Synology of Qnap: Skillnader och likheter

En nas erbjuder centralt lagringsutrymme i ett nätverk, med fördelen att du kan komma åt de lagrade filerna från vilken enhet som helst. Men möjligheterna slutar inte där (på intet sätt). En modern nas kan till och med ersätta en komplett server. Om du letar efter en nas kan du undra: Synology eller Qnap. I den här artikeln lyfter vi fram skillnader och likheter mellan dessa populära NAS-märken.

En nas är huvudsakligen avsedd att lagra filer centralt i (hem) nätverket. Det är väldigt praktiskt, snyggt och tydligt. Du kan till exempel kopiera alla foton och videor från semestern till ett delat fotoalbum, vilket omedelbart frigör utrymme på den ursprungliga lagringsenheten. Och du kan också bara visa dem med till exempel appen för din nas. Men det är faktiskt bara början.

Nas har fått många funktioner de senaste åren och kan - delvis på grund av den ökade datorkraften - enkelt byta ut en liten hemserver. På så sätt är nas en riktig pivot i ditt nätverk utan den komplicerade hanteringen som ofta följer med en "riktig" server. Även om Synology är marknadsledande har Qnap också ett attraktivt erbjudande.

Programvara: QTS vs DSM

Idrifttagning av en nas är en syssla, men efter det behöver du faktiskt inte oroa dig längre. Det första steget är att sätta i hårddiskarna, följt av att hitta enheten i nätverket och installera operativprogrammet. Logga in med en webbläsare för vidare hantering. Nas kan komma in i mätarens skåp.

Viktigare än hårdvaran är mjukvaran på NAS, särskilt om du vill göra mer med det än bara nätverkslagring. Här ser vi att Qnap och Synology erbjuder nästan samma möjligheter, men mycket olika när det gäller arbetsmiljö och användarvänlighet. Användargränssnittet i webbläsaren ser ut som ett komplett operativsystem i båda fallen, inklusive fönster för inställningar och applikationer.

Du kan prova QTS från Qnap online på qnap.com/en-gb/live-demo och jämföra det med Synologys DSM på demo.synology.com/en-gb/dsm. Dessa demonstrationsmiljöer är något mindre interaktiva än i praktiken. QTS är väldigt färgstarkt och konfigurationsalternativen är omfattande, men vi tycker att DSM är lite trevligare, renare och mer användarvänligt. Detta beror delvis på att skärmarna är mer genomtänkta, svåra inställningar är dolda, översättningarna är bättre och hjälptexterna är mer omfattande.

Ögonblicksbilder

När operativprogrammet har installerats måste du tillhandahålla lagring. Qnap ger lite tankeväckande, till exempel om en volym ska vara statisk, tjock eller tunn och om plats ska reserveras för ögonblicksbilder. Sådana ögonblicksbilder är i grunden ögonblicksbilder av en diskvolym och kan spara dig från ett virus eller en ransomware-attack, eftersom du kan återställa hela volymen (liksom enskilda filer och mappar) från en ögonblicksbild. Varje ögonblicksbild innehåller endast ändringarna jämfört med föregående ögonblicksbild. Detta sparar mycket utrymme och du kan till exempel ta en ögonblicksbild varje timme eller varje dag. Du skapar också användare via QTS.

Med Synology fungerar ögonblicksbilder lite enklare genom att använda det så kallade Btrfs-filsystemet. När du har skapat lagringsutrymmet lägger du till användare och delningar, väljer per mapp vem som får åtkomst till det och om de kan läsa eller skriva.

Synkronisera

Du kan naturligtvis komma åt mappar på NAS direkt via nätverket, vilket är bra för exempelvis ett program eller ett videoarkiv. För administration, dokument, foton eller andra filer som du ofta redigerar är det mer praktiskt att synkronisera mapparna på datorn med de delade mapparna på NAS. Qnap har QSync för det, som fungerar ungefär som Synologys Cloud Station. Principen påminner om molnlagring som Dropbox, med skillnaden att du använder din egen NAS med vanligtvis mycket mer utrymme och en snabbare anslutning.

Du kan också se det som en extra säkerhetskopia: trots allt finns filerna både på själva datorn och på NAS. En av fördelarna är att du kan hålla tidigare versioner av filer upp till ett justerbart antal versioner. Användbart för att återställa en operation, precis som fildelning via länk.

Ytterligare applikationer

Precis som Synology erbjuder Qnap ett stort antal ytterligare applikationer som du kan installera på NAS. Populära är Video Station och Music Station för att hantera film respektive musiksamling. Du kan komma åt innehållet från till exempel smart-tv, mediaspelare, spelkonsoler, men också - via en app - med en smartphone eller surfplatta. Om du inte gillar standardapplikationerna kan du också installera en mängd olika tredjepartsapplikationer, till exempel den populära Plex Media Server. Du kan enkelt installera många applikationer via App Center.

Docker-behållare

Om du saknar något kan du också arbeta med så kallade Docker-behållare, precis som med Synology. Det låter komplicerat, men det betyder i grunden att du har ett helt system (med operativsystem och applikationer) som körs på nas, separat från resten av systemet. Det magiska ordet är virtualisering.

Det är ett relativt enkelt sätt att till exempel ställa in en nedladdningsserver (som det också finns inbyggda applikationer för) eller att komma igång med WordPress eller Home Assistant. Qnap går lite längre i detta än Synology.

Hantera foton och videor

Att hantera dina egna foton och videor fungerar bra med Qnaps nas, även om det kräver lite mer operation än Synology. Du skapar först en delad mapp för filerna med önskad behörighet. Därefter måste du i Multimedia Console ange mappen som en så kallad innehållskällmapp så att dess innehåll indexeras. Du kan sedan hantera innehållet och skapa album i Photo Station.

Ett särskilt omnämnande förtjänar QuMagie, ett program som automatiskt känner igen och grupperar människor, saker och platser i foton via artificiell intelligens. Detta gör att du kan begära alla foton med en specifik person. Det grupperar också alla foton med "saker", där det går långt utöver Synologys ögonblick. Till exempel såg vi inte bara en grupp dyker upp med alla djur (inklusive fåglar) utan också en grupp med endast fåglar och till och med bara papegojor. Det känner också igen vissa blommor och växter.

Det är inte perfekt, men det är en trevlig hjälpare om du till exempel letar efter en fyr i din fotosamling. Att gruppera foton runt platser är lika praktiskt. Och du behöver inte göra mycket för det, förutom att namnge folket på bilderna.

Videoövervakning

En annan applikation som vi vill lyfta fram är videoövervakning. Om du har en eller flera IP-kameror i och runt huset är en nas en idealisk enhet för att samla in bilderna. Du kan till exempel visa dessa bilder på din dator. Och du kommer till exempel att få ett meddelande vid rörelse. Qnaps övervakningsstation är daterad och inte lika trevlig som Synologys paket med samma namn. Men den nyare och modernare QVR Pro kompenserar för mycket, även om det kräver en kraftfull NAS. Å andra sidan kan du lägga till åtta kameror utan extra kostnad, medan du med Synology vanligtvis bara får två kameralicenser och måste betala nästan 50 euro för varje ytterligare licens.

Läs mer om CCTV på din NAS här.

Slutsats

En nas erbjuder en mängd möjligheter, mycket mer än bara fillagring. Skillnaderna mellan Qnap och Synology är små. Det är tydligt att konkurrenterna inte vill vara sämre än varandra. Qnap erbjuder fler konfigurationsalternativ, men är mindre användarvänligt. Att installera är mer naturligt på Synology. Det är lite som Android kontra iOS i det avseendet. Om du behöver det erbjuder de extra anslutningarna och utökningsalternativen som Qnap erbjuder på många modeller mervärde.

Vi tycker också att QuMagie är ett intressant tillägg, eftersom det låter dig bläddra igenom foton på ett mycket praktiskt sätt. Och för kameraövervakning är QVR Pro ett trevligt och modernt alternativ med generösa åtta kameralicenser.

För att ditt hemnätverk och alla anslutna enheter ska fungera optimalt erbjuder vi Tech Academy-kursen Nätverkshantering för hemmet. Förutom onlinekursen kan du också välja kursnätet Network Management for Home, inklusive teknik och övningsbok.