Kan du fortfarande använda Windows 7 säkert?

Mer än tio år efter lanseringen av Windows 7 är slutet verkligen där: Microsoft slutade slutligen stödet den 14 januari 2020. Förra året kunde du bara få de viktigaste uppdateringarna för operativsystemet. Men är det till och med smart att fortfarande arbeta med Windows 7, eller måste du verkligen byta?

Inte alla väljer framsteg eller är övertygade om att Windows 10 är ett bättre operativsystem än Windows 7. I näringslivet dominerade Windows 7 fortfarande i mitten av 2018, men sedan början av 2019 ser vi att fler och fler företag nu också har bytt till Windows 10. Uppgraderingen från Windows 7 till 10 var gratis för hemanvändare under lång tid, vilket innebar att en stor del av hemanvändarna bytte, särskilt de första två åren efter lanseringen av Windows 10. Ändå svär en stor del av hemanvändarna fortfarande vid Windows 7. I sig är det också ett bra operativsystem: hårdvara fungerar vanligtvis bra och de flesta programvaror går fortfarande enkelt på Windows 7.

Uppgradera gratis: är det fortfarande möjligt?

Under mer än två år var det möjligt att officiellt uppgradera Windows 7 till Windows 10. Efter den perioden kunde du fortfarande uppgradera via en omväg: genom att använda en speciell webbplats kan du fortfarande uppgradera till Windows 10 gratis om du använde programvara. för assisterad teknik: till exempel om du är synskadad. Problemet var att uppgraderingssidan var tillgänglig för alla, även om du inte använde den speciella programvaran. Den sidan är inte längre tillgänglig heller. Ändå kan du fortfarande uppgradera till Windows 10. Du använder ett specialverktyg för detta. Klicka på knappen Ladda ner verktyget nu där , välj Uppdatera den här datorn i verktyget och du kan uppgradera till Windows 10.

Internet

Windows 7 levereras som standard med webbläsaren Internet Explorer, och den senaste versionen som släpptes för det operativsystemet var version 11, precis som med Windows 10. Om du använder Windows 7 behöver du inte använda IE11, för du kan också använda detta operativsystem själv. välj till exempel Chrome eller Firefox. För alla dessa och andra webbläsare kan du fortfarande installera och använda dem i Windows 7 utan problem. En övergång till Windows 10 kommer därför inte att bli någon större förändring inom detta område.

Nätverk

Windows 10 är mer fokuserad på uppspelning av multimedia via nätverket. Till exempel kan du nu strömma direkt från Utforskaren till en DLNA-enhet som stöds i ditt hemnätverk, oavsett filtyp. I Windows 7 kan streaming endast göras från Windows Media Player, men det finns inget stöd för till exempel h264 och h265-kodade filer.

Kompatibilitet

Windows 7 är nu inte heller så föråldrad att du inte kan köra något modernt mjukvarupaket på det. Om du fortfarande använder Windows 7 behöver du inte oroa dig för tillfället för att en ny version av ett programvarupaket du inte längre kommer att fungera under Windows 7. Programvaruspecifikationerna börjar ofta med Windows 7, upp till Windows 10. De är särskilt Windows XP och Windows Vista som inte längre stöds officiellt. Den senaste Office 2019-programvaran fungerar också under Windows 7. När det gäller drivrutiner gäller ungefär samma sak: om hårdvaran nu fungerar bra under Windows 7 kommer det vanligtvis att förbli så. Det finns en mycket liten chans att en ny version av en drivrutin plötsligt hindrar din hårdvara från att fungera i Windows 7.Endast med nya enheter kan det hända att tillverkaren inte längre erbjuder support för Windows 7.

Säkerhet

Ju mer populärt ett operativsystem används, desto mer troligt är det att hackare och andra skadliga människor kommer att försöka attackera systemet och utnyttja dess sårbarheter. Windows 7 minskar i användning, så fler och fler hackare ignorerar detta operativsystem. Det är naturligtvis inte möjligt att garantera att det aldrig kommer att bli ett hack på Windows 7 igen, men att pilarna snarare riktar sig till Windows 10, låter troligt. Det betyder inte att hackningsförsöken på Windows 10 är framgångsrika, för i det avseendet är Windows 10 ett mycket solidt operativsystem.

Telemetri

En av nackdelarna med att använda Windows 10 är att du måste ge upp mycket av din integritet. Till exempel registreras din användning av operativsystemet med hjälp av telemetri (fjärrmätning av data) och vidarebefordras till Microsoft, och annonser visas på olika platser. Nu kanske du tänker: lyckligtvis är det inte så i Windows 7. Men du har fel. För även i Windows 7 samlas mycket om din dator. Förra året uppstod en ytterligare obligatorisk uppdatering i Windows 7 som säkerställer att dessa data automatiskt skickas till Microsoft vid en viss tidpunkt och så att du inte längre kan stänga av telemetri. Så Microsoft kan också läsa exakt hur systemet används från Windows 7. Det finns dock knep för att komma runt detta (och de fungerar också i Windows 10).Du kan till exempel använda en anpassad .hosts-fil. Den här filen används för att blockera vissa internet- och nätverksplatser och finns i Windows 7 i mappen C: \ Windows \ System32 \ drivers \ etc \. Genom att lägga till ett antal serveradresser till den filen förhindrar du att dessa platser kan nås från din dator. Det är en ganska lång lista, på Ghacks.net-webbplatsen kan du se alla webbadresser och ip-adresser som behöver blockeras.på webbplatsen Ghacks.net kan du se alla webbadresser och IP-adresser som behöver blockeras.på webbplatsen Ghacks.net kan du se alla webbadresser och IP-adresser som behöver blockeras.

Vad saknar du om du inte använder Windows 10?

Windows 10 innehåller många nya tillägg och ändringar från Windows 7, både i förgrunden och bakgrunden. Den mest diskuterade skillnaden är naturligtvis startmenyn med de större brickorna. Men du kan också finjustera detta i Windows 10 eller till och med använda en "klassisk" startmeny-app, så att menyn liknar Windows 7. Om du är en fanatisk spelare erbjuder Windows 10 fler alternativ och förbättringar än Windows 7, som DirectX 12 (Windows 7 går bara upp till DirectX 11) och möjligheten att casta dina spel live. I allmänhet är Windows 10 mer stabilt och snabbare (beroende på hårdvaran på din dator) och vi kan säga att operativsystemet kraschar eller måste startas om mycket mindre ofta när en uppdatering laddas ner.Dessutom är systemkraven i Windows 10 nästan desamma som i Windows 7, så det är inte nödvändigt att uppgradera hårdvara. Överblick över alla innovationer:

- Dynamiska uppdateringar i bakgrunden, mindre omstart krävs

- Virtuella skrivbord: Använd flera skrivbord för en organiserad skärm

- Förbättrad uppgiftshantering

- Ytterligare appar för foto- och videoredigering

- En uppdatering med nya funktioner var sjätte månad

- Fungerar bättre med SSD-enheter

Till sist

Från och med den 14 januari 2020 har Microsoft definitivt dragit ur kontakten från operativsystemet och inga fler uppdateringar kommer att släppas. Nu kan det vara dags att verkligen byta. Naturligtvis har du alltid valet att välja ett annat operativsystem, till exempel Linux.