På så sätt kan du se vilka enheter som är anslutna till ditt nätverk

Numera använder många enheter ditt hemnätverk och därför kan du enkelt förlora översikten. Är alla enheter anslutna till nätverket dina eller finns det främlingar som i hemlighet använder ditt nätverk? Du kan enkelt kontrollera vilka IP-adresser som för närvarande är anslutna till ditt nätverk.

Vill du lära dig mer om ditt hemnätverk? Se sedan vår nätverkshanteringskurs.

01 Anslutna enheter

Modem / router-kombinationen vet exakt vilka enheter som är registrerade i nätverket baserat på IP-adresser. Surfa till routerns IP-adress, i många fall är detta //192.168.1.1. Logga sedan in med ett användarnamn och lösenord på administrationspanelen.

Om du inte känner till detaljerna, se enhetens manual. Du bör begära en lista över IP-adresser för anslutna enheter någonstans i menyn. Till exempel, för Cisco-routrar, gå till Setup / Lan Setup / Connected Devices Summary. Enhetsnamnet anges vanligtvis också efter IP-adressen.

Bekvämt kan du se exakt om utrustningen är ansluten via Ethernet eller WiFi. Finns det alla okända IP-adresser och namn att se? Hög tid att vidta åtgärder! I svaret på fråga 6 förklarar vi i detalj hur man säkrar WiFi-nätverket.

02 SoftPerfect Wifi-skydd

Tidigare nämnde vi programmet Wireless Network Watcher, med vilket du kan se IP-adressen, MAC-adressen, tillverkaren och enhetsnamnet för varje enhet. Den här gången kallar vi SoftPerfect Wifi Guard, eftersom detta program ser mycket snabbt om utländska enheter är registrerade i nätverket.

Med SoftPerfect Wifi Guard kan du kontinuerligt övervaka om det inte finns några inkräktare i nätverket. Surfa till webbplatsen och ladda ner programmet till din dator. Du hittar nedladdningslänken genom att bläddra hela vägen ner. Det finns versioner för Windows, Mac OS X och Linux. Efter installationen visas inställningsfönstret automatiskt. Välj rätt nätverksadapter och bestäm efter hur mycket tid Wifi Guard ska kontrollera nätverket för inkräktare. Bekräfta med OK och klicka sedan på Skanna nu.

Efter några sekunder visas en lista med enheter som är aktiva i ditt nätverk. Förutom IP-adressen och enhetsnamnet kan du också se exakt vem leverantören är. Det är användbart att du anger att du är ägare till kända enheter. För att göra detta högerklickar du på IP-adressen och väljer Egenskaper. Sätt en bock framför min dator eller den här enheten är känd för mig och bekräfta med OK.