra tekniska termer och mycket säkerhetsmarknadsföring runt sina produkter. För vad är exakt "nästa generations antivirusprogram" och är det detsamma för alla leverantörer? Och är ett antiviruspaket som använder molnet eller maskininlärning bättre än det som inte gör det? Och bör inte AVG och Norton, som fortfarande stöder Windows XP, bara säga att det är bättre att uppgradera Windows än att köpa deras produkt? Uppdatering är ofta en svår punkt ändå, för att ladda ner den senaste virusinformationen dagligen, men inte också uppdatera Windows och all programvara är också osäker. En sårbarhetsskanner (som Avast, Avira, Bitdefender,Kaspersky och McAfee som erbjuder) som söker efter uppdateringar för Windows och all installerad programvara, hjälper till med detta. Det är konstigt att de andra leverantörerna inte erbjuder en sådan funktion, eftersom uppdatering är så viktigt.

Brandvägg

Bortsett från anti-malware är brandväggen en obestridd andra del av Windows-säkerhet. Windows har en brandvägg som har bevisat sig tillräckligt. Återigen hävdar Microsoft att dess egen brandvägg är tillräcklig. Dessutom, genom att vara direkt i operativsystemet tillsammans med Windows Defender, fungerar det mer effektivt och lägger mindre belastning på systemet.

Tillverkarna av säkerhetssviterna motverkar detta att deras brandvägg inte är sämre än Windows och genom att installera deras antimalware och deras brandvägg, får du samma fördelar med antimalware av högre kvalitet. Det är slående att Avira, F-Secure och Sophos inte anser detta nödvändigt. Den här trion har inte längre sin egen brandvägg utan underhåller Windows-brandväggen.

En annan utmaning för leverantörerna av säkerhetssviter är att en brandvägg för konsumenter i första hand är en produkt som gör sitt jobb helt automatiskt. Och då spelar det snart ingen roll vem som äger den brandväggen, så länge det finns en brandvägg. Inom sviterna som erbjuder en brandvägg skiljer man mellan å ena sidan paketen som försöker göra de ibland svåra brandväggsreglerna begripliga, såsom Norton, Bitdefender, G DATA och i mindre utsträckning Kaspersky och McAfee, och å andra sidan till exempel AVG. , ESET och Panda som inte ger och därför ger lite mervärde över Windows-brandväggen.

'Antivirustekniker'

Trots alla svåra villkor använder antivirusproducenter en handfull tekniker för att bekämpa skadlig kod. De mest kända är virussignaturerna eller signaturerna. Koden för filer jämförs med kända virus. Denna form är mycket effektiv, ger få falska positiva effekter, men har en verklig inverkan på systemets prestanda med många och stora filer. Eftersom antalet signaturer är för stort använder antivirusproducenter alltmer beteendeanalys för att identifiera skadlig kod i ett tidigt skede, även om detta vanligtvis resulterar i mer falska positiva resultat.

En annan teknik är vitlistning av applikationer, där endast betrodda program är tillåtna. Eftersom antivirusproducenten till stor del underhåller detta system är det ett användbart tillskott till andra former av säkerhet. Skapare av skadlig programvara känner ofta till dessa metoder för övervakning och försöker få koden att se annorlunda ut eller till och med dölja den helt i datorns minne. För att känna igen virusen kontrolleras datorn för oväntade processer eller processer med onormalt beteende, till exempel ett Word-dokument som börjar kryptera filer på hårddisken.

Icke-säkerhet bloatware

Förutom komponenter som är nödvändiga för att säkra datorn distribuerar säkerhetssviter också komponenter för vilka detta inte gäller, eller i mycket mindre utsträckning. Till exempel dokumentförstöraren som du oåterkalleligt raderar filer med i AVG, Bitdefender, G Data och McAfee. Vi hittar ett digitalt värdeskåp där du håller filer eller lösenord säkra hos Avast, Avira, Bitdefender, F-Secure, McAfee och Norton. Rengöringsfunktionerna och systemverktygen för att optimera Windows, som Avira och Norton har helt enkelt överflödiga. Dessa är alla verktyg som inte har något att göra med säkerhet, eller bara indirekt, och som sällan är bland de bästa i sitt slag. Norton erbjuder funktioner för att optimera hårddisken (Norton Speed ​​Disk), för att rensa tillfälliga filer från Windows, IE och Chrome,en startchef och ett helt onödigt alternativ för att visa prestanda grafiskt. ESET erbjuder en SysInspector som "undersöker datorn på djupet" men, i motsats till vad den lovade, ger knappast "detaljerad information om komponenter, drivrutiner, nätverksanslutningar och tillhörande risker".

Det blir väldigt irriterande med Avast och AVG som skannar systemet och Windows och gör resultat, men för att lösa dem måste du först uppgradera till en dyrare version eller prenumerera på AVG PC TuneUp eller Avast Cleanup Premium. Ur ett säkerhetsperspektiv är användaren mer sannolikt - och orättvist - rädd än hjälpt. Vi kunde inte hitta ett alternativ för att stoppa detta.

Enkelhet

Användbarheten av paketen kan vara ännu bättre över hela linjen. Speciellt Bitdefender och McAfee är väldigt enkla att använda och stör inte användaren med onödiga saker. Båda (precis som nästan alla andra paket med det positiva undantaget Eset, F-Secure och Sophos) har dock besväret att programmet inte kan göras i helskärm eller till och med större än den skärmstorlek som tillverkarna har tänkt. Då måste du plötsligt bläddra igenom listor med alternativ eller varningar medan de lätt passar in i bilden.

Den värsta poängen är användarvänligheten hos Panda, som helt redesignade gränssnittet för de nya Dome-produkterna. Genom att göra det bryter det mot ett annars ganska bra program. Formgivarna är förmodligen riktiga iPhone-användare, för det är så det ser ut med små ikoner på ett rutnät för en automatiskt föränderlig fotografisk bakgrund. Helt oklart och oanvändbart eftersom bland annat ikonerna är otillräckligt klargörande och den medföljande texten blir bara synlig när musen är över den.

(Lösenord) säkert

F-Secure använder en viktig del av huvudfönstret för att be dig ladda ner lösenordshanteraren. Oavsett hur ofta du gör det ändrar den knappen aldrig funktion och ett musklick öppnar lösenordshanteraren - så det förblir en länk till hämtningswebbplatsen även efter köpet. De lösenordshanterare som produkterna erbjuder är i alla fall en uppmärksamhet, liksom digitala kassaskåp där du kan hålla viktig information krypterad. Många av de testade produkterna erbjuder en sådan produkt och nästan alla i form av ett antal webbläsartillägg som tar hand om att ange användarnamn och lösenord och synkronisering mellan enheter. Men ingen når bekvämlighetsnivån för Lastpass eller Enpass eller alternativ för gratis och öppen källkod som Keepass, PGP4Win och Veracrypt.

Ett undantag från detta är McAfee TrueKey, som är en bra produkt, men tyvärr begränsad till en användare. För alla digitala valv och lösenordshanterare finns det en tydlig låsning: du ändrar inte lösenordshanteraren och det digitala värdeskåpet lika snabbt, om det alls görs. I många fall har du det bättre med en alternativ kommersiell produkt, även om den måste betalas separat. Dessa kostnader kommer sannolikt att snabbt återvinnas med den frihet detta ger att köpa ett billigt erbjudande för en säkerhetssvit varje år istället för att förnya prenumerationen år efter år eftersom du sitter fast på grund av säkerheten.

Liknande överväganden gäller även säkerheten för macOS och smartphones och surfplattor med Android och iOS. Nyttan och nödvändigheten av anti-malware på dessa enheter har hittills inte tillräckligt underbyggts, särskilt eftersom alternativa appbutiker sällan används i vår del av världen. Praktiska funktioner är anti-phishing och stöldskydd för att hitta en förlorad eller stulen enhet, men dessa funktioner är nu standard i både iOS och Android.

Integritet

Sekretess är varmt och ett utmärkt tillfälle för dessa produkter att visa sitt mervärde. Det är slående att de faktiskt knappast gör det. Nästan alla erbjuder 'integritetsskydd', men vad det innebär och hur det görs varierar mycket. Avast, Avira, F-Secure, G Data, McAfee, Norton och Panda saknar till och med en uppenbar funktion som att skydda webbkameran. Ingen (!) Av produkterna tittar ens kritiskt på integritetsinställningarna för Windows, medan Microsoft använder Windows 10 mer än någonsin för att samla in data om användaren. Ett missat tillfälle, särskilt för att program som DoNotSpy10 och ShutUp10 visar att konsumenter också har ett behov av detta, men kan vara tveksamma till verktyg från okända leverantörer.En vanlig integritetsfunktion är en VPN som låter dig "surfa på internet osynligt". I nästan alla fall gäller detta återförsäljning av en kommersiell VPN-tjänst, ofta Hotspot Shield VPN, men alltid utan obegränsad data eller friheten att välja din egen åtkomstpunkt. Om du vill ha det krävs en extra betald prenumeration.

Säkerhet med internetprenumerationen

Internetleverantörer som Ziggo, KPN och XS4ALL erbjuder ofta kunderna ett "gratis" antivirus- eller till och med internetsäkerhetspaket som en del av deras allt-i-ett-och internetprenumeration. Vilket paket och för hur många enheter skiljer sig åt per leverantör, men det är ett praktiskt alternativ att titta. Det kan snabbt räcka och ge en bra besparing.

Slutsats

Nu när Windows själv har en bra brandvägg och ett allt bättre antivirusprogram måste säkerhetsleverantörerna arbeta hårt för att behålla de nuvarande kunderna för dessa produkter. De verkar fortfarande söka och väljer alltför ofta den välkända vägen istället för att vara riktigt innovativa. På den positiva sidan är ingen av de testade produkterna riktigt nedslående: de erbjuder alla bra till mycket bra antivirusprogram och integreras snyggt i Windows och annan programvara.

På detaljnivå finns det många skillnader och ett antal av produkterna vet bättre än andra hur man uppmärksammar sig själva med till exempel ett tystare användargränssnitt eller några trevliga tillbehör. Det är de paket som tydligt uppnår hela slutresultatet. Testvinnarna är Bitdefender, Kaspersky, McAfee och Norton, som alla erbjuder en bra uppsättning verktyg och är trevliga att använda. Beroende på antalet produkter som ska skyddas är en av dessa produkter också redaktionellt tips som det bästa köpet. Vi gillade minst Panda, som verkligen har missat sitt spår med sitt nya gränssnitt. För de flesta produkter har du nytta av att först installera en testversion och sedan köpa den. Detta ger också möjlighet att kontrollera om alla funktioner som behövs för dig är tillgängliga.

Fullständiga testresultat