Så här fungerar TikTok

TikTok är ett fenomen som du inte riktigt kan förklara tillräckligt bra i text. Du måste se Tiktok. Det är en plattform som är full av korta videor av främst generationen ungdomar mellan 16 och 30 år.

TikTok grundades av Bytedance, som köpte Music.ly 2017. Tanken är att du spelar in en video där du spelar upp dig själv och delar den i TikTok-appen, som är tillgänglig för Android och iOS. En video varar mellan sex och femton sekunder, men det är också möjligt att klistra in fyra videor tillsammans som en slags historia så att du har 60 sekunder film. Du kommer snart att se att du inte bara kommer att möta skapare på TikTok som efterliknar, det finns också mycket originalinnehåll på plattformen. Och kattvideor.

Ingen förklaring

Det är lite konstigt när du är ny i appen, för du får omedelbart se avsnittet "För dig". I det här kan du se alla TikTok-videor från personer du inte känner. Tanken är att detta kommer att inspirera dig att skapa en rolig video själv och att följa människor som är populära på plattformen. Om du har varit på Tiktok ett tag kommer du att se innehåll från bekanta och ämnen som du gillat tidigare.

Om du verkligen bara vill se innehåll från personer du följer kan du trycka på knappen Följande . Med förstoringsglaset längst ned till vänster kan du söka efter användare, hashtags och nummer som människor använder i sitt inlägg.

Inget annat förklaras, så du måste trycka på något själv för att ta reda på vad det betyder. Å andra sidan talar ikonerna delvis för sig själva: till höger finns till exempel det välkända hjärtat, reaktionsballongen och delningspilen. Det är lite mer komplicerat längst ner på skärmen. Det här är vad ikonerna betyder från vänster till höger:

  • Hus - detta tar dig till din "hemsida" och uppdaterar ditt flöde
  • Planet - upptäcktsområdet, där du kan möta ny talang
  • Kvadrat med plus - Det här är knappen för att skapa din egen video
  • Pratbubbla - Liknar kommentarerna, men representerar meddelanden till dig personligen
  • Figur - Så här når du din egen profil

Längst ner till vänster i själva videon kan du se vem som publicerar den, vilken hashtag som följer med den och vilken musik som kan höras.

Skapa din egen TikTok-video

För att använda TikTok kan du skapa en e-postadress och lösenord, men också använda Facebook. Appen kommer att fråga dig när du föddes, eftersom personer under tolv inte kan använda den sociala plattformen. När allt kommer omkring finns det också människor på den här populära plattformen som inte är bra, och det finns en åldersbegränsning för att skydda barn från detta.

Som du precis såg är ikonen med plus i mitten längst ner på skärmen den knapp som du kan ladda upp din egen video med. Det här fungerar precis som på Instagram eller Snapchat: du kan använda filter, men du kan också klippa lite i din video eller låta saker spela i slow motion eller mycket snabbt. Speciellt den snabbare versionen är mycket populär på TikTok. Du kan lägga till ytterligare ett ljud högst upp. Du kan välja mellan ett stort bibliotek. Tänk på Top 40 Nederländerna, TikTok Viral och filmer och TV.

Då kan du spela in dig själv och sätta fotot på TikTok. Då måste du vänta på hur många följare, fans och hjärtan du kommer att få. Inspelning av en video tar dock förmodligen lång tid först. Om bara för att det finns så många roliga filter att prova.