Var lagrar du dina bilder bäst online?

Tar du många foton med din smartphone, en kompakt kamera eller ett system eller en SLR-kamera? Då vill du naturligtvis behålla dessa bilder bra! Att spara en kopia av dina foton online har många fördelar. Först och främst kan du komma åt den när som helst och var som helst, förutsatt att du har en (snabb) internetanslutning. Dessutom har du en extra säkerhetskopia om något skulle gå fel med den lokala lagringen eller originalfoton. Vi tittar närmare på åtta lagringstjänster online: var lagrar du bäst dina foton?

Lagringsutrymme i molnet, eller en online-skiva, kan användas för olika saker. Till exempel som en tillgänglig och flexibel förlängning om det inte finns tillräckligt med diskutrymme i din egen dator.

I denna jämförelse tittar vi specifikt på lagring för dina foton. Du kan till exempel placera ett urval av foton på den online-skivan som du vill kunna komma åt via flera enheter och från vilken plats som helst, eller använda dem för foton som du vill dela med vänner och / eller kunder. Och en extra säkerhetskopia utöver de säkerhetskopior som du gör på externa enheter hemma är också en bra idé. För med en kopia utanför dörren är chansen att du någonsin kommer att förlora dina foton mycket liten. Kort sagt: det finns många möjliga applikationer med molntjänsterna som vi diskuterar nedan. Naturligtvis kan du också omedelbart parkera alla typer av filer där.

Microsoft OneDrive

OneDrive-programvaran är standard på en Windows-dator, annars kan du ladda ner den gratis här. Alla filer och mappar som du vill lagra online kan placeras under den lokala användarmappen (eller genvägen) OneDrive. Du kan helt enkelt kopiera dem där, till exempel genom att dra dem från Utforskaren. Detta fungerar på samma sätt med de andra molntjänsterna.

Du kan också använda OneDrive-appen, som du först installerar från Microsoft Store vid behov. En gratis app finns också för en iOS- eller Android-smartphone eller surfplatta. Kort sagt: du kan enkelt komma åt din online-lagring från vilken enhet som helst. Och det är naturligtvis också möjligt via en webbläsare. Använder du regelbundet Office-program som Word, Excel och Outlook? Med ett abonnemang på Office 365 kan du använda dem på alla dina enheter och du får en generös mängd lagringsutrymme online.

Microsoft OneDrive

Priser och alternativ

OneDrive Basic: 5 GB gratis

OneDrive 100 GB: 2 € per månad

OneDrive för företag: från 4,20 € per månad (exklusive moms, från 1 TB per användare)

Office 365 Home: 99 € per år (1 TB per användare, högst 6 användare)

Office 365 Personal: 69 € per år (1 TB)

Hemsida

//onedrive.live.com

 • Fördelar
 • Sömlöst integrerad med Windows
 • Ingår i Office 365-prenumeration
 • Nära integration med (egen) kontorsprogramvara
 • Negativa
 • Ingen rå förhandsgranskning i webbgränssnittet
 • Något förvirrande prenumerationsstruktur

Google Drive

Även med Googles lagringstjänst kan du komma åt dina foton när som helst, var som helst och med en enhet du väljer. Om du väljer Personligt på webbplatsen får du inte mindre än 15 GB gratis lagringsutrymme. Den betalda versionen av denna tjänst kallas också Google One .

Klicka på kugghjulet på webbplatsen Google Drive för att gå till inställningarna. Där klickar du på Get Backup and Sync for Windows för att ladda ner programvara som visar din online-lagring som en lokal användarmapp på din egen dator. Dessutom kan du välja lokala mappar som kontinuerligt säkerhetskopieras. Installera Google Drive-appen på din smartphone och surfplatta via relevant appbutik.

Du kan visa dina foton på vilken plattform som helst, men i råfiler ser du bara den bakade förhandsgranskningen. Beroende på kameramodellen har den hög eller låg upplösning och hög eller låg kompression. Detta är skilt från Google Drive, precis som med de andra molntjänsterna.

Google Drive

Några priser och alternativ

15 GB gratis

100 GB: 19,99 € per år (eller 1,99 € per månad)

200 GB: 29,99 € per år (eller 2,99 € per månad)

Hemsida

www.google.com/drive

 • Fördelar
 • Massor av gratis lagringsutrymme
 • Integration med (egen) kontorsprogramvara
 • Kontinuerlig säkerhetskopiering av lokala mappar är möjlig
 • Negativa
 • Betalda versioner blir inte billiga
 • Ytterligare app (Google Photos) krävs för synkronisering av smartphonefoton

Dropbox

Dropbox är populärt för både företag och konsumenter för att snabbt och enkelt överföra filer mellan enheter eller dela dem med andra. Då är det så praktiskt att omedelbart spara foton här. En app eller ett program finns tillgängligt för Windows, Mac, Linux, smartphone och surfplatta (iOS och Android).

När du har installerat den lokala klienten på din dator, kan du komma åt lagringsutrymme via användarmappen . Endast om du ställer in detta kan du dela mappar eller foton med andra, vilket också är möjligt med andra molntjänster. Appen på din smartphone eller surfplatta kan automatiskt spara nya bilder som du skapar online om du anger detta. Perfekt, för då får du alla smartphonefoton och videor automatiskt och utan att använda en kabel på din dator. Nästan alla molnappar gör det också.

Dropbox

Några priser och alternativ

2 GB gratis

Dropbox Plus

2 TB för 119,88 € per år (eller 11,99 € per månad)

Dropbox Professional

3 TB för 199 € per år (eller 19,99 € per månad)

Hemsida

//www.dropbox.com

 • Fördelar
 • Breda stödplattformar
 • Relativt billigt när du behöver mycket extra lagringsutrymme
 • Negativa
 • Lite gratis lagring
Med alla molntjänster kan du dela mappar eller foton med andra

Adobe Creative Cloud

Du känner redan Adobe från Photoshop och Lightroom. En del av prenumerationsstrukturen är en mängd lagringsutrymme online. Genom att släppa foton här kan du redigera dem på en enhet du väljer, varigenom redigeringarna också synkroniseras utöver filmen. På det här sättet, under en förlorad timme på vägen, kan du redan börja välja och redigera foton på en surfplatta eller bärbar dator, till exempel, varefter du kan fortsätta där du slutade hemma.

Detta lagringsutrymme är därför specifikt avsett för bildmaterial och synkronisering av redigeringar, och inte, som med andra molntjänster, för att synkronisera dokument och alla andra typer av filer. Adobe uppmuntrar dig att lägga så många foton i molnet som möjligt. Men det är klokare att inte placera din enda version där och alltid ha en version lokalt (förutom dina vanliga säkerhetskopior på till exempel externa enheter).

Adobe Creative Cloud

Några priser och alternativ

(Gratis ej tillgängligt)

Fotograferingsplan 20 GB

12,09 € per månad (20 GB lagring) Fotograferingsplan 1 TB

24,19 € per månad (1 TB lagring)

Lightroom-medlemskap

12,09 € per månad (1 TB lagring)

Uppgradera ett medlemskap från 20 GB till 1 TB eller öka ditt totala lagringsutrymme till 2, 5 eller 10 TB: från 12,09 € per månad per TB.

Hemsida

//www.adobe.com/en/creativecloud

 • Fördelar
 • Stark integration med Adobe-programvara
 • Synkronisering av filer och operationer
 • Negativa
 • Ingen gratis lagring
 • Speciellt avsedd för visuellt material
 • Lagringsutrymme finns inte separat

Apple iCloud

Apple iCloud är särskilt ett logiskt val om du bara arbetar eller huvudsakligen arbetar med Apple-utrustning. Med en Mac, iPhone och iPad kan du utnyttja ekosystemet optimalt. Om du inte har mycket med Apple är det ett mindre logiskt val eftersom det är ett ganska slutet ekosystem.

iCloud kan användas som standard så snart du börjar använda en Apple-enhet och skapa ett konto (Apple ID). Dessutom kan du alltid komma åt lagringen via webbgränssnittet. Lyckligtvis är din dator inte helt utelämnad, för genom att installera programmet iCloud för Windows kan du också utbyta foton med en Windows-dator. Det är lite ansträngande att utbyta foton via något som en PC, men lyckligtvis beskriver Apple processen för de olika plattformarna här.

Apple iCloud

Några priser och alternativ

5 GB gratis

50 GB: 0,99 € per månad

200 GB: 2,99 € per månad

2 TB: 9,99 € per månad

Hemsida

//www.icloud.com

 • Fördelar
 • Sömlös Apple Ecosystem Integration
 • Logiskt val om du använder Apple-utrustning
 • Negativa
 • Inte ett logiskt val utan Apple-utrustning
 • Stängt ekosystem

Box.com

Till en början visas bara de dyrare företagsprenumerationerna på webbplatsen, så byt till fliken Individuella prenumerationer själv. Vid registrering, förutom namn och e-postadress, begärs också ett telefonnummer. Detta är ett obligatoriskt fält, men det kontrolleras inte för giltighet, om du föredrar att inte ge detta omedelbart om du bara vill testa tjänsten.

Box.com har också en gratis app för smartphone och surfplatta (iOS och Android), så att du kan komma åt online-lagringen var som helst. Klienten för din dator är lite dold. Klicka på ditt namn på webbplatsen längst upp till höger och välj Appar . Programmet du behöver heter Box Sync för Windows . Vi såg inga förhandsgranskningar av råfiler via webbgränssnittet eller i appen. I vilket fall som helst, i gratisversionen finns det inget alternativ i appen att automatiskt ladda upp nya bilder.

Box.com

Några priser och alternativ

10 GB gratis

Personal Pro

9 € per månad (100 GB) Olika prenumerationer för team / företagsanvändning

Hemsida

www.box.com

 • Fördelar
 • Gott om gratis lagringsutrymme
 • Brett plattformsstöd
 • Negativa
 • Ingen rå förhandsgranskning i webbgränssnittet
 • Få uppgraderingsalternativ för individer

Mega

När du skapar ditt konto, var uppmärksam på vilket lösenord du kommer på. För det finns inget sätt att ta reda på om du någonsin glömmer. Detta görs avsiktligt som en säkerhetsåtgärd. Du kommer att erbjudas en återställningsnyckel med vilken du fortfarande kan komma åt dina foton (men inte ett nytt lösenord). Förvara den nyckeln på ett säkert ställe, för det här är naturligtvis den svagaste länken.

Synkronisering görs igen via en speciell användarmapp. Dessutom kan du dessutom utse en eller flera lokala mappar som kontinuerligt synkroniseras med din online-lagring. Du kan därför hålla hela din fotosamling kontinuerligt uppdaterad i molnet om du vill. Den redan stora mängden gratis lagringsutrymme kan utökas omedelbart efter registrering genom att installera synkroniseringsprogrammet på din dator och appen på din smartphone eller surfplatta. Tyvärr är datatrafiken som du får använda månadsvis begränsad.

Mega

Några priser och alternativ

50 GB gratis

Pro Lite

4,99 € per månad (200 GB lagring, 1 TB överföring)

Pro I.

9,99 € per månad (1 TB lagring, 2 TB överföring)

Pro II

19,99 € per månad (4 TB lagring, 8 TB överföring)

Pro III

29,99 € per månad (8 TB lagring, 16 TB överföring)

Hemsida

//mega.nz

 • Fördelar
 • Generös mängd gratis lagring
 • Betoning på säkerhetsförvaring
 • Massor av lagringsalternativ
 • Kontinuerlig synkronisering av lokala mappar möjlig
 • Negativa
 • Glöm inte ditt lösenord (och behåll återställningsnyckeln)
 • Månatlig datatrafik begränsad

TransIP Stack

Ditt online diskutrymme kallas en stack med den här leverantören. Du kan enkelt komma åt stacken via webbläsaren, som en lokal användarmapp på din dator från till exempel Windows Explorer genom att installera Stack-programvaran (det finns även för Mac och Linux) eller via en app på din mobila iOS- eller Android-enhet . Dessutom kan du montera en stack som en nätverksenhet så att du kan komma åt den via en riktig Windows-enhetsbokstav och det verkar vara en extra enhet på din dator. Det är möjligt att ange lokala mappar som kontinuerligt måste synkroniseras med din online stack. Användbart att ha en uppdaterad extern kopia hela tiden.

TransIP Stack

Några priser och alternativ

(Gratis ej tillgängligt)

250 GB: 2,50 € per månad (exkl. Moms)

2 TB: 10 € per månad (exkl. Moms)

10 TB: 50 € per månad (exkl moms)

Hemsida

www.transip.nl/stack

 • Fördelar
 • Förvaring i Nederländerna
 • Kontinuerlig synkronisering av lokala mappar möjlig
 • Negativa
 • Inget mer gratis lagringsutrymme tillgängligt
Det är viktigt att du först gör en inventering av exakt hur mycket data det gäller

Slutsats

Om du vill göra en begränsad uppsättning bilder tillgängliga online har du ofta tillräckligt med gratis lagringsutrymme. Till exempel Dropbox, om du redan använder den för att utbyta filer ändå. Eller Microsoft OneDrive på grund av Office 365-prenumerationen som du har tagit ut och som kommer med mycket lagringsutrymme som standard, så att du också kan lagra större samlingar. Google Drive och särskilt Apples iCloud är ett logiskt val om du redan använder tjänster eller utrustning från dessa leverantörer. Medan Adobe Creative Cloud är väldigt intressant eftersom du får tillgång till programvara för fotoredigering och online-lagring via en prenumeration och till och med dina ändringar synkroniseras.

För att placera stora mängder bilder online (kanske till och med hela din fotosamling), för att kontinuerligt synkronisera lokala mappar eller för att hålla extra säkerhetskopior utanför dörren är det viktigt att du först gör en inventering av exakt hur mycket data det gäller. Du kan sedan söka efter en lämplig leverantör. Se också om det finns andra typer av filer som du vill ha tillgängliga online, till exempel dokument. Det kan vara billigare om du placerar allt hos en leverantör.