Så här använder du din dator som en WiFi-hotspot

På hotell eller campingplatser får du ofta bara ansluta till internet med en enhet. Du kan sedan enkelt använda din dator som en WiFi-hotspot, så att du också kan gå online med andra enheter. Och en sådan trådlös hotspot är också användbar om din dator med trådbunden anslutning kan komma åt internet, men du har en dålig WiFi-anslutning på den platsen i huset. I Windows 10 kan du göra det på nolltid.

Steg 1: Förbered

För att göra din Windows 10-dator till en hotspot måste den ha en WiFi-adapter. Vi använder den för att vidarebefordra anslutningen till dina trådlösa enheter. Om du har en stationär dator utan en WiFi-adapter kan du köpa en USB WiFi-adapter, modellerna finns tillgängliga från cirka 20 euro.

Om du har allt hårdvarumässigt, gå till Inställningar i Windows och välj Nätverk och internet / mobil hotspot . Om du inte ser det senare visas väljer du Wi-Fi och vrider växlingsknappen till . Det spelar ingen roll om din dator för närvarande är ansluten till ditt nätverk via ett trådlöst eller trådbundet sätt.

Steg 2: Dela anslutning

Du befinner dig nu i inställningsfönstret för mobil hotspot . Om Windows klagar på att en mobil hotspot inte kan ställas in eller att du inte har den nödvändiga nätverksanslutningen kan det hjälpa att stänga av och sätt på din adapter. Kontrollera också att dina nätverkskort har de senaste drivrutinerna.

Om din dator har både en WiFi-anslutning och en trådbunden Ethernet-anslutning kan du ange vilken anslutning du vill dela från rullgardinsmenyn i det här fönstret. Ställ sedan in alternativet Dela min internetanslutning med andra enheter till .

Steg 3: Justera

Som standard får detta nätverk sitt eget nätverksnamn och lösenord från Windows, som du själv kan ändra. Klicka på Redigera i inställningsfönstret för mobil hotspot och ange önskat namn och lösenord. Bekräfta med Spara . Dina trådlösa enheter kan nu upprätta en anslutning till detta nätverk.

Anslutna enheter kan du när som helst kontrollera hur många och - baserat på IP- och Mac-adressen - vilka enheter som är anslutna till din hotspot. Du kan också hitta den här informationen i Action Center via nätverkspanelen. Upp till åtta enheter kan anslutas samtidigt.

Du kan stänga av din hotspot när som helst genom att ställa in växlingsknappen till Av .