Bli en Windows 10-expert med Windows PowerShell

Den som tror att du bara kan använda Windows 10 med musen har fel. Nästan allt kan styras på ett eller annat sätt via Windows PowerShell. PowerShell är storebror till kommandotolken. I den här artikeln kommer vi att diskutera grunderna i detta expertverktyg.

  • Så här håller du dina Windows 10-konton säkra den 18 december 2020 14:12
  • Använda specialtecken i Word och Windows 10 18 december 2020 12:12
  • Så här återställer du ditt Windows 10-lösenord 16 december 2020 12:12

Tips 1: toppen av isberget

För att komma direkt till saken: efter att ha läst den här artikeln vet du inte allt om PowerShell. PowerShell är mycket avancerat och kan också enkelt utökas med nya funktioner. Detta gör det omöjligt att ge en fullständig översikt över möjligheterna och alternativen. Vi kommer att lära dig allt om grunderna i PowerShell, och efter att ha läst den här artikeln kommer du att veta hur du använder den och var du kan få mer information om du vill fortsätta. Vi diskuterar också praktiska knep som du kan utföra omedelbart.

PowerShell har funnits i Windows ett tag nu och kommer fram till version 5.0 i Windows 10. Även om vi antar ett Windows 10-system är grunderna desamma på tidigare Windows-versioner.

Tips 2: PowerShell

Om du har varit i databehandling ett tag känner du till den blinkande markören på den svarta skärmen. Vi pratar om "kommandotolken", den här delen heter Command Prompt i Windows. Ett annat namn är 'cli' och det står för 'kommandoradsgränssnitt'. I grund och botten är PowerShell en slags kommandotolk på steroider. Kommandona som fungerar genom Windows-kommandotolken fungerar vanligtvis också i PowerShell, men mycket mer är möjligt. Tack vare PowerShell kan du styra nästan hela operativsystemet under huven utan att behöva en mus. Detta kan till exempel göras genom att skapa skript.

Tips 3: Genväg som administratör

Det finns många sätt att öppna en PowerShell. Sök till exempel efter PowerShell (eller en del av detta ord) i din startmeny. Många gillar en genväg. Du kan enkelt skapa detta, men det kräver en liten justering efteråt så att Powershell alltid körs som administratör. Högerklicka på skrivbordet och välj Ny / genväg . Skapa en genväg till PowerShell.exe och spara den. Högerklicka på genvägen och hämta egenskaperna. Gå till fliken Genväg , klicka på Avancerat och markera rutan bredvid Kör som administratör . På så sätt öppnar du alltid genvägen som datoradministratör.

Tips 4: Windows-tangent + X

Om du använder Windows-tangentkombinationen + X i Windows 10 ser du en avancerad meny. Här hittar du en direkt hänvisning till alla viktiga Windows-komponenter, till exempel din kontrollpanel, energihantering och mer. Du kan också starta en kommandotolk härifrån i säkert läge (standard) eller som administratör. Den här delen är lätt att ersätta med PowerShell. Högerklicka på aktivitetsfältet och begär egenskaperna. Öppna fliken Navigering och markera rutan bredvid Ersätt kommandotolken med Windows PowerShell i (...) . Nu Power är nu tillgänglig via Windows-tangenten + X .

Tips 5: Administratör

Det bästa sättet att starta PowerShell är som datoradministratör (administratör). Detta ger dig fullständiga rättigheter till "alla" inställningar och justeringar du vill göra. Om du startar en normal PowerShell är chansen för felmeddelanden större eftersom det till exempel finns för få rättigheter för att utföra en operation. Eftersom PowerShell har alla behörigheter i administratörsläge måste du vara extra försiktig. Att experimentera blindt med okända PowerShell-skript från Internet ber om problem.

Tips 6: Kommandon

Som med kommandotolken kan du utfärda en mängd olika kommandon i PowerShell. De flesta av kommandona som fungerar i kommandotolken kan också användas i PowerShell. Ett exempel på detta är kommandot ipconfig . Detta ger dig omfattande IP-information om alla dina nätverkskort i både Command Prompt och PowerShell. Det finns också många kommandon som bara fungerar i PowerShell. Ett exempel på detta är kommandot Get-NetAdapter , som ger dig en snabb översikt över dina nätverkskort, adaptertypen (Ethernet eller WiFi) och hastigheten. Med det här kommandot ser vi till exempel att vårt Wi-Fi-nätverk bara fungerar med 130 Mbit / s. Denna information finns också någonstans i Windows, men om du känner till kommandot gör PowerShell det mycket enklare och snabbare.

Tips 7: Gå snabbare in

Vissa kommandon är ganska långa. Lyckligtvis kan du gå in i det snabbt. Skriv in en del av namnet, till exempel get-net , tryck sedan på Tab-tangenten en eller flera gånger tills Get-NetAdapter visas. Ditt uppdrag slutförs automatiskt. Du kan skriva något efter det (parametrar, vilket är nödvändigt för många kommandon) och bekräfta det genom att trycka på Enter-tangenten. Tack vare Tab-tangenten kan du snabbt skriva in även de svåraste kommandona.