Sätt Windows 10 på din SSD

Du har precis rengjort Windows 10 och dekorerat det efter önskemål. Naturligtvis föredrar du att hålla det så, men tekniken förbättras. Nyare och snabbare enheter släpps ständigt, till exempel NVME SSD. Om du byter till det vill du få ut det mesta genom att ställa in Windows och självklart vill du ta dina applikationer och inställningar med dig. Få Windows 10 på din SSD i 14 steg.

1 diskutrymme

Innan vi börjar med att skapa en Windows-kopia, se till att kolla in diskutrymmena först. Om din nuvarande enhet är större än din nya enhet är det nödvändigt. Så kontrollera först via Windows Explorer / den här datorn hur mycket utrymme som för närvarande används. Om detta är mer än din nya enhet, bör vi börja städa upp. Försök sedan Diskrensning först genom att öppna den från Start-menyn. Välj enhet och klicka på OK . Klicka sedan på Rensa upp systemfiler / OK . Markera allt och klicka på OK för att ta bort det. Gå tillbaka till Windows Explorer och kontrollera om det nu finns tillräckligt med ledigt utrymme.

2 WinDirStat

Om det fortfarande inte finns tillräckligt med utrymme måste vi ta itu med saker mer drastiskt. Flytta all musik, foton och dokument från din gamla enhet till en annan, eventuellt extern hårddisk. Om det inte räcker, ladda ner och installera WinDirStat. Öppna den och välj den enhet du vill skanna och klicka på OK . Skanning kan ta en stund. Du kommer nu att se de filer och program som tar mest utrymme. Ta bort mappar i programfiler via Inställningar / Appar / Appar och funktioner . Högerklicka på en mapp och välj Öppna för att öppna den i Windows Explorer.

3 Säkerhetskopiering

Innan vi fortsätter, se till att du har säkerhetskopierat alla viktiga filer. Kopiera åtminstone dina viktigaste filer till en annan disk. Du kan också komma åt filhistorik från Inställningar / Uppdatering & Säkerhet / Säkerhetskopiering . Slå på säkerhetskopian och välj din externa enhet. Klicka sedan på Fler alternativ , se till att alla dina viktiga mappar är listade och klicka på Säkerhetskopiera nu . Senare kommer vi också att göra en hel diskbild av din gamla disk, utan snarare en backup för mycket än för lite.

4 EaseUS Todo Backup

Vi ska kopiera enheten med EaseUS Todo Backup Free. Ladda ner programmet och kör den nedladdade filen. Installationen talar för sig själv: välj en annan disk för platsen för dina säkerhetskopior. Kör programmet efteråt. Klicka på Senare i licensaviseringen , du kan ignorera det eftersom programmet är gratis. Innan vi fortsätter, kan du skapa en system Backup först, förutsatt att du har utrymme för det på en annan disk. Klicka på det, välj ditt operativsystem och välj din destination. Klicka på Fortsätt och vänta en stund tills den säkerhetskopieras.

Partitioner

Vissa datorer eller bärbara datorer är partitionerade, med enheten organiserad i en Windows-partition och en data- eller återställningspartition. Om din nya enhet har samma storlek eller större är det inget problem. Se sedan till att du väljer alternativet Sektor efter sektorklon vid kloning . Om din enhet är mindre, se till att du inte väljer den data- eller återställningspartitionen när du skapar bilden senare, det är bäst att inte ta den med dig. Om du inte har en annan disk kan du använda den partitionen för att tillfälligt placera dina data där för att skona baspartitionen.

5 Initiera disken

Innan vi kan klona skivan måste vi initialisera den. För att göra detta genom att högerklicka på knappen Windows och välj Diskhantering alternativet i mitten. Så snart du öppnar den kommer du att uppmanas att initiera din nya disk. Välj sedan GPT (GUID-partitionsetikett) från listan . Det alternativet är bra om din dator levererades med Windows 8 eller senare. För gamla datorer väljer du MBR . Klicka sedan på OK .

6 Stäng program

EaseUS-skivavbildning skapas när du kör Windows. Därför är det viktigt att du stänger så många program som möjligt innan du skapar skivavbildningen. Klicka i nedre högra hörnet av systemfältet och avsluta allt. Stäng också tillfälligt din internetanslutning och stoppa antivirusprogrammet. Se också till att din webbläsare är stängd och att inga filer är öppna. Kontrollera även via Aktivitetshanteraren om det fortfarande finns ett aktivt program som faktiskt kan stängas bättre. Detta är nödvändigt för att förhindra korruption av data.

7 Skapa skivbild

Vi ska nu skapa en skivavbildning av den gamla skivan. I EaseUS klickar du på Disk / Partition Backup . Klicka i listan på vilka partitioner du vill ta till din nya disk. Om utrymmet inte är ett problem, kontrollera allt. Gör detsamma om du är osäker på om en partition ska ingå. Välj också platsen där du vill spara din bild. Du kan bara välja C-enheten här, om du har tillräckligt med utrymme för det, för bilden kommer inte att återställas på en minut, så den räknas inte med i utrymmet. Klicka sedan på Start för att starta säkerhetskopieringen omedelbart.