Partitionera och formatera disk i Windows 10

Organisera din disk optimalt och låt den fungera? Med partitionering delar du utrymmet på din dator som du vill. Vilka program kan du använda för detta och hur man väljer rätt filsystem? Vi förklarar hur du kan partitionera en disk i Windows 10. Formatering omfattas också.

Partitionering av en skiva delar upp den i olika sektioner. Detta kallas partitioner. Till exempel kan en partition innehålla ett operativsystem eller reserveras för datalagring. Partitioner skapas ofta när du ställer in datorn för första gången, men det är också möjligt att skapa nya partitioner och ändra befintliga partitioner vid ett senare tillfälle. Du kan göra detta medan du bevarar data som redan finns på disken.

Olika partitioner kan ge mer överblick och ge flexibilitet, till exempel när du väljer att städa datorn och utföra en ren installation av Windows. Om du skapar en partition för operativsystemet och en separat partition för dina filer behöver du bara arbeta på partitionen med operativsystemet. Datapartitionen förblir oförändrad.

Innan du partitionerar eller formaterar en disk rekommenderas att du säkerhetskopierar filerna på den. För hjälp med detta hänvisar vi till den här säkerhetskopierings- och återställningskursen. Möjligen med 180 sidors övningsbok!

Med hjälp av diskhantering

Diskhanteringskomponenten låter dig utföra många av formateringsuppgifterna i Windows. Öppna Start-menyn och skriv Diskmgmt.msc , följt av att trycka på Enter. Diskhantering öppnas och visar vilka fysiska diskar och tillhörande partitioner som är aktiva i systemet. I den övre delen av fönstret kan du se enheter med enhetsbokstav, kapacitet och tillgängligt utrymme. När partitionen är användbar tack vare ett filsystem kallas den för en volym i Windows.

Om filsystem

Varje hårddisk använder ett specifikt filsystem. Filsystemet avgör hur dina data lagras. På Windows-datorer måste du ofta hantera fett- och ntfs-filsystem. Särskilt äldre versioner av Windows (till och med Windows Millennium Edition) använde fettformatet. Minneskort använder ofta också fettfilsystemet.

Fat är en förkortning för File Allocation Table och finns i olika varianter. Fat16-systemet är lämpligt för lagringsutrymme på upp till 2 GB. Fat32 är lämplig för en kapacitet på 4 till 32 GB. Exfat-varianten är avsedd för 64 GB och större lagring. Ntfs har sitt ursprung i Windows NT (NT File System) och används bland annat i Windows 8.1 och Windows 10. Filsystemet är ett mer avancerat filsystem än fett (inklusive säkerhet) och lämpar sig bra för större enheter.

För mer information om disken eller partitionen, högerklicka på den och välj Egenskaper . Egenskapsfönstret består av flera flikar. Fliken Allmänt visar vilket filsystem som används och hur volymens kapacitet fördelas. Fliken Verktyg ger åtkomst till volymhälsovårdsprogram. Här kan du till exempel kontrollera volymen för fel och optimera och defragmentera disken.

Den Hardware Fliken ger information om volym märke och modell. Via de andra flikarna kan du justera inställningarna för delad åtkomst, säkerhet, säkerhetskopiering och ställa in en lagringsgräns.

Ändra befintlig partition

Använder du en disk som du vill dela upp i flera partitioner och inte vill ta bort befintlig data? Om det finns utrymme kvar på disken kan du krympa den befintliga partitionen och använda det frigjorda utrymmet för att skapa en ytterligare partition.

Högerklicka på den skiva du vill dela upp i flera partitioner. Välj Shrink volym . Diskhantering kontrollerar hur mycket utrymme som är tillgängligt och visar det i ett nytt fönster under Mängden ledigt utrymme att krympa (i MB) . Ange i rutan nedan hur många MB partitionen ska krympas. I rutan Total storlek efter minskning (i MB) kan du läsa vad som återstår. Nöjd? Klicka på Krymp .

I huvudfönstret för Diskhantering ser du nu det lösa utrymmet, kallat odelat utrymme. Nu är det dags att skapa partitionen i detta utrymme. HögerklickaOdelat utrymme och välj Ny enkel volym . Diskhantering öppnar nu en guide som hjälper till att skapa den nya volymen.

Ange hur mycket utrymme som ska tilldelas partitionen. Om du vill skapa en partition anger du hela utrymmet. Om du vill skapa flera partitioner av ledigt utrymme anger du hur mycket utrymme som kan tilldelas denna partition. Ange också en enhetsbokstav.

Guiden frågar om du vill formatera den nya volymen. Välj Formatera den här volymen baserat på följande inställningar . Det föredragna filsystemet är ntfs . Vid Volymnamn anger du önskat namn. Kontrollera Quick Format rutan och klicka på Nästa . Klicka på Slutför i det sista fönstret . Den nya partitionen är skapad och redo att användas.

Justera enhetsbokstaven

Om du inte är nöjd med enhetsbokstaven kan du enkelt ändra den efteråt via Diskhantering. Slutligen tittar vi på det. Högerklicka på volymen och välj Ändra enhetsbokstav och sökvägar . Klicka på den befintliga bokstaven och välj Ändra . Du kan sedan välja en ny enhetsbokstav vid Tilldela denna enhetsbokstav . Klicka på OK . Enhetsbokstaven har nu ändrats.