Fjärrskrivbord: få åtkomst till din dator var som helst

Vill du ordna något på din PC eller laptop medan du inte är hemma? Skulle det inte vara praktiskt om du kunde komma åt din dator när som helst, var som helst, så att du har tillgång till dina program och filer? Vet då att det är fullt möjligt. Vi förklarar hur du snabbt och enkelt kan ställa in ett fjärrskrivbord.

Tips 01: Windows-utgåvan?

Inte varje Windows-utgåva har ett fjärrskrivbord. Om du har Windows 10 Home kan du inte ansluta till det. Du kan använda Windows 10 Home för att ansluta till en annan dator. Med en dator med Windows 10 Pro, Education eller Enterprise kan du ansluta via fjärrskrivbord. Du kan kontrollera vilken version av Windows du har via appen Inställningar . Gå sedan till System / Info , vid rubriken Editiondu kommer att se hela namnet på Windows 10. Om du har hemutgåvan kan du valfritt uppgradera till Pro-versionen för 100 euro. Du kan göra detta via Microsoft Store. Eller så kan du leta efter alternativ, till exempel TeamViewer, som är gratis för personligt bruk, vi kommer igång med det från tips 9.

Du kan göra skrivbordet tillgängligt för extern användning i Windows 10 Pro

Tips 02: Windows 10

För att göra skrivbordet tillgängligt för fjärranvändning i Windows 10, öppna den gamla kontrollpanelen (klicka på Start , skriv Kontrollpanelen och tryck på Enter ) och gå till System . Klicka på Inställningar för fjärranslutningar till vänster . Under rubriken Fjärrskrivbord väljer du alternativet Tillåt fjärranslutningar till den här datorn . Se till att alternativet nedan, Endast anslutningar till datorer med (...) är markerat. Klicka sedan på OKför att göra ändringarna aktiva. Du kan välja att endast ge vissa användare åtkomst till fjärrskrivbordet. För att göra detta, klicka på Välj användare och hantera sedan listan med Lägg till eller ta bort .

Tips 03: Fjärrskrivbord

Följ stegen nedan för att ansluta till din Windows 10 Pro-dator, som du precis har aktiverat fjärrskrivbordet på. Observera att dessa steg endast är avsedda för anslutning till en dator i ditt eget lokala nätverk. Detta fungerar därför inte om du är utomhus (se tips 5 för detta). Öppna startmenyn och skriv fjärrskrivbordsanslutning och tryck på Enter . Skriv in datorns namn som du vill ansluta till och klicka på Anslut . Du hittar namnet på fjärrdatorn i appen Inställningar / System / Om. När datorn har hittats kommer du att bli ombedd att ange ditt användarnamn och lösenord. Det är det konto som du loggar in på fjärrdatorn med. Om du använder ett Microsoft-konto loggar du in med din e-postadress och lösenord. När du är ansluten visas ditt fjärrskrivbord. Du kan välja mer omfattande alternativ under Visa alternativ på inloggningsskärmen. Så du kan fliken Visa välja hur hög kvalitet som krävs och fliken Lokala källor du kan välja skrivare och urklipp att dela med fjärrdatorn.

Tips 04: Mobil

Det fantastiska med Microsofts fjärrskrivbordslösning är att den också fungerar på andra enheter. Om du till exempel vill styra din Windows-dator från soffan är det också möjligt. Microsoft har appar tillgängliga för iOS och Android, för både surfplattor och smartphones, så att du enkelt kan ansluta till din dator. Du laddar ner appen för iOS eller Android. Ange datorns namn och ditt användarnamn och lösenord i appen, som beskrivs i tips 3 på Windows. Så här ansluter du till din dator. Du kan sedan bara använda pekskärmen för att styra musen och klicka på saker.

Anslut från din smartphone eller surfplatta till din dator via Microsofts fjärrskrivbord

Tips 05: Från utsidan

Du har ett antal alternativ för att göra din dator tillgänglig även på utsidan. Ett enkelt (men inte särskilt säkert) alternativ är att vidarebefordra Windows 10-skrivbordsporten i din router till din lokala dator. På så sätt kan du ange din IP-adress när du inte är hemma och ansluta. Detta är möjligt enligt följande. Logga in på din router (se routerns manual) och sök efter Port Forwarding eller Port Forwarding där . Sedan vidarebefordrar du port 3389 till IP-adressen till den dator du vill nå utomhus. Du hittar den adressen på relevant Windows-dator. Högerklicka på Windows-knappen och välj PowerShell . Skriv sedan ipconfig så ser du adressen vid IPv4-adress .

Detta är möjligt, men det rekommenderas faktiskt inte. Det är inte en bra idé att öppna den här porten: protokollet för fjärrskrivbord är utsatt för läckor, och om du inte lappar kör du ännu mer i riskzonen. Du bör bättre ställa in en VPN, men det går för långt för den här artikeln. Det enda alternativet är att komma igång med till exempel TeamViewer, se tips 9.

Tips 06: Linux Mint

Så här fortsätter du om du vill komma åt din Linux Mint-installation på distans. Klicka på Mint-menyknappen längst ned till vänster och gå till Inställningar / Dela arbetsyta (längst ner i listan). Markera sedan alternativet Tillåt andra användare att visa skrivbordet . Avmarkera alternativet Du måste ge tillstånd innan åtkomst ges , annars måste du alltid ge lokalt tillstånd först, vilket är obekvämt om du vill komma åt din egen dator på distans. Lämna de två alternativen nedan, med lösenordet och med UPnP, inaktiverat. Med det UPnP-alternativet vidarebefordras portarna automatiskt, och då kan vem som helst ansluta om du också har UPnP aktiverad i din router.

För att kunna ansluta från Windows till Linux Mint krävs några fler steg. Mynts kryptering ska inaktiveras. För det, öppna en terminal och skriv sudo apt install dconf-editor och skriv ditt lösenord när du blir ombedd. Klicka sedan på menyknappen längst ned till vänster, skriv dconf editor och öppna programmet. Du kan jämföra dconf-redigeraren med Windows-registret. Bläddra till vänster till nyckeln org / gnome / desktop / fjärråtkomst och avmarkera kryptering här . Stäng sedan programmet.

Tips 07: VNC-klient

För att ansluta till Linux Mint från Windows behöver du en VNC-klient. Ett användbart program för detta är VNC Viewer. Kör den nedladdade filen, installationen är enkel. Öppna programmet från Windows startmeny och klicka på Got it för att komma igång. Innan du kan skapa anslutningen nu måste du veta IP-adressen för din Mint-installation. För att göra detta, klicka på nätverksikonen längst ned till höger på Mint och välj Nätverksinställningar . Med den aktiva anslutningen ser du IP-adressen till din dator under IPv4-adress . Ange den IP-adressen i VNC Viewer vid Ange en VNC-serveradress eller sök . Du får ett meddelande om att anslutningen inte är krypterad: klicka påFortsätt så är du ansluten.

För att ansluta till Linux Mint från Windows behöver du en VNC-klient

Tips 08: Anslutning

Under anslutningen till Linux Mint från din Windows-dator kan du ställa in några saker. För att göra detta, flytta musen till mitten av fönstret i VNC Vieuwer och klicka på det kugghjul som kommer att visas. Sedan kan du ange ett namn på din dator vid Namn så att du lättare kan känna igen det. Om du sedan går till fliken Alternativ kan du ställa in bildkvaliteten på Bildkvalitet . Om du har en långsam anslutning väljer du lägre bildkvalitet. Med Scaling kan du välja hur stor bilden ska vara. Här kan du välja en procentsats eller ange att bilden ska anpassas till fönstret eller till något annat.

I det fältet högst upp på skärmen har du ett antal andra användbara alternativ. Du kan till exempel använda Ctrl-Alt-Del-ikonen för att skicka den här tangentkombinationen till den externa datorn, men i Mint loggar du sedan ut dig själv. Du kan också se anslutningsinformationen med ikonen och återställa skalningsfaktorn med den andra ikonen från vänster.

Tips 09: TeamViewer

TeamViewer är speciellt utformad för att ansluta till din dator från en enhet utanför ditt nätverk. Du kan komma igång med det på Windows 10 enligt följande. Gå till www.teamviewer.com och klicka på den gröna knappen Ladda ner TeamViewer . Ladda ner filen och kör den. Välj Installera och privat / icke-kommersiellt och klicka på Acceptera - Slutför . Vänta ett ögonblick tills programmet installeras och det öppnas automatiskt. Klicka på Stäng. Installera sedan programmet på samma sätt på den dator du vill använda för att ansluta till din dator. Nu när TeamViewer finns på båda systemen kan du ansluta. Öppna TeamViewer på den dator du vill ansluta till och läs ID för den här datorn på huvudskärmen vid ditt ID . Ange nu detta ID på den andra datorn i TeamViewer på Partner ID . Klicka sedan på Anslut med partner . Ange sedan lösenordet som du också ser på huvudskärmen för TeamViewer på den andra datorn. När du har gjort det upprättas anslutningen automatiskt. Det fungerar var du än är: internt eller i ett externt nätverk.

Tips 10: TeamViewer Linux

Detsamma gäller Linux Mint som Windows Remote Desktop: om du öppnar VNC för världen utsätter du din dator för många risker. Istället är det bättre att välja TeamViewer, för det fungerar också på Linux. Gå till www.teamviewer.com och klicka på Ladda ner . Ladda ner TeamViewer för Ubuntu , Debian och kör den nedladdade filen genom att dubbelklicka på den. I paketinstallatören klickar du på Installera paket och anger ditt användarlösenord för att starta installationen. Klicka på Stäng efteråtoch stäng även paketinstallatören. Öppna sedan TeamViewer från Linux Mint-menyn genom att söka efter den. Efter en tid bör det öppna på egen hand. Om inte, öppna terminalen och skriv teamviewer och tryck Enter . Acceptera licensavtalet och det välbekanta TeamViewer-gränssnittet kommer att presentera sig.

TeamViewer är speciellt utformad för att ansluta till din dator utanför ditt nätverk

Tips 11: TeamViewer-konto

För enkel och säker åtkomst är det en bra idé att skapa ett TeamViewer-konto. För att göra detta, klicka på Registrera till höger i TeamViewer-applikationen . Fyll i den begärda informationen, t.ex. namn, e-postadress och ett säkert lösenord. Klicka på Nästa och följ stegen för att skapa ett konto.

När du har gjort det aktiverar du tvåstegsverifiering. Det är vad du går hit för. Registrera dig, klicka på ditt namn längst upp till höger och välj Redigera profil . Gå sedan till fliken Allmänt , gå till tvåfaktorsautentiseringsmetod och klicka på Aktivera / starta aktivering . Ladda ner en app för att generera koder, till exempel Google Authenticator-appen (iOS). Skanna qr-koden som visas på skärmen. När du har skannat, ladda ner återställningskoden och förvara den på ett säkert ställe. Klicka på Fortsätt . Ange sedan koden för Google Authenticator för TeamViewer vid säkerhetskoden och klicka på Aktivera /Spara .

Tillbaka i TeamViewer-applikationen på din fjärrdator, klicka på Ge enkel åtkomst / Tilldela enhet till ett konto / Starta TeamViewer tillsammans med systemet längst ner till höger . På det sättet har du alltid tillgång när din dator är på. Du loggar också in på din interna Windows-dator med samma TeamViewer-konto. Du kommer då att se din fjärrdator till höger i TeamViewer-listan. Det finns nu inget mer besvär med ID och lösenord.

Tips 12: Skicka filer

Under en aktiv session med TeamViewer kan du styra mer än bara datorn. Du kan också till exempel utbyta filer mellan datorer. För att göra detta, gå till menyn Files & Extras och klicka på Open File Transfer . Du ser då filsystemen för båda systemen och kan enkelt utbyta filer mellan dem.

Via menyalternativet Bild kan du ställa in bildens kvalitet och du kan också välja om bilden ska skalas eller inte. Dessutom kan du visa den externa markören här om du vill. Ett annat praktiskt alternativ är TeamViewer VPN. Detta låter dig säkra anslutningen mellan båda datorerna, till exempel om du är i ett öppet WiFi-nätverk. En annan ytterligare fördel är att du sedan har tillgång till det lokala nätverket på fjärrdatorn: du kan därför enkelt skriva ut något från din egen dator, till exempel. Du aktiverar TeamViewer VPN via menyn Extras / Options / Advanced / Advanced Options Show . Bläddra ner och klicka påInstallera VPN-enhetInstallera . Gör det med båda datorerna. Under sessionen går du till Files and extras och klickar på Start VPN .