Köp en Chromebook? Du bör vara uppmärksam på detta

Chromebooks är för många kända som bärbara datorer som gör lite. Detta är orättvist, för just därför att hårdvara och programvara är samordnade behöver en Chromebook mindre under huven för att prestera bra. De flesta Chromebooks fungerar perfekt som en fullfjädrad privat- eller arbetsbärbar dator. Vi berättar vad du ska vara uppmärksam på när du köper.

Tips 01: Chrome OS

Detta tips har inget att göra med ett val utan medvetenhet. Det är viktigt att veta att alla Chromebooks är utrustade med Chrome OS, istället för Windows. Det betyder att installation och användning av Windows-program på en Chromebook inte är möjlig. Det behöver inte vara ett problem, eftersom det finns tusentals appar som du kan ladda ner från Chrome Webstore och Google Play Store och chansen är att ditt favoritprogram, eller en variant därav, finns där. Det är dock något du förmodligen vill kontrollera innan du bestämmer dig för att köpa en Chromebook. När allt kommer omkring skulle det vara synd om du köper en kopia och sedan upptäcker att du inte kan göra vad du ville.

Tips 02: Storlek

När Chromebooks bara var på marknaden låg tyngdpunkten mycket på det låga priset och som ett resultat var det också främst kompakta modeller. Chromebooks är fortfarande mycket billigare än vanliga bärbara datorer, men idag finns det också dyrare modeller med mer systemprestanda och större storlek. Det senare är något att ta reda på, för precis som en Windows-bärbar dator eller MacBook kan en Chromebook vara ganska stor. En bärbar dator som är för stor är inte trevlig om du måste ha den med dig ofta, men en bärbar dator som är för liten är inte trevlig om du måste arbeta mycket med den. Så ta en titt på vilken typ av skärm som finns i den (hur många tum), men också vad den faktiska storleken på Chromebook är. Det finns fler och fler bärbara datorer med en stor skärm, som har en så liten kant runt skärmen,att storleken på den bärbara datorn inte är så dålig.

Tips 03: Vikt

Som en förlängning av storleken är vikten också något att titta på. De flesta Chromebook-enheter har inte en hårddisk (utan en SSD i stället) eller en optisk enhet och är därför mycket lättare än vissa Windows-bärbara datorer. Det finns dock också Chromebooks som har en hårddisk, och vikten på skärmar och komponenter kan ändå variera i alla fall. Precis som med en bärbar dator som är för stor är det inte trevligt att ha en bärbar dator som är för tung. Du behöver inte hålla Chromebook själv för att testa den, bara kolla vad den bärbara datorn du tänker väger och plocka upp något som väger ungefär detsamma.

Var noga med befintliga anslutningar, detta kan förhindra obehagliga överraskningar

Tips 04: Anslutningar

Vad vi gillar med Chromebooks är att, trots den begränsade prislappen, människor ofta inte minskar anslutningarna. Du hittar en HDMI- och USB-anslutning på nästan alla Chromebook, de flesta kopior har en inbyggd kortläsare och vissa har också en inbyggd Ethernet-port. Men exakt vilka anslutningar som finns är olika beroende på varumärke och modell. Ibland finns det HDMI eller USB, men med en mikrokontakt, och det är bra att veta innan du köper. Det finns också en skillnad i själva USB-portarna. Hur många USB-portar finns det, är de den snabbaste typen? Finns det också USB-typ-c, och så vidare. När allt kommer omkring vill du inte upptäcka medan du arbetar att det inte finns tillräckligt med portar för att ansluta både hårddisken och din externa mus.

Tips 05: Skärm

Vi diskuterade redan skärmens storlek i tips 2, men skärmtypen är naturligtvis också viktig. Har Chromebook efter eget val TN-teknik (djupa svarta färger, hög uppdateringsfrekvens) eller IPS-teknik (bredare betraktningsvinkel, bättre färgkvalitet)? Är den matt eller inte, hur hög är ljusstyrkan (så att du också kan se den väl ute)? Vad är den maximala upplösningen? Full HD? Eller 4K (meddelades endast i skrivande stund)? Och är en sådan superhög upplösning viktig för dig, eller ser du knappt skillnaden. Det här är saker som delvis kan täckas med specifikationer, men vi rekommenderar hellre att du går till affären och ser skärmen med egna ögon.Du måste titta på det i ett par timmar och då måste det vara en skärm som du gillar.

Tips 06: Pekskärm

En skärm är inte alltid bara att titta på, i fler och fler fall är den också interaktiv. Vi ser fler och fler Chromebooks med en pekskärm, vilket är användbart om du inte vill använda musen hela dagen. Vi säger omedelbart: stirra inte blint på en pekskärm. En sådan skärm är faktiskt bara användbar om du har en Chromebook som du kan fälla över helt, så att du gör den bärbara datorn till en surfplatta. I det här fallet visas inte tangentbordet och pekskärmen är ditt enda alternativ. Om din Chromebook inte är hopfällbar är pekskärmen inte särskilt effektiv enligt vår åsikt och synd att betala extra för den.

Fler och fler Chromebook-surfplattor kommer antagligen med ett avtagbart tangentbord

Tips 07: Löstagbar skärm

Detta är fortfarande lite av en framtid för Nederländerna, men vi förväntar oss ett stort antal Chromebooks med "löstagbara skärmar" under det kommande året. Det här är Chromebooks vars systemhårdvara inte finns i kroppen utan i skärmdelen. Detta resulterar i en Chromebook-surfplatta med ett avtagbart tangentbord istället för en Chromebook-bärbar dator med en fast - och eventuellt hopfällbar - skärm. När det gäller design är det därför jämförbart med Microsoft Surface Pro, men som en Chromebook istället för en Windows-dator. I skrivande stund var endast HP Chromebook X2 av denna typ av Chromebook tillgänglig i Nederländerna, men det kommer utan tvekan att finnas mer. Så om detta koncept tilltalar dig kan det vara en idé att skjuta upp ett köp ytterligare ett halvår för mer val och förmodligen lägre priser.

Tips 08: Lagringskapacitet

I en artikel om Windows-bärbara datorer skulle lagringskapacitet vara en brytpunkt enligt vår åsikt. Att sätta en Chromebook på sin lagringskapacitet skulle dock inte vara rättvist. Chromebooks har utvecklats med tanke på onlinelagring så att en stor hårddisk eller dyr SSD inte är nödvändig. Det är bra att veta att Google ger ägaren till en Chromebook 100 GB lagringskapacitet i Google Drive gratis, utöver den standardlagringskapacitet som företaget erbjuder via molntjänsten. Ändå är det naturligtvis trevligt om du också kan lagra vissa saker lokalt (även om det bara var att ladda ner Netflix-filmer och serier, något som är möjligt med en Chromebook och inte med en Windows-bärbar dator). Lagringskapaciteten på Chromebooks varierar mycket. Vi ser Chromebooks med 32 GB lagringskapacitet, men också med 256 GB,och till och med mer än en TB, även om en vanlig hårddisk är inbyggd där. Innan du köper, tänk noga på om du ofta är offline (där du inte har tillgång till molnlagring) och om du kan komma med andra skäl till varför offlinelagring är viktigt för dig. Om det visar sig att detta inte är fallet kan du spara mycket pengar genom att gå för lite lagringskapacitet.

Tips 09: CPU och minne

Datorstyrka är också mindre relevant för en Chromebook än för en Windows-bärbar dator, men vi vill inte kalla det helt obetydligt. Du kan till exempel anta att en Chromebook med en Intel Celeron-processor och 4 GB minne är betydligt mindre kraftfull än en bärbar dator med en Intel Core i5-processor med 8 GB minne, och du kommer också att se skillnaden i prislappen. Det är fortfarande svårt, särskilt när det gäller en Chromebook, att avgöra vilken processor som exakt ger vilken prestanda. Vår erfarenhet är att en Chromebook med ett pris på upp till cirka sexhundra euro huvudsakligen är avsedd för grundläggande saker som internet, e-post, ordbehandling och så vidare. Chromebooks över det beloppet är vanligtvis tillräckligt kraftfulla för att hantera andra saker som fotoredigering och lätta spel.Över tusen euro kan du också börja tänka på videoredigering.

Tips 10: Grafikkort

Processorn och minnet avgör till stor del hur mycket du kan göra med din Chromebook, men när det gäller grafikapplikationer, som spel och videoredigering, är det inbyggda grafikkortet av stor betydelse. Tyvärr kan vi inte nämna ett specifikt grafikkort som gör att du kan redigera videoklipp, i själva verket är inte skillnaden mellan ett separat grafikkort och ett integrerat chip på moderkortet avgörande. Det bekvämaste att göra är att kontrollera vilket grafikkort Chromebook du väljer har ombord och söka med Google för att se vilka möjligheter det kortet har. Det lönar sig verkligen, för det finns ibland Chromebooks som överraskar dig och med vilka du kan göra mer till ett rimligt pris än med modeller från tävlingen.

Tips 11: Batteri

Slutligen, enligt vår åsikt, en av de viktigaste övervägandena: batteriets kapacitet. Det skiljer sig enormt med Chromebooks. Det finns många Chromebooks med ett batteri som räcker i cirka 12 till 14 timmar innan de behöver laddas. Det finns dock också negativa avvikare som bara varar fyra timmar. Det behöver inte vara en dålig sak. Om du huvudsakligen använder din bärbara dator hemma med ström blir batteriets kapacitet inte så spännande. Om du ofta använder Chromebook när du är på språng är det minst 8 till 10 timmar du kan förvänta dig av enheten.

Köptips

Få produkter är lika olika i pris och prestanda som Chromebooks. Därför har vi listat tre olika typer åt dig: en nybörjarmodell, en modell från mellansegmentet och en modell från toppklassen.

Typ: Lenovo N23 Chromebook 80YS005JNH

Pris : € 229, -

Det är ofattbart att du kan köpa en komplett bärbar dator för 229 euro nuförtiden, men denna N23 från Lenovo bevisar att detta verkligen inte är fiktion. Med en storlek på 11,6 tum är skärmen naturligtvis väldigt liten, och Celeron-processorn och 4 GB minne ger dig inte mycket datorkraft. Det gör dock denna Chromebook perfekt för skolbänkar, till exempel för att den bärbara datorn är lika lätt som en fjäder (1350 gram) och batteriet räcker inte mindre än tio (!) Timmar.

Typ: Acer Chromebook 15 CB515-1HT-P9M1

Pris : 569 €, -

De som inte vill betala för mycket men vill ha en Chromebook med lite kraft under huven kan vända sig till den här Acer-modellen. En IPS-skärm (full HD) på inte mindre än 15 tum och en Intel Pentium fyrkärnig processor, 8 GB minne och 64 GB lagringskapacitet ombord. Tung spel- och videoredigering är inte möjlig med den här bärbara datorn, men du behöver inte hålla tillbaka. En idealisk tillfällig lösning.

Typ: Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-866Q

Pris : 1199 €, -

Även om pekskärmen på denna vikbara Acer Chromebook är lite på den lilla sidan (13,5) tum, utmärker den här bärbara datorn när det gäller prestanda. Ombord har den här Chromebook en kraftfull Intel Core i7 fyrkärnig processor och inte mindre än 16 GB minne. Upplösningen på IPS-skärmen är Quad-HD eller 2256 x 1504 pixlar. En bra Chromebook för spel, foto- och videoredigering, men beställ en extra hårddisk, för med 128 GB kommer du inte särskilt långt.