Lös skrivarproblem via Print Spooler

Vägrar din skrivare plötsligt att skriva ut dokument? Eller fungerar skrivaren, men Windows vill inte längre visa utskriftsskärmen? Och hjälper inte ominstallering av skrivaren heller? Du kan lösa skrivarproblem med Print Spooler.

Steg 1: Kö

När din skrivare går i strejk kontrollerar du självklart först om enheten är korrekt ansluten till datorn och om det finns tillräckligt med papper och bläck i den. Kontrollera också att inget papper blockerar mekanismen. Sedan visar du skrivarens status. Från Start- menyn, gå till Inställningar där du klickar på avsnittet Enheter . I nästa fönster klickar du på Skrivare och skannrar så att du ser den envisa skrivaren i listan. Klicka på Öppna kö för att hitta alla dokument som är uppställda för utskrift. Ofta orsakar det äldsta dokumentet problemen. Högerklicka på den och välj Starta om. Om detta inte löser problemet högerklickar du på raden och väljer kommandot Avbryt för att ta bort uppgiften från listan.

Steg 2: Servicestatus

Om det inte hjälper är det dags att återställa Print Spooler. Print Spooler är en tjänst som förbereder dokument och hanterar filer som ska skrivas ut. För att göra detta, skriv Services i Windows-sökrutan och tryck på Enter. Nu får du en lång lista över tjänster som är aktiva på din dator. Dessa är alfabetiskt, så du måste rulla ner för att hitta Print Spooler . Dubbelklicka på den här raden och kontrollera att starttypen är inställdautomatisk . Sedan kontrollerar du om tjänstens status har startat. Om så inte är fallet kan du fortfarande starta det med knappen med samma namn. Om ingenting händer ännu, använd stoppknappen .

Steg 3: Ta bort spooler-filer

Lämna Print Spooler- fönstret öppet och öppna Windows Explorer. Öppna mappen C: \ Windows \ system32 \ spool \ skrivare . Normalt ska den här mappen vara tom. Men om du hittar .spl- och .shd-filer här har du förmodligen hittat orsaken till problemet. Ta bort alla dessa filer. Klicka på Start och starta om datorn i fönstret Print Spooler . Därefter kan du skriva ut igen.